50 Νανο-διαστημοσυσκευές θα επισκεφθούν 300 αστεροειδείς σε ταξίδι 3,2 ετών

in Astronomy by

Οι αστεροειδείς (μικρά σώματα-βράχοι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο) έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις πρώτες μέρες του Ηλιακού Συστήματος. Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται πως υπάρχουν εκατομμύρια, όμως η νομαδική τους φύση, τους καθιστά δύσκολο να μελετηθούν.

Για να μελετήσουμε καλύτερα ένα ευρύ φάσμα διαστημικών πετρωμάτων-βράχων, μια ευρωπαϊκή ομάδα προτείνει τη δημιουργία της αποστολής που ονομάζεται Asteroid Touring Nanosat Fleet. Η αποστολή αυτή περιλαμβάνει τη χρήση 50 μικροσκοπικών διαστημικών οχημάτων, τα οποία θα επισκεφτούν εκατοντάδες αστεροειδείς, προτού επιστρέψουν στη Γη με τα δεδομένα στο φορτίο τους.

Προς το παρόν στη μελέτη των αστεροειδών έχουμε δύο σημαντικές αποστολές. Ο ανιχνευτής Hayabusa2 βρίσκεται καθοδόν για συνάντηση με τον αστεροειδή Ryugu, όπου θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια και θα τα επαναφέρει για εξέταση. Παράλληλα, η NASA σχεδιάζει μια πιο φιλόδοξη αποστολή, θέλει να απομακρύνει ένα βράχο και να τον μεταφέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου θα μπορούμε να τον μελετήσουμε με την ησυχία μας. Όμως όσο διορατικές και αν είναι αυτές οι αποστολές, θα μελετήσουν μόνο δύο αστεροειδείς εκεί. Αυτό δεν αποτελεί πολύ μεγάλο δείγμα για να αντλήσουμε αρκετές πληροφορίες. Έτσι η νέα αποστολή στοχεύει σε 300 διαφορετικούς αστεροειδείς, με επικεφαλής το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Οι αστεροειδείς είναι πολύ διαφορετικοί και, μέχρι σήμερα, έχουμε δει μόνο έναν μικρό αριθμό από κοντινή απόσταση. Για να τους κατανοήσουμε καλύτερα, χρειάζεται να μελετήσουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να το κάνουμε αυτό οικονομικά, είναι με τη χρήση μικρών διαστημικών οχημάτων.

Το σχέδιο είναι να σταλεί ένας στόλος 50 μικρών διαστημόπλοιων (Νανοσυσκευών), το καθένα με βάρος περίπου 5 κιλά, σε ένα ταξίδι 3,2 ετών στη ζώνη αστεροειδών πέρα από τον Άρη και πάλι πίσω. Κάθε επιμέρους σκάφος θα πραγματοποιήσει πτήση σε έξι ή επτά αστεροειδείς από απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων (621 μιλίων), χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 4 εκατοστών (1,6 ιντσών) για να απεικονίσει το βράχο σε ανάλυση μικρότερη από 100 μέτρα (328 ft) ανά εικονοστοιχείο. Ένα φασματόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας θα μπορούσε επίσης να αναλύσει από τι στοιχεία αποτελείται ο αστεροειδής.

Image Credit: newatlas.com

Οι νανοδορυφόροι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους αστεροειδείς που συναντούν κατά την περιήγησή τους. Πιο συγκεκριμένα, θα μας παρέχουν στοιχεία σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα των αστεροειδών, με το αν έχουν κρατήρες στην επιφάνεια ή σκόνη και με το αν υπάρχουν φυσικοί δορυφόροι γύρω τους. Επιπροσθέτως, θα συγκεντρώσουν στοιχεία για τη χημική σύνθεση των επιφανειακών χαρακτηριστικών (όπως το αν υπάρχει η φασματική υπογραφή του νερού), καθώς και για την φυσική προέλευση των σωμάτων.

Καθώς ο χώρος στα σκάφη θα είναι περιορισμένος και η μείωση του κόστους είναι ένας βασικός στόχος της αποστολής, ο στόλος δεν θα ήταν εφοδιασμένος με κεραίες high-gain antenna (HGA – κεραία ραδιοκυμάτων). Αντ ‘αυτού, τα δεδομένα που συλλέγουν θα αποθηκεύονται εσωτερικά σε μνήμη «flash» και θα μεταφερθούν στους επίγειους υπολογιστές καθώς το σκάφος θα εκτελεί την τελική του πτώση προς τη Γη. Ο καθένας θα συλλέγει περίπου 10 GB δεδομένων, τα οποία θα χρειαστούν περίπου τρεις ώρες για να τα αποκτήσει η ομάδα εδάφους.

Image Credit: newatlas.com

Ο στόλος «Nanosat» θα τροφοδοτείται από πανιά ηλιακού ανέμου, τα οποία χρησιμοποιούν τη σταθερή ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται στο διάστημα από τον Ήλιο. Κάθε νανο-συσκευή θα είναι δεμένη με ένα κεντρικό σκάφος πλοηγό (E-sail), που θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ και θα κατευθύνει το σκάφος. Αν και η επιτάχυνση θα είναι αρκετά μικρή (υπολογίζεται περίπου 1 mm ανά δευτερόλεπτο), δεν χρειάζεται κάποιο άλλο προωθητικό και όταν συνδυάζεται με την αρχική ταχύτητα εκτόξευσης, θα είναι αρκετό για να κάνει το ταξίδι σε λίγο πάνω από τρία χρόνια.

Η αποστολή αναμένεται να είναι πολύ φθηνότερη από άλλες επιλογές. Εκτιμάται να αγγίξει το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ (72 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και αν σκεφτούμε πως η τιμή διαχέεται σε 300 στόχους, το κόστος ανά αστεροειδή μειώνεται στα 200.000 ευρώ (240.000 δολάρια).

 

 

Πηγές:

  • Article’s Image   “newatlas.com”
  • newatlas.com  άρθρο  “The plan to send 50 small spacecraft to tour 300 asteroids”
  • popularmechanics.com  άρθρο  “Finnish Scientists Push for 50 Nano-Spacecraft to Explore 300 Asteroids”
  • wikipedia.org

Latest from Astronomy

Year 2017 in Space Pictures

Πριν μας αποχαιρετήσει και αυτός ο χρόνος, παρουσιάζουμε 14 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν
Go to Top