Gypsy brewing: μια (ν)ομαδική υπόθεση…

in Gastronomy by

Αναντίρρητα, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος του εγχώριου ποιοτικού ζύθου έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και το λεγόμενο Gypsy Brewing, που για χρόνια έχει υπάρξει αναπόσπαστο κομμάτι της craft ζυθοκουλτούρας, σε Αμερική και Ευρώπη, προσφέροντας απλόχερα εξαιρετικές μπύρες ολκής.

Ωστόσο, τι είναι το Gypsy Brewing; Στους μη μυημένους, ο όρος μπορεί να ξενίσει κάπως, αλλά ας μην βιαστούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, καθώς τα πράγματα είναι απλά: οι οικιακοί ζυθοποιοί (homebrewers), δουλεύουν συνεχώς πάνω στις συνταγές τους και την τελειοποίηση αυτών, αλλά δεν έχουν τις εγκαταστάσεις και τον ανάλογο εξοπλισμό, ούτως ώστε τα προϊόντα του κόπου τους να πάνε on a bigger scale. Συνεπώς, έρχονται σε επαφή με ένα μικροζυθοποιείο, το οποίο θα αναλάβει να παράγει μία ή και περισσότερες συνταγές τους, και γενικά θα φιλοξενήσει στους ζυθοβραστήρες του τις μπύρες τους. Simple as that… Έτσι, όπως και οι Αθίγγανοι ακολουθούν τον νομαδικό τρόπο ζωής, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος, αναλόγως και οι Νομάδες ζυθοποιοί ταξιδεύουν από ζυθοποιία σε ζυθοποιία, ακολουθώντας το πάθος τους.

Η άποψή μας για το φαινόμενο της Νομαδικής ζυθοποίησης είναι αποκρυσταλλωμένη, και έγκειται στο εξής σκεπτικό: τα άτομα που ασχολούνται σοβαρά με την οικιακή παραγωγή μπύρας, αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, κάτι που φαίνεται στο τελικό προϊόν τους. Ως εκ τούτου, είναι προς όφελος μιας μικροζυθοποιίας να «εκμεταλλευτεί» τους ταλαντούχους homebrewers, και με τη συμβολή τους να δημιουργεί ποιοτικές μπύρες, ενίοτε και πιο «πειραματικές», αυξάνοντας παράλληλα την ποικιλία των κωδικών της. Γι’ αυτό, support your local Gypsy brewers

Το «Τάδε έφη», λοιπόν, όντας εραστής της καλής μπύρας, αποφάσισε να φιλοξενήσει συνεντεύξεις των επονομαζόμενων Γυφτοζυθοποιών. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ήταν οι Satyr brews. Το ανήσυχό τους πνεύμα τους οδήγησε να αποταθούν αρχικώς στη μικροζυθοποιία Χίου, και εν συνεχεία στην πολύ καινούργια μικροζυθοποιία Noctua, που εδρεύει στον Κεραμεικό, προκειμένου να εκπληρώσουν τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους. Πάμε να γνωρίσουμε τους σατυρικούς Νομάδες

 

 1. Καλησπέρα, Satyr Brews. Σας παρακαλώ, πείτε μου λίγα λόγια για το background σας.

Περιληπτικά, είμαστε ρεμπεσκέδες από τους λίγους. Αναλυτικότερα, το background και το παρελθόν μας, το origin story αν θες, χάνεται στα βάθη των χρόνων. Και δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μονάχα ότι πλέον είμαστε εδώ με απώτερο στόχο να προσφέρουμε στους εραστές του ποιοτικού ζύθου συγκινήσεις, που μέχρι τώρα κανένα ελληνικό ζυθοποιείο δεν προσέφερε.

 

 1. Πότε και από πού ορμώμενοι αρχίσατε να ασχολείστε με την οικιακή ζυθοποίηση;

Οτιδήποτε παράνομο μας ελκύει, και μόλις μάθαμε ότι η οικιακή ζυθοποίηση στην Ελλάδα είναι παράνομη, απλώς ακολουθήσαμε το ένστικτό μας. Είμαστε και υπέρ των καταχρήσεων, οπότε εννοείται δεν μας χάλασε και η ευκολία που σου παρέχει το homebrewing στο να έχεις πάντα τεράστιες ποσότητες μπύρας έτοιμες προς άμεση κατανάλωση.

 

 1. Τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με το Gypsy brewing;

Πριν λίγα χρόνια βγαίναμε για μπύρες και αναγκαζόμασταν να πίνουμε ακριβές μπύρες εισαγωγής, διότι ο πήχυς στις ελληνικές ήταν πάρα πολύ χαμηλά, και οι περισσότερες επιλογές ήταν βαρετές (για να το πούμε ευγενικά). Πλέον, βγαίνουμε, πίνουμε γαμάτες μπύρες (μας) και τις πίνουμε και τσάμπα.

