Η έννομη ξυλεία και το προστατευόμενο τροπικό δάσος της Ghanas

in Ecology by

Η ξυλεία παλιότερα ήταν μια επικερδής ενασχόληση για την Benedict. Η ίδια και οι δύο υπάλληλοι της, συνήθιζαν να πηγαίνουν παράνομα στο δάσος και αφού εντοπίζαν συγκεκριμένα δέντρα τα έκοβαν και τα πουλούσαν σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο, που ασχολούταν με την παράνομη εμπορία ξύλων.

“Κάποια στιγμή μας κάλεσαν όλους να παρεβρεθούμε σε μια συνάντηση” αναφέρει η ίδια στην ακόλουθη συνέντευξη, “εκεί μας ανακοινώθηκε πως η διαδικασία που κόβαμε ξύλα από το δάσος θεωρείται παράνομη, δηλαδή “. Η Bennedict καθώς και άλλοι υλοτόμοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κόβουν τα δέντρα. “Στην συνέχεια μας ενημέρωσαν μέσω σεμηναρίων με ποιούς τρόπους μπορούσαμε πλέον να κόβουμε ξύλα χωρίς να χαρακτηριζόμαστε παράνομοι”.

Στο τροπικό δάσος Kumasi μπορούμε να συναντήσουμε πάνω απο 700 γνωστά είδη  δέντρων καθώς και ορισμένες ποικιλίες mahogany (μαόνι).
Πλέον, όμως, έχει μείνει μόνο το 10% τους τροπικού δάσους. Η παράνομη υλοτομία είναι υπαίτια για την καταστροφή πάνω απο 2.5 εκατομμυρίων εκταρίων.

Η Bennedict δεν είναι η μόνη, η οποία εξαρτάται εισοδηματικά από την κοπή και το εμπόριο παράνομης ξυλείας.”Πλέον το να μπείς στο δάσος θεωρείται παράνομο, εάν καταφέρεις και κάνεις την δουλειά σου χωρίς να σε συλλάβει η υπηρεσία προστασίας του δάσους ή ο στρατός όλα είναι μια χαρά”.

Εδώ και μερικά χρόνια η Γκάνα ανήκει στην Avalon tree initiative (μια προσπάθεια δράσης με σκοπό την προστασία τροπικών δασών). Η Avalon σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει και ενημερώσει, αρκετούς κατοίκους τοπικών κοινωνιών που ζούν γύρω από το δάσος Kumasi, για τις συνέπειες την παράνομης αποψίλωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια της να ενισχύσει αυτήν την εκστρατεία εγγυάται την αγορά της νόμιμης ξυλείας από χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Καταλάβαμε πως κάναμε κακό στο δάσος με την χρήση αλυσοπρίονων για την κοπή ξύλων” δηλώνει στην συνέντευξη του ένας πρώην συνάδελφος της Bennedict, o Emmanuel Komla Torsu.