Άθληση και χιόνι

in Evexia by

Είναι εφικτό, ακόμα και με μια φορά το χρόνο, o οργανισμός μας να κερδίσει ευεξία κάνοντας ski;

Όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερο αθλούμαστε, τόσο αισθανόμαστε πιο υγιείς, και η συναισθηματική μας κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη. Σύμφωνα με μία δήλωση της Mayo Clinic όταν κάνουμε μέτρια με έντονη γυμναστική ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει ενδορφίνες (endorphins), αδρεναλίνη(adrenaline), σερετονίνη (serotonin), καθώς και ντοπαμίνη (dopamine), χημικά τα οποία μας κάνουν και νιώθουμε όμορφα και ευτυχισμένοι. Συν της άλλης με τη φυσική δραστηριότητα καταφέρνουμε τους μυς του σώματος μας να χαλαρώσουν αποδεσμεύοντας ένταση. Φανταστείτε λοιπόν πως ενώ χαιρόμαστε με την δραστηριότητα χειμερινών αθλημάτων όπως το ski και το snowboard ενισχύουμε την σωματική και πνευματική μας υγείας.

Μια ομάδα από Κορεάτες ερευνητές, μελέτησαν 279 επισκέπτες στα 3 μεγαλύτερα χειμερινά θέρετρα της Νότιας Κορέας για να μετρήσουν το επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης. Στην μελέτη έλαβαν μέρος επισκέπτες που έκανα ski, snowboard ή και τα 2. Κατά μέσο όρο η διαμονή τους κρατούσε 4 με 5 ημέρες και το 90%, επισκέπτεται ένα χειμερινό θέρετρο λιγότερο από 4 με 5 φορές τον χρόνο.

Δύο βασικά ζητήματα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η παραπάνω μελέτη ήταν ο βαθμός ικανοποίησης κατά τη διάρκεια του αθλήματος, αλλά και μετά από αυτό. Από το δείγμα, το 45.2% έκαναν ski, το 40.1% snowboard και το 14.7% έκαναν και τα 2. Για λόγους καλής δειγματοληψίας, όλοι οι συμμετέχοντας ήταν έμπειροι skiers ή snowboarders.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες σημείωσαν έναν ιδιαιτέρως μεγάλο βαθμό ικανοποίησης καθώς έκαναν το άθλημα. Οι ερευνητές κατέληξαν πως ένα τέτοιο επίπεδο ικανοποίησης αντλούμενο από μια φυσική δραστηριότητα επιδρά θετικά στην αντίληψη μας για την ζωή. Οι πιο επωφελημένοι, ασφαλώς, ήταν οι skiers που ήταν, κατά τη διάρκεια του αθλήματος, πλήρως αφοσιωμένοι στην στιγμή και είχαν το μυαλό τους καθαρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω βαθμός ικανοποίησης ήταν υψηλότερος στους skiers από τους snowboarders.
Επίσης η έρευνα επισήμανε πως ακόμα και εκείνοι που κάνουν ski έστω και μια φορά τον χρόνο, μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού του χειμερινού αθλήματος.

Πως όμως η άθληση λειτουργεί θετικά για την υγεία;

Αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν στις ανεπτυγμένες χώρες την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η συστηματική αεροβική άσκηση κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και μειώνει τη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης μέσω ορμονικών μηχανισμών αυξάνει τα επίπεδα της HDL (high density lipoprotein) , της καλής μορφής της χοληστερόλης που απομακρύνει τα πλεονάζοντα λιπαρά από την κυκλοφορία του αίματος.

Βελτιώνει την ισχύ και την αντοχή των μυών: Καθώς οι μύες του παιδιού γίνονται δυνατότεροι θα μπορεί να ασκείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να προστατεύεται από τραυματισμούς- οι δυνατοί μύες παρέχουν καλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις.

Αυξάνει την ευλυγισία: Για καλή φυσική κατάσταση τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να στρέφουν και να λυγίζουν το σώμα τους σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών κινήσεων των αρθρώσεων χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ή να κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Αν και με την πάροδο της ηλικίας οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την ευλυγισία τους, αυτό μπορεί να ανασταλεί με ειδικές ασκήσεις, που διατηρούν την ευκαμψία σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αρχίζοντας από την παιδική ηλικία.

Βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους: Με την άσκηση καίγονται αποτελεσματικά θερμίδες και λίπη και μειώνεται η όρεξη.

Μειώνει το άγχος: Το άγχος που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σύσπαση των μυών η οποία με τη σειρά της μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και άλλα είδη αδιαθεσίας.  Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγχει κανείς το στρες.

 

Επιμέλεια κειμένου: Τηλέμαχος Αλιάδης

Latest from Evexia

Go to Top