Η ηλικιωμένη κυρία και τα περιστέρια

in Cinematography/Culture by

Η ηλικιωμένη κυρία και τα περιστέρια (πρωτότυπος τίτλος: La vieille dame et les pigeons) είναι μία μικρού μήκους animation ταινία του 1997, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γάλλου καλλιτέχνη Sylvain Chomet.

Η ταινία μας μεταφέρει στο Παρίσι της δεκαετίας του ’60, παρουσιάζοντάς μας τη μοναχική ζωή ενός αστυνομικού. Ένας αστυνομικός πεινασμένος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, εμφανίζεται σαν φάντασμα σε πάρκα, τουριστικά κέντρα και στους περίφημους μακρόστενους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, εκτελώντας καχεκτικά και αδιάφορα τις καθημερινές περιπολίες του. Μία μέρα όμως, σε ένα πάρκο, παρατηρεί μία ηλικιωμένη κυρία να ταϊζει γενναιόδωρα κάποια περιστέρια. Στη θέα αυτή, ο αστυνομικός θα εμπνευστεί το κόλπο που θα του αλλάξει τη ζωή: να μεταμφιεστεί σε περιστέρι!

Η αισθητική της ταινίας διακατέχεται από το στοιχείο μιας ψυχρής τρέλας που μεθοδικά αναδύεται μέσα από στρώματα σουρεαλισμού και εξπρεσσιονισμού, θυμίζοντας τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του τσέχικου ή πολωνικού κινηματογράφου.

Η ηλικιωμένη κυρία με τα περιστέρια λοιπόν, είναι ένα μικρό, πολυβραβευμένο όμως, έργο που για στόχο έχει να αφουγκραστεί και να εκφράσει, με τόσο προσωπικό και αυθεντικό τρόπο, τον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Γιατί αυτά τα ποτάμια / ξαφνικά κυλάνε στα μαγουλά μας / μες τη μυρμηγκοφωλιά / είναι η υπέρ-μοντέρνα μοναξιά», όπως θα πρόσθετε ο Γάλλος τραγουδοποιός Alain Souchon.

Latest from Cinematography

FUGU

To Fugu είναι μία μικρού μήκους animation ταινία, του 2012, από τον

Lavatory – Lovestory

Το “Lavatory – Lovestory” (πρωτότυπος τίτλος: Ubornaya istoriya – lyubovnaya istoriya) είναι

Destiny

  Το Destiny είναι μία μικρού μήκους animation ταινία, του 2012, σε

Santa’s Workshop (1932 / 2006)

To Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη είναι μια ταινία μικρού μήκους της Disney σε σκηνοθεσία Wilfred

Vincent

« Vincent » είναι η πρώτη ταινία του Tim Burton. Είναι μία
Go to Top