Pancakes με Μπανάνα

in Gastronomy by
Υλικά:
3 μπανάνες
2 αυγά
3 κουταλιές βρώμη
1 κ.γ κανέλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50 μλ γάλα
Εκτέλεση:
Εντάξει όταν έκανα αυτή την συνταγή δεν μπορούσα να αποφασίσω τι είναι.. εύκολη έως γελοία ή τα πιο πεντανόστιμα πανκεικ που έχω φτιάξει και έχω φάει ποτέ?
Μόλις τα κάνετε ελπίζω να μπείτε και εσείς στο ίδιο δίλημμα.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μπλέντερ για να φτιάξουμε το μείγμα.
  1. Βάζουμε πρώτα την βρώμη και την χτυπάμε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σκόνη (σαν το αλεύρι).
  2. Στην συνεχεία βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ξύσμα πορτοκάλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε και το ξύσμα.
  4. Ψήνουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι και… περιμένω εντυπώσεις!!
Αν δείτε ότι το μείγμα για κάποιο λόγο είναι αραιό προσθέστε λίγο αλεύρι, αν και δεν θα χρειαστεί.
Featured photo is not the original. Editing Sanchezguru.

Το ταξίδι της Γης στο Σύμπαν

in Astronomy by

“Τα πάντα ρει και ουδέν μένει”  Ηρακλειτος…

Διαβάζοντας για το συγκεκριμένο θέμα, πιθανότατα να είστε καθισμένοι (ή ξαπλωμένοι) και να αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως ακίνητο. Και όμως κάθε άλλο παρά ακίνητο είναι το σώμα σας. Όλοι μας κινούμαστε μαζί με τη Γη, όμως λόγω έλλειψης κάποιου μέτρου σύγκρισης (σταθερού παρατηρητή), οι κινήσεις αυτές δεν γίνονται αντιληπτές από εμάς.

Είναι σαν να βρίσκεστε σε ένα κουπέ τρένου με παρέα χωρίς παράθυρα. Ενώ το τρένο κινείται με σταθερή ταχύτητα, οι επιβαίνοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι κινούνται. Μόνο αν δουν από κάποιο παράθυρο θα καταλάβουν πως βρίσκονται σε κίνηση.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι αντιλαμβανόμαστε μόνο τις αλλαγές της κινητικής μας κατάστασης (την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση δηλαδή, λόγω των δυνάμεων που ασκούνται πάνω μας). Ωστόσο η Γη βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση, σε μια σύνθεση πολλών και διαφορετικών κινήσεων για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.

Image Credit: antikleidi.com

Καταρχάς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος που βρίσκεται στον Ισημερινό να κινείται με 1700 χλμ/ώρα (μόλις με 0,5 χλμ/δευτ. ή με το 0,001% της ταχύτητας του φωτός). Και αν ο αριθμός αυτός μας φαίνεται μεγάλος, είναι πολύ μικρός όπως θα δούμε σχετικά με τις υπόλοιπες κινήσεις της Γης στο Σύμπαν.

 

 

Όπως όλοι οι πλανήτες στο Ηλιακό μας Σύστημα, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε ένα πιο γρήγορο ρυθμό από την ταχύτητα περιστροφής της. Προκειμένου να κρατήσει την τροχιά μας σταθερή, πρέπει να κινηθούμε με περίπου 30 χλμ/δευτ. Οι εσωτερικοί πλανήτες (ο Ερμής και η Αφροδίτη) κινούνται ταχύτερα, ενώ οι εξωτερικοί κινούνται πιο αργά από αυτό το ρυθμό. Καθώς οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της κίνησης τους, έτσι η Γη επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης μετά από 365,25 ημέρες ακριβώς (1 ημέρα περισσεύει κάθε 4 στροφές και προστίθεται στο δίσεκτο έτος για να εναρμονίσουμε το ημερολόγιο μας).