Ένα ακόμα κίνητρο να ασχοληθούμε ήταν ότι η αύξηση των μικροζυθοποιείων στην Ελλάδα είναι εκθετική. Είδαμε αυτή τη φούσκα και ως γνήσια λαμόγια αποφασίσαμε πως αν πρόκειται από κάπου να βγάλουμε εύκολο χρήμα, αυτό θα είναι από τις μπύρες. Αμέσως επενδύσαμε σε σεμινάρια ειδημόνων και σε ποιοτικές ομιλίες τύπου «Πώς να βγάλετε λεφτά από την μπύρα.». Είχαμε πλέον όλα τα εφόδια να ξεκινήσουμε.

 

 1. Τι αξιώσεις έχετε από αυτό το φιλόδοξό σας εγχείρημα, και κατά πόσο είστε ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα;

Δυστυχώς πάσχουμε από messiah complex, και έτσι θέλουμε να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ουρανίσκους στον υπέροχο κόσμο της κραφτ μπύρας. Δεν φταίει το κοινό αν δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να πίνει, χρειάζεται και να βρεθεί κάποιος που θα του συστήσει αυτό που του λείπει από τη ζωή του.

Τώρα, οι επιδόσεις κάθε παρτίδας, ο χρόνος που αυτή μένει σε μια αποθήκη ή κουμπωμένη σε κάποια κάνουλα, καθώς και οι κριτικές που λαμβάνουν οι μπύρες μας στα ίντερνετ, αποδεικνύουν ότι κάνουμε καλή δουλειά.

Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, όμως ξέρουμε κάθε φορά τι βράζουμε, δεν μας κάνει εντύπωση η ποιότητα του αποτελέσματος.

 

 1. Πώς δέχθηκε το κοινό τις μπύρες σας;

Αν κρίνουμε από τα epic hangover horror stories που ακούσαμε, όλα πήγαν καλά.

Αν τα παραπάνω stories δεν είναι αρκετά, θα πούμε ότι το μεγαλύτερο site βαθμολόγησης μπύρας παγκοσμίως, το Ratebeer, μας ανέδειξε ως το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο ζυθοποιείο στην Ελλάδα, μεταξύ 18 υποψηφίων, για το 2016. Η ναυαρχίδα μας Menace IPA φιγουράρει πλέον στην 29η θέση της λίστας με τις 50 καλύτερες IPA παγκοσμίως, ενω έχουμε τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών ζυθοποιείων στο πολύ δημοφιλές Untappd.

 

 1. Πώς βλέπετε την εξέλιξη/μέλλον του εγχώριου ποιοτικού ζύθου;

Όλα πάνε πολύ καλά. Καθώς η μετανάστευση των αμόρφωτων ανίκανων προς το εξωτερικό συνεχίζεται, οι δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας έχουν επικρατήσει στην εγχώρια αγορά και η άμιλλα μηδενίζει το περιθώριο αρπαχτών. Γνώμονας όλων των ζυθοπαραγωγών είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εξωστρέφεια – με μια λέξη, η ανταγωνιστικότητα. Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της ακμάζουσας χώρας μας μόνο ως αρωγός μπορεί να σταθεί, καταλύοντας την μεταστροφή του  πάντα ανήσυχου και οξυδερκούς Έλληνα καταναλωτή στην κατανάλωση προϊόντων υψηλού γαστριμαργικού πολιτισμού.

 

 1. Ποιες ελληνικές μικροζυθοποιίες έχετε ξεχωρίσει;

Είναι βαρετό να σου πούμε τις καλύτερες, θα σου πούμε τις χειρότερες. Βασικά ούτε κι αυτό θα σου πούμε, η ερώτηση πάσχει. Γενικότερα δεν ξεχωρίζουμε μικροζυθοποιίες, όσο προϊόντα αυτών.

Στη καρδιά μας εξέχουσα θέση έχει κερδίσει μια από τις καλύτερες μπύρες που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα, η ACE της Septem που είχε παραχθεί έπειτα από παρότρυνση του βαρόμετρου της σκηνής, του landlord της Local Pub.

Μια μπύρα δεν είναι ανάγκη να εντυπωσιάζει και να είναι τελείως balls out, όπως η Menace, για να είναι καλή. Όταν θέλουμε να πιούμε μπύρα ροής από ελληνική micro, τότε η House Ale της Χίου είναι ιδανική (και δεν το λέμε επειδή μας φιλοξενούν εκεί για τη Menace).

Άλλες συνταγές που έχουμε ξεχωρίσει είναι η IPA της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, η Stout της Βόρειας, η Black IPA της Noctua.

Η απάντηση αφορά μικροζυθοποιίες με ιδιόκτητα ζυθοποιεία προφανώς, γιατί αν περάσουμε στους «gypsies» τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Πλέον, δεν μιλάμε για ένα-δυο προϊόντα, αλλά για ολόκληρη την γκάμα του κάθε συναδέλφου νομάδα ζυθοποιού – είτε μιλάμε για τις μικρές ποσότητες που κάνουμε εμείς και η Dark Crops, είτε για μεγαλύτερη παραγωγή, όπως κάνει η Σόλο.

