Ταξίδια υψηλής ταχύτητας

in Cosmos by

Το μέλλον του ταξιδιού υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε αυτό το Hyperloop pod .

Ο Elon Musk αν κάνει τα σχεδιά του πραγματικότητα δεν θα καταφέρει μόνο να στείλει τους ανθρώπους στον Άρη, αλλά και να μετατρέψει την μετακίνηση πάνω στην Γη σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ένα σύστημα εδάφιας μεταφοράς είναι γνωστό ως Hyperloop, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να μεταφέρει ”οχήματα” που φέρουν  άτομα μέσα σε σφραγισμένους ”σωλήνες ”με την ταχύτητα του ήχου. Φανταστείτε, για παράδειγμα, που ταξιδεύουμε από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη σε μόλις 50 λεπτά.

Η εταιρία SpaceX Musk δημιούργησε έναν ”διαγωνισμό” τον επονομαζόμενο SpaceX Hyperloop Pod Competition ,  όπου το βράδυ της Δευτέρας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας παρουσιάστηκε και ένας από τους 30 φιναλίστ.

Γνωστό ως VicHyper, το πρωτότυπο αποτελείται κυρίως από ίνες άνθρακα και έχει τρία μέτρα μήκος και ένα μέτρο ύψος. Προς το παρόν, μπορεί να φιλοξενήσει μόνο ένα ανδρείκελο δοκιμών (test dummy), όμως ο Zac McClelland,ο οποίος είναι ο  επικεφαλής του προγράμματος VicHyper, διαβεβαίωσε πως είναι ένα προιόν έτοιμο για τον διαγωνισμό ή όπως ανέφερε “very, very close to competition-ready.


cx0atsmviaatbkf-2


Μια ομάδα 30 φοιτητών του RMIT έχουν εργαστεί για το project εδώ και 18 μήνες.  Το VicHyper θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο για την τελική δοκιμή στην πίστα δοκιμών του SpaceX .

Ενώ το όραμα Hyperloop συνήθως περιλαμβάνει ένα όχημα με το οποίοι άνθρωποι θα  ταξιδεύουν μέσα σε ένα υπερυψωμένο, πεπιεσμένο δίκτυο σωλήνων, πολλές από τις τεχνολογικές λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό σχεδιασμό. Είναι ακόμα ασαφές, για παράδειγμα, αν το pod θα αιωρείται με μαγνητική αιώρηση ή κανάλια αέρα.

Προς το παρόν, η ομάδα VicHyper χρησιμοποιεί τροχούς αντί ενός σύστηματος αιώρησης και αυτό γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμα σε πρώιμο επίπεδο.

ο Musk στο διαγωνισμό Γενάρη του 2016 δήλωσε πως “Υποστηρίζω ξεκινώντας από το πιο απλό χρήσιμο σύστημα – θα ήθελα να προτείνω τροχούς, ώστε, στη συνέχεια, μπορείτε να πείτε, πως εντάξει, δουλεύει“,  Αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια εταιρεία, είναι σημαντικό να περιοριστεί ο αριθμός των θαυμάτων που απαιτούνται σε μια σειρά. Θέλετε να ξεκινήσω με κάτι που είναι το πιο εφικτό και στη συνέχεια να αναπτυχθεί από εκεί και πέρα

Με τη χρήση των τροχών, η ομάδα διατηρεί την εστίαση σε κλιμακωτή τεχνολογία πέδησης (four-tiered braking technology), με την επιτάχυνση να παρέχεται από γραμμικούς κινητήρες επαγωγής.

Για McClelland, ο οποίος είναι από την αγροτική πόλη του Albury, το μέλλον του Hyperloop είναι προσωπική υπόθεση. Ο ίδιος και μια σειρά από τους συνεργάτες του είναι από τα μέρη της Αυστραλίας, οι οποίοι ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Ο χρόνος μετακίνησης μεταξύ αυτών των τόπων και της Μελβούρνη είναι τέσσερις έως έξι ώρες και μας έχει κουράσει αυτή η μετακίνηση είπε. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.


https-_blueprint-api-production-s3-amazonaws-com_uploads_card_image_292897_vichyper_artist_impression_2-2

Ο McClelland ανέφερε επίσης πως  ότι δεν είναι σίγουρος τι θα συμβεί εάν η ομάδα κερδίσει, αλλά θα ήθελε να είναι μέρος της προσπάθειας να έρθει αυτή η τεχνολογία στην Αυστραλία.

“Θα ήταν ωραίο να το δούμε στα επόμενα 10 με 15 χρόνια στην Αυστραλία, , αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα», επισήμανε.