 

Μια αποψη του Ηλιακου μας Συστηματος σε σχεση με το Γαλαξιακο επιπεδο.   Image Credit: medium.com

Όμως ούτε ο ίδιος ο Ήλιος δεν είναι ακίνητος. Ο γαλαξίας μας Γαλαξία μας έχει τεράστια μάζα και περιστρέφόνται όλα γύρω από το κέντρο του. Όλα τα αστέρια, οι πλανήτες, τα σύννεφα αερίων, οι κόκκοι σκόνης, οι μαύρες τρύπες, η σκοτεινή ύλη και όλα τα κομμάτια βράχων κινούνται μέσα στο Γαλαξία.

 

Το Ηλιακο μας Συστημα βρισκεται στο βραχιωνα του Ωριωνος.   Image Credit: pinterest.com

Το Ηλιακό μας σύστημα κινείται ταχύτατα διαγράφοντας έλλειψη, κάνοντας μια πλήρη περιφορά γύρω από το Γαλαξιακό κέντρο κάθε 220-250 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Εκτιμάται ότι η ταχύτητα του Ήλιου μας είναι περίπου 200-220 χλμ/δευτ. κατά μήκος αυτού του ταξιδιού, η οποία είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με τις 2 προηγούμενες κινήσεις που περιγράψαμε.

 

 

Ούτε ο Γαλαξίας μας όμως παραμένει στάσιμος. Όπως πιστεύουμε κινείται λόγω της βαρυτικής έλξης από τη συσσώρευση υπερβολικής ύλης σε κάποιες περιοχές και, εξίσου, λόγω της έλλειψης βαρυτικής έλξης από όλες τις περιοχές χωρίς συσσώρευση ύλης. Εντός της Τοπικής Ομάδας Γαλαξιών στην οποία ανήκουμε, μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητά μας προς τον μεγαλύτερο Γαλαξία, το μοναδικό εξωγαλαξιακό αντικέιμενο που φαίνεται στο νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι. Ο λόγος για τον Γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας μας (Milky Way) πλησιάζει τον γαλαξία της Ανδρομέδας με ταχύτητα 301 χλμ/δευτ, πράγμα που σημαίνει πως αν λαβουμε υπόψην την κίνηση του Ήλιου μέσα στον Γαλαξία μας, η Γη κινείται προς τον Γαλαξία της Ανδρομέδας με ταχύτητα περίπου 109 χλμ/δευτ.

 

Image Credit: Andrew Z. Colvin via medium.com

Η Τοπική Ομάδα όμως δεν είναι εντελώς απομονωμένη. Οι άλλοι γαλαξίες και συστάδες γαλαξιών της περιοχή μας, μας έλκουν και έλκονται από μας. Ακόμα και οι πιο μακρινές συστάδες της ύλης ασκούν βαρυτική δύναμη. Μπορούμε να δούμε, να μετρήσουμε και να υπολογίσουμε πως αυτές οι δομές φαίνεται να προκαλούν μια πρόσθετη κίνηση περίπου 300 χλμ/δευτ, αλλά σε μια κάπως διαφορετική κατεύθυνση από ό, τι όλες οι άλλες κινήσεις μαζί.

Εν τέλει όμως, ουτέ και αυτή η κίνηση (παρόλο που είναι ταχύτατη) καθορίζει το ταξίδι μας στο Σύμπαν. Υπάρχει επίσης μια πιο σημαντική επίδραση στο παιχνίδι, που μόλις πρόσφατα ποσοτικοποιήθηκε, η βαρυτική απόφραξη των κοσμικών κενών (gravitational repulsion of cosmic voids).

