Βελονισμός: Μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος

in Evexia by

Αρχαιότατη θεραπευτική μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική των κινέζων από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. στην Ευρώπη την εισήγαγαν ιησουίτες ιεραπόστολοι. Εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα στην άπω Ανατολή όπου έχει το μεγαλύτερο αριθμό πιστών.

Ο βελονισμός ακολουθεί την Ταοϊστική δοξασία περί κόσμου, σύμφωνα με την οποία η ψυχοσωματική ισορροπία εξαρτάται εξαρτάται από δύο ανταγωνιζόμενες δυνάμεις, την Γιαν και την Γιν( η πρώτη θετική, διαιτητική, ενώ η άλλη αρνητική, ανασταλτική) οι οποίες ρυθμίζουν το σύμπαν οπότε και τον άνθρωπο.
 

Ο βελονισμός συνίσταται στην έμπηξη βελονών διαφορετικής διαμέτρου, σχήματος και μήκους στο δέρμα σε ποικίλο βάθος και σε προκαθορισμένα σημεία του σώματος, στα οποία φαίνεται πώς αντιστοιχούν οι θέσεις των πασχόντων εσωτερικών οργάνων. Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούνται βελόνες από κίτρινο μέταλλο (χρυσός, χαλκός) που θεωρείται ότι έχουν τονωτική επίδραση ή από λευκό μέταλλο (ασήμι, λευκόχρυσος, χρώμιο) που θεωρείται ότι έχουν καταπραϋντική επίδραση, άλλοτε ζεστές, άλλοτε άλλες με αιχμή λογχοειδή, τριγωνική ή αμβλεία.

Οι θιασώτες του βελονισμού πρεσβεύουν ότι ένα τέτοιο επιφανειακό ερέθισμα μπορεί να επιδράσει ευνοϊκά δια της αντανακλαστικής οδού τα υποκείμενα όργανα. Δεν μπορούμε ωστόσο να αρνηθούμε τη σημασία του παράγοντας της υποβολής.

Ο βελονισμός ενδείκνυται ιδιαίτερα στις οξείες και χρόνιες παθήσεις των οστών, των αρθρώσεων και των περιφερικών νεύρων που εκδηλώνονται με συμπτωματολογία (νευραλγίες κ.α.)