Mars Science City in Dubai

in Astronomy by

Το Ντουμπάι, η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι συνηθισμένο να κατέχει ρεκόρ σε υπερ-κατασκευές. Έχοντας ήδη κατασκευάσει το υψηλότερο κτήριο του κόσμου (Burj Khalifaτο κτήριο 163 ορόφων που αγγίζει τα 828μ. ύψος), καθώς και το μεγαλύτερο  Shopping Mall του κόσμου (Dubai Mall – έχει πάνω από 1.200 καταστήματα, ενώ η κατασκευή του κόστισε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια), δεν θα περιμένε κανείς να έμενε εκτός από τον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματος.

Την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνήτης του Ντουμπάι (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum) και ο αναπληρωτής Aνώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ (Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan) ανακοίνωσαν πως ξεκινούν τη δημιουργία της μεγαλύτερης προσομοίωσης διαστημικής αποικίας στη Γη. Ο λόγος για το Mars Science City, μια κυριολεκτικά τρισδιάστατη εκτυπωμένη πόλη, που θα καλύψει 1.9 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια (176.516 τ.μ.) και θα φιλοξενήσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο για πάνω από ένα χρόνο.

Parts of the city will be 3D printed using sand from the Emirati desert.   Image Credit: Dubai Media Office via mediaoffice.ae

Ως βασικό δομικό υλικό θα χρησιμοιηθεί η άμμος από την έρημο των ΗΑΕ, υλικό περίπου παρόμοιο με το πιο άφθονο δομικό υλικό στον Άρη. Η πόλη που θα θα εκτείνεται σε αρκετούς θόλους, εκτιμάται πως θα προσφέρει ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό μοντέλο για την προσομοίωση της ζωής στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση για την κυβέρνηση των ΗΑΕ στο Αμπού Ντάμπι, περιλαμβάνει εργαστήρια για τρόφιμα, ενέργεια και νερό, καθώς και γεωργικές δοκιμές και μελέτες σχετικά με την επάρκεια τροφής και ενέργειας στο μέλλον. Κατά τις συναντήσεις, ο Σεΐχης Μωάμεθ Μπιν Ράσιντ δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν να καθιερώσουν διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη τεχνολογιών που ωφελούν την ανθρωπότητα και να δημιουργήσουν το θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής στη Γη και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Το Mars Science City αναμένεται να βοηθήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ώστε να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Άρη και αποτελεί μέρος του σχεδίου του Mars 2117. Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πέμπτης παγκόσμιας διάσκεψης κυβερνήσεων (World Government Summit) και επιδιώκει να οικοδομήσει τον πρώτο οικισμό στον Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

The city will host simulations testing long term living on the Red Planet.   Image Credit: Dubai Media Office via mediaoffice.ae

Η πόλη θα αποτελείται από αρκετούς θόλους με καινοτόμες τεχνικές κατασκευής. Μια ομάδα επιστημόνων, μηχανικών και σχεδιαστών των Εμιράτων, με επικεφαλής μια ομάδα από το διαστημικό κέντρο Mohammed Bash Rashid Space, θα πραγματοποιήσει το έργο σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Bjarke Ingels (BIGBjarke Ingels Group).

Η χώρα ελπίζει να προσελκύσει τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει ακόμα καμία αναφορά για το αν η πόλη θα έχει τελικά μόνιμους κατοίκους, όμως προς ρο παρόν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να έχουν μια αφοσιωμένη ομάδα ερευνητών εκεί μέσα για ένα ολόκληρο χρόνο.

Ακολουθούν μερικές απόψεις σχετικά με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα.

 

  • Ένα αγρόκτημα υδροβίων.

An Aquaponic farm.  Image Credit: popsci.com

Το πρόβλημα της σίτισης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια αποίκηδηε του αφιλόξενου Άρη. Μια ρεαλιστική διευθέτηση του θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την απογείωση. Πάνω σε αυτό, το σχέδιο του Mars Science City σχεδιάζει να ασκήσει διάφορες μεθόδους καλλιέργειας που είναι ελαφριές για τους πόρους που διαθέτει ο Άρης, όπως το νερό και το φυσικά θρεπτικό χώμα. Οι μέθοδοι ανακύκλωσης των αποβλήτων και των υδάτων θα δοκιμαστούν επίσης για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους ελάχιστους πόρους του συστήματος.

 

  • Προστασία από ακτινοβολίες.

Several domes will stretch out into the desert.   Image Credit: Dubai Media Office via mediaoffice.ae

Η πόλη θα είναι κατασκευασμένη από διασυνδεδεμένες δομές θόλου. Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν υλικά δοκιμών για τον θόλο που μπορεί να εμποδίσουν την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή στον Άρη από ό, τι εδώ στη Γη, χάρη στην έλλειψη προστατευτικής ατμόσφαιρας και μαγνητικού πεδίου στον κόκκινο πλανήτη.

 

  • Προσαρμοσμένο φως.

Lights out.   Image Credit: popsci.com

Φαίνεται ότι η πόλη θα έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλτράρει περισσότερο ή λιγότερο το ηλιακό φως, ίσως για να προσαρμόσουν το φωτισμό έτσι ώστε οι ημέρες εκεί να ταιριάζουν με την ώσρα και την εποχή στον Άρη.

 

  • Ένα μουσείο θα λειτουργεί στην πόλη.

Inspiring future Martian settlers is a priority.   Image Credit: popsci.com

Εκτός από τα εργαστήρια, η Mars Science City προβλέπει επίσης τη λειτουργία ενός μουσείου. Το μουσείο θα εκθέτει «τα μεγαλύτερα» διαστημικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές περιοχές που θα εμπλέκουν τη νεολαία με το χώρο του Άρη και θα εμπνέουν σε αυτά το πάθος για εξερεύνηση και ανακάλυψη. Άλλωστε, δεν μπορούμε να χτίσουμε μια αποικία στον Άρη, χωρίς μια γενιά που θα είναι πρόθυμη να εγκατασταθεί εκεί.

 

  • Θέατρο στον Άρη;

A movie theater on Mars.   Image Credit: popsci.com

Η αναψυχή δεν είναι μια επιπόλαιη πτυχή του διαστημικού ταξιδιού. Είναι σημαντικό οι αστροναύτες να διατηρούν καλή ψυχική υγεία και αυτό είναι δύσκολο τόσο μακριά από το φυσικό τους χώρο. Οι γενιές που θα εγκατασταθούν στον Άρη πρέπει να διδαχθούν τέχνες και ιστορία, ώστε να έχουν εκτός από σωματική και φυσιολογική ψυχική δραστηριότητα. Εκτός από τα σχέδια για ένα αμφιθέατρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιθανώς για αναψυχή καθώς και για εκπαίδευση, τα έντυπα τύπου υποδηλώνουν ότι μια πισίνα που θα εντάσσεται στο μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης νερού, είναι επίσης στα έργο. 

 

 

Πηγές:

  • Article’s Image   “Dubai Media Office via mediaoffice.ae”
  • mediaoffice.ae  άρθρο  “VP, Abu Dhabi Crown Prince launch Mars Science City”
  • popsci.com  άρθρο  “Check out the United Arab Emirates’ plans for building a Martian city—on Earth”
  • newatlas.com  άρθρο  “Dubai announces giant Mars city simulation designed by Bjarke Ingels”
  • wikipedia.org

Latest from Astronomy

Year 2017 in Space Pictures

Πριν μας αποχαιρετήσει και αυτός ο χρόνος, παρουσιάζουμε 14 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν
Go to Top