Για κάθε άτομο ή σωματίδιο ύλης στο Σύμπαν που συσσωρεύεται σε μια περιοχή υπερβολικής πυκνότητας, υπάρχει μια περιοχή μέσης πυκνότητας που έχει χάσει την αντίστοιχη ποσότητα μάζας. Επίσης όπως μια περιοχή που είναι πιο πυκνή από τον μέσο όρο θα προσελκύσει δυνατότερα από μια περιοχή που είναι λιγότερο πυκνή (από το μέσο όρο). Εάν έχουμε μια μεγάλη περιοχή του χώρου με λιγότερη ύλη από το μέσο όρο, αυτή η έλλειψη έλξης ενεργεί αποτελεσματικά ως απωθητική δύναμη. Στο σύμπαν μας, απέναντι από τη θέση των μεγαλύτερων κοντινών μας υπερβολών, είναι ένα μεγάλο κενό. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε μεταξύ αυτών των δύο περιοχών, οι ελκτικές και απωθητικές δυνάμεις συσσωρεύονται, με το καθένα να φθάνει περίπου τα 300 χλμ/δευτ.  και το σύνολο να πλησιάζει τα 600 χλμ/δευτ.

Τα απομειναρια της Μεγαλης Εκρηξης μας δειχνουν πως η μια περιοχη του Συμπαντος ειναι 3.36 millikelvin θερμοτερη (κοκκινη περιοχη), ενω η αλλη ειναι κατα το ίδιο ποσό ψυχροτερη (μπλε περιοχη). Αυτο συμβαινει λογω της συνολικων κινησεων όλων των σωματων στο Συμπαν. Image Credit: Delabrouille, J. et al.Astron.Astrophys. 553 (2013) A96 via medium.com

Τώρα αν συνυπολογίσουμε όλες τις προαναφερθείσες κινήσεις μαζί, μπορούμε να πάρουμε έναν αριθμό για το πόσο γρήγορα κινούμαστε μέσα στο Σύμπαν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ανακαλύπτουμε λοιπόν ότι η συνολική κίνηση ανέρχεται σε 368 χλμ/δευτ. προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, συν ή μείον περίπου 30 χλμ/δευτ, ανάλογα με την εποχή του χρόνου (και άρα την κατεύθυνση της Γης). Αυτό επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου (μικροκυμάτων), η οποίο εμφανίζεται να είναι θερμότερη στην κατεύθυνση που κινούμαστε και πιο κρύο στην αντίθετη από την κίνηση μας κατεύθυνση.

 

 

Πηγές:

  • Article’s Image  “sciencing.com”
  • medium.com  άρθρο  “How does the Earth move through space?”
  • wikipedia.org

Γιατι με προτιμούν τα κουνούπια;

in Evexia by

Όσοι αναρωτιούνται γιατί αποτελούν μόνιμο… στόχο των κουνουπιών, ίσως βρουν την απάντηση στα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Σύμφωνα με αυτήν, τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένες οσμές που αναδύονται από το ανθρώπινο σώμα και οι οποίες συνήθως παράγονται κατά την εκπνοή, αλλά μπορεί να οφείλονται και στον ιδρώτα. Όπως έδειξαν πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, η οποία εντοπίζει το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται όταν ο άνθρωπος αναπνέει. Έτσι, τα κουνούπια εντοπίζουν εκείνους που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα και οι οποίοι συνήθως είναι άτομα, ο οργανισμός των οποίων καταναλώνει ενέργεια ακόμη και όταν δεν κινούνται.
Επίσης, τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες, αφενός λόγω των ορμονών τους, αφετέρου επειδή το δέρμα τους είναι πιο εκτεθειμένο λόγω το ντυσίματός τους. Ακόμη, προσελκύονται από τα έντονα χρώματα των ρούχων, από τον ιδρώτα και από το γαλακτικό οξύ, το οποίο ελευθερώνεται από τους πόρους του δέρματος κυρίως μετά την άσκηση.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις εγκύους επειδή ιδρώνουν περισσότερο, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, με αποτέλεσμα να δέχονται σχεδόν τα διπλάσια τσιμπήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Όμως, δεν είναι μόνο οι φυσικές οσμές που προσελκύουν τα κουνούπια. Μελέτη που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στην Ολλανδία, έδειξε ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο αριθμός και το είδος των βακτηρίων που κατοικούν σε κάθε οργανισμό.