 

 1. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι μπύρας, ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι τύποι;

 Ως homebrewers πρωτίστως, θεωρούμε ότι τα είδη είναι κάτι δεσμευτικό. Τις συνταγές που γευόμαστε και που βράζουμε, τις εξετάζουμε από τη σκοπιά των πρώτων υλών. Τι συστατικά έχουν και πώς ο ζυθοποιός εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό τα 4 βασικά συστατικά, ή τι παραπάνω φέρνει στο τραπέζι με την προσθήκη άλλων συστατικών.

Αν πρέπει να μείνουμε στα είδη με την παραδοσιακή έννοια του θέματος, τότε η πορεία μας προδίδει και τα γούστα μας, αφού έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη στον λυκίσκο, και, ως εκ τούτου, σε όποια κατηγορία και να εντάσσονται, πάντα οι πιο hoppy μπύρες χαίρουν υψηλής εκτίμησης. Είμαστε της άποψης ότι οι μπύρες που εστιάζουν στον λυκίσκο αναδεικνύουν και τις ιδιότητες του φυτού σε χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, γι’ αυτό και είμαστε μεγάλοι φαν των IPA που κρατάνε το αλκοόλ κάτω από το όριο του 7%. Οπότε δεν είναι τόσο το στυλ και πάλι, αλλά οι πρώτες ύλες. Είτε πρόκειται για μια κλασική west coast προσέγγιση με Simcoe, Centennial, Cascade και λοιπές κλασικές ποικιλίες, είτε τα μοδάτα νέα στυλ, όπως οι IPA που έρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Βερμόντ, με πιο φρουτώδεις ποικιλίες όπως Mosaic και Galaxy, εναπόκειται στον ζυθοποιό να πάρει από αυτές το μέγιστο που έχουν να προσφέρουν.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα βυνώδη είδη που παρουσιάζουν και πολυπλοκότητα, βελτιώνονται όσο ανεβαίνει το αλκοόλ. Συνεπώς, Imperial Stouts ή Barley Wines είναι δυο στυλ -αφού πρέπει να βάλουμε ταμπέλες- που και λατρεύουμε και έχουμε σκοπό να κάνουμε scale up κάποια στιγμή (αφού οι συνταγές υπάρχουν και κάθονται και σκονίζονται σε ένα ράφι στα γραφεία μας).

Με χαρά, τέλος, βλέπουμε τη διάδοση της παλαίωσης σε βαρέλια και της ζύμωσης με βρετανομύκητα, αφού πρόκειται για δύο τεχνικές που εμπλουτίζουν δραματικά το οπλοστάσιο του μερακλή ζυθοποιού.

 

 1. Αν θυμάστε, ποια ήταν η μπύρα που σας έκανε να ασχοληθείτε με την craft σκηνή; 

Θυμόμαστε. Brewdog – Hardcore IPA και Boulevard – Smokestack Series: Double Wide IPA.

 

 1. Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια; Και αν ναι, δώστε μας ένα hint.

Πολύ περιληπτικά: Ετοιμάζεται σύντομα το release party της Pubriot IPA, σε κατάλληλο χώρο, με μουσικές από τους Vodka Juniors. Ακόμη, ένα ιβέντ όπου θα αναμετρηθούν η Νυξ με την Darkness Descends, στο Παγκράτι, και θα παίξουμε βρωμόξυλο με τον Φλασάτο. Ακολουθεί βράσιμο του collab μας με τη Σόλο, και στη συνέχεια έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες κινήσεις για να σκάσει μεγάλη δόση της Menace στην αγορά και να μη σας λείψει ούτε την άνοιξη ούτε το καλοκαίρι.

Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά μας είναι επτασφράγιστα μυστικά και δεν θα δώσουμε ούτε hint ούτε τίποτα.

Άντε, επειδή είσαι εσύ, Άγι, θα σου δώσουμε ένα exclusive: Βάζοντας και εμείς το λιθαράκι μας στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, στήνουμε συνεργασία με διακεκριμένο ζυθοποιείο της Γηραιάς Αλβιώνας.

You heard it here first.

 

 1. Μμμμμ… Ενδιαφέρον… Σάτυροι, αισίως φτάσαμε στο τέλος του «βασανισμού» σας. Κλείστε τη συνέντευξη με ένα δικό σας μήνυμα.

Συμβουλή σε όσους αναγνώστες γίνουν κάποια στιγμή διάσημοι: Ποτέ μην απαντάτε βαρετές ερωτήσεις συνέντευξης ξεμέθυστοι.

Tags:

Latest from Gastronomy

Vegan Chai Latte (Συνταγή)

Κρεμώδες, ισσοροπημένα πικάντικο και γευστικά ιδιαίτερο. Το τέλειο ζεστό ρόφημα για χειμωνιάτικες
Go to Top