Κάποια κουνούπια (κυρίως αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία) έλκονται από τις δυσάρεστες οσμές, όπως εκείνη των ποδιών όταν μυρίζουν, ενώ μελέτη του 2011 για τα αφρικανικά κουνούπια έδειξε ότι αυτά προτιμούν τα άτομα που έχουν περισσότερα βακτήρια στο δέρμα τους.

Επίσης, παλαιότερη ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους που καταναλώνουν αλκοόλ, ακόμη και αν αυτό δεν προέρχεται από βαριά ποτά, αλλά από μόνο μία μπύρα. Ωστόσο, υπάρχουν και ουσίες στις οσμές του ανθρώπινου σώματος, όπως οι κετόνες, οι οποίες απωθούν τα κουνούπια. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον λόγο για τον οποίο οι κετόνες παράγονται από το σώμα, ούτε γιατί ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι ο οργανισμός κάποιων άλλων. Ωστόσο είναι βέβαιοι ότι ανήκουν στις ουσίες που για τα κουνούπια είναι απωθητικές.

Τέλος, υπάρχει απάντηση ακόμη και για εκείνους που νομίζουν ότι είναι… γλυκοαίματοι. Μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 2004 και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Ιατρικής Εντομολογίας, έδειξε ότι τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν ομάδα αίματος Ο πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Α (ενώ η Β βρίσκεται κάπου στη μέση).

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο.
These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

Οι φυλές των εκθέσεων κρασιού

in Gastronomy by

Ξεκινώντας από το Φεβρουάριο με την πρώτη έκθεση της νέας χρονιας (HORECA) μέχρι και την τελευταία και πιο πρόσφατη (FOODEXPO), το καταναλωτικό κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης συνέρευσαν στα εκθεσιακά κέντρα διψασμένοι να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας χρονιάς, νέες ετικέτες, αλλά και να γνωρίσουν και να συζητήσουν με παραγωγούς και εμπόρους του κρασιού.

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για όλους τους ενδιαφερόμενους! Από την μία οι δουλειές στο οινοποιείο έχουν μπει σε μια κανονικότητα, με τα φρέσκα να είναι έτοιμα για εμφιάλωση και τα υπόλοιπα να ωριμάζουν καρτερικά στα βαρέλια, και από την άλλη αναμένοντας την έναρξη της τουριστικής σεζόν νέες λίστες ετοιμάζονται στα μαγαζιά. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την επήρρεια του κρασιου που ρέει στα ποτήρια και στα στόματα όλων όσων πλημμυρίζουν τις εκθέσεις κρασιού.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα αντιληφθεί κοιτώντας φωτογραφίες στο FB ή και στα άλλα social media ή απλά διαβάζοντας τα newsletter και τις δημοσιογραφικές καλύψεις. Έτσι τουλάχιστον θεωρεί η αρχισυνταξία του tadeefi.gr, πού μέσα στην άγνοια της δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι στις εκθέσεις κρασιού κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές φυλές. Για όσους προτιμούν πιο αστροφυσικούς όρους θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε παράλληλα σύμπαντα.

Ας γνωρίσουμε όμως αυτές τις φυλές μια προς μια για να δείτε κι εσείς αγαπητό αναγνωστικό κοινό αν ανήκετε σε μια από αυτές ή αν έχετε συναντηθεί με κάποιες εξ αυτών.

1) Ο Φυλλαδιάκιας: Η πιο επίμονα σταθερή φυλή των επισκεπτών με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή τους, να μαζέψουν ότι διαθέσιμο προωθητικό υλικό υπάρχει στο τραπέζι. Αγαπημένο τους φετίχ τα φυλλάδια που τα μαζεύουν για άγνωστο λόγο. Φήμες θέλουν τους τόννους διαφημιστικών να προωθούνται παράνομα σε κοινότητες ψυχαναγκαστικών ανθρώπων οι οποίοι τα τακτοποιούν ανά αλφαβητική σειρά και ανα κλάδο προς ιδίαν ικανοποίηση.

2) Η παλιοσειρά: Πήγαινε σε εκθέσεις πριν πας εσύ, έχει γεμίσει τις αίθουσες πριν πάς εσύ, θυμάται τις εκθέσεις πριν μπορέσεις εσύ να θυμηθείς τον εαυτό σου να περνάει τυχαία έξω από εκθεσιακό κέντρο. Αγαπημένη ατάκα: «παλιά οι εκθέσεις είχαν πλάκα, περνούσαμε όμορφα» και πιθανότατα να έχει και δίκιο, αλλά μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίση και με το 4 ο μνημόνιο καθοδόν όλα αυτά μοιάζουν στην καλύτερη ονειροπολήσεις.

3) Ο νέος οινόφιλος: Προσφάτως ανακάλυψε το μαγικό κόσμο του κρασιού και οργώνει τις εκθέσεις όπως οι Πορτογάλλοι εξευρενητές τους ωκεανούς τον 17 ο αιώνα. Θα έρθει από τους πρώτους, θα δοκιμάσει τα πάντα, θα ρωτήσει τα πάντα και στο τέλος της έκθεσης θα ψάξει με το 3G πότε και πού είναι η επόμενη έκθεση. Τους αγαπάμε γιατί πολλοί περάσαμε από αυτή τη φάση και πιθανώς πολλές φορές να νοσταλγούμε τα αθώα πρώτα μας βήματα στο κρασί.

4) Ο/η δε φτύνω τίποτα γιατί είναι ντροπή/ είναι κρίμα/ σιχαίνομαι: Αν τους πετύχεις όταν έχουν πρωτομπεί στην έκθεση είναι ευχάριστοι, έχουν σφίξει τα πρώτα κρασιά κι έχουν ευθυμήσει, είναι ζεστοί και εγκάρδιοι. Αν όμως δεν έχεις την τύχη με το μέρος σου τους πετυχαίνεις σε κάποια από τις πολλές αποχρώσεις του «ζάντα γίναμε». Άξεστοι, παντογνώστες των πιο απόκρυφων μυστικών του κρασιού αλλά και των μασονιών, με την τάση να λερώνουν όποιον έχει την ατυχία να στέκεται δίπλα τους.

5) Ο επαγγελματίας: Όπως λέει και το ο τίτλος έχει έρθει για δουλειές και όχι για να πιεί. Χαιρετάει τους πάντες – κάτι σαν υπουργός – κοντοστέκεται σε όλα τα τραπέζια που μπορεί να έχουν μελλοντικό ενδιαφέρον και βεβαίως κατασκηνώνει σε όλους όσους έχουν μαζί του χοντρό νταραβέρι. Θα ζητήσει να δοκιμάσει κάποια νέα ετικέτα ή κάποια παλαιότερη για να βεβαιωθεί ότι διατηρεί την ποιότητα της.

It’s business babe φάση.

6) Ο εξυπνάκιας: Κάτι σαν τον Τζόκερ, αν σου κάτσει σου αλλάζει τη ζωή. Θα δοκιμάσει τα πάντα και θα σε ρωτήσει και τις κάλτσες του. Προφανώς, δεν τον νοιάζει αν εσύ εκείνη την στιγμή σερβίρεις/ενημερώνεις/συζητάς με άλλους 6 τριγύρω ταυτόχρονα. Αυτός γνωρίζει πριν από εσένα τί θα απαντήσεις, αλλά και την σωστή απάντηση που αυτός κατέχει και περιμένει να σε διορθώσει σε περίπτωση που παρεκλίνεις από αυτήν. Θα κάνει τα πάντα για να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όπου και αν σταθεί. Αγαπημένη ατάκα «ξέρεις πόσα Chateuax έχω πιεί εγώ;;».

7) Ο εκθέτης: Προφανώς κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο και να ξεστρατήσει από το περίπτερο του και τρέχει να το εκμεταλευτεί. Θα δοκιμάσει τον άμεσο ανταγωνισμό για ευνόητους λόγους, θα χαιρετήσει φίλους και γνωστούς. Συνήθως όταν τρακάρει ένα ακόμα μέλος της φυλής του, δημιουργούν το πρώτο συσσωμάτωμα (πηγαδάκι το λέμε) όπου θα προσκολληθούν και άλλοι για να προκληθεί και η αντίστοιχη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

8) Ο έμπορος: Τον αναγνωρίζεις γιατί ξεχωρίζει σαν την μύγα μες στο γάλα. Όλοι οι υπόλοιποι είναι χαμογελαστοί – οίνος ευφραίνει καρδίαν – ή κουρασμένοι, αυτός είναι μονίμως κατσούφης. Γυρνάει σαν την άδικη κατάρα μέσα στην έκθεση παρατηρώντας ποιο περίπτερο έχει περισσότερους επισκέπτες από το δικό του ( the grass is greener on the other side). Ένας ακόμα τρόπος για να τον ξεχωρίσεις είναι το βλέμμα-ζυγαριά, κοιτάει τους συνομιλητές του στα μάτια και ζυγίζει με ακρίβεια κάθε τους λέξη στο αόρατο του ζύγι.

Τέλος ακολουθούν δύο εξωτικές φυλές που ευδοκιμούν στις εκθέσεις.

Α)Ο πωλητής: Εμπορεύεται προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται στους εκθέτες, οπότε είναι δύσκολο να αντισταθεί στον πειρασμό να μην περάσει από την έκθεση που θα βρει τα υποψήφια πελατάκια του μαζεμένα. Γρήγορος, άμεσος και άχρωμος. Μπορεί να μην θυμάσαι την φάτσα του στα επόμενα 3 λεπτά αλλά αν σε ενδιαφέρει η πραμάτεια του, έχεις φυλάξει το φυλλάδιο και την κάρτα του προσεκτικά.

Β) Ο εξαγωγέας στην Μποτσουλάνδη: Έλληνας που μετοίκησε σε κάποιον εξωτικό προορισμό που μπορεί να μην έχεις ξανακούσει – μερικές φορές ακόμα και η google δυσκολεύεται να εντοπίσει – ο οποίος θέλει να συνεργαστείτε και να πουλήσει στους εκεί αυτόχθονες τα πλούτη της ελληνικής γης. Παρόλες τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν έχει εξακριβωθεί αν αληθεύουν όσα ισχυρίζονται ή αν αποτελούν επαγγελματίες Troll των εκθέσεων.

Τριβόλι: Ένα αφροδισιακό βότανο ή κάτι παραπάνω

in Evexia by

Tribulus Tereestris

Το τριβόλι είναι βότανο με αγκαθωτούς σπόρους και στην Ελλάδα ανθίζει κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ανήκει στην οικογένεια Zygophyllaceae και ευδοκιμεί στις εύκρατες και τροπικές περιοχές της νότιας Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Είναι γνωστό με πολλά κοινά ονόματα, όπως αγκάθι του διαβόλου, ζιζάνιο του διαβόλου, puncturevine, tackweed κ.α.

Συγκεκριμένα το τριόλι ή τριβόλι έχει άνθη μικρά κίτρινα που βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων του. Τα φύλλα του είναι αντίθετα σύνθετα πτερόσχιδα με 3-7 ζεύγη μικρών φύλλων ο καρπός του ο οποίος αναπτύσσεται στη βάση τω φύλλων είναι αγκαθωτός  στρογγυλός επίπεδος και αποτελείται από 5 σπόρους.  Ο κάθε σπόρος φέρει τρία άνισα σκληρά αγκάθια δομημένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε πάντα κάποιο από αυτά να κοιτάζει προς τα πάνω.

Η δομή του έμπνευσε τους αρχαίους να κατασκευάσουν ένα όπλο, το οποίο αποτέλεσε καταστροφή για το ιππικό του αντιπάλου. Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Murex ferreus, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες τετράεδρο ή τρίβολο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σιδερένια κατασκευή (κάτι σαν καρφί) με τέσσερις αιχμηρές καταλήξεις γνωστό στις μέρες με το όνομα caltrop. Η χαρακτηριστική του ιδιότητα ήταν πως πάντα μια μύτη του έμενε με ένα καρφί προς τα πάνω.

To Tribulus terrestris ενισχύει τη γονιμότητα και προάγει την αναζωογόνηση του σώματος . Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και δεν περιέχει ορμόνες ,βοηθά τους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας στην φυσιολογική παραγωγή ορμονών. Μια μελέτη, λοιπόν, που έγινε από το Πανεπιστήμιο L.Setiawan Airlangga στην Ινδονησία, ερεύνησε τις επιπτώσεις της λήψης Tribulus Terrestris σε άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας. Μια δόση των 500mg, τρεις φορές ημερησίως, για 30 ημέρες, αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση της κινητικότητας του σπέρματος.

Το Τριβόλι ως ένα εναλλακτικό φυτικό φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Βοηθά ακόμα στη βελτίωση της κινητικότητας του σπέρματος και την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η κινητικότητα του σπέρματος και η ικανότητα του σπέρματος να διεισδύσει στο ωάριο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση του.

Το Τριβόλι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η αύξηση του επιπέδου της τεστοστερόνης μειώνει το χρόνο που χρειάζονται οι μύες να ανακτήσουν δύναμη και ενισχύει την πρωτεϊνική σύνθεση. Επιπλέον, ευνοεί τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου του αζώτου. Ο συνδυασμός αυτών των λειτουργιών συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Το βότανο μπορεί να παίρνεται για απεριόριστο χρόνο, χωρίς παρενέργειες. Όμως συστήνεται να γίνονται μικρά διαλείμματα μετά την πρώτη δίμηνη ή τρίμηνη συνεχή λήψη του, που κανονικά αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών και διορθώνει τη σεξουαλική διάθεση.

Εκτός όμως από φάρμακο κατά της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της ανδρικής στειρότητας, το tribulus terrestris βοηθάει στην αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων, ιδίως αυτών που αφορούν στο ουροποιητικό σύστημα (δυσκολία κατά την ούρηση, λειτουργία του προστάτη). Τέλος, έχει ιδιότητες αντικαταθλιπτικές, αντιυπερτασικές, χωνευτικές (είναι άριστο χωνευτικό), αποτοξινοτικές (καθώς αποτοξινώνει το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα).

Στην Κίνα και την Ινδία έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό βότανο για τις ζαλάδες, τους πονοκεφάλους, για τους ιλίγγους, την στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτωση. Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε το τριβόλι στην καθημερινή μας διατροφή;

 

Αστρονομικό Ημερολόγιο 2017

in Astronomy by

 

 

Ιανουάριος 2017

(03 – 04 Ιανουαρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Τεταρτίδες (Quadrantids)

Οι Τεταρτίδες αποτελούν βροχή διαττόντων άνω του μέσου όρου με έως και 40 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Πιστεύεται ότι παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω ένας κομήτης, γνωστός ως το 2003 EH1. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 1η έως 5 Ιανουαρίου, με αποκορύφωμα φέτος τη νύχτα της 3ης και το πρωί της 4ης Ιανουαρίου.

 

(12 Ιανουαρίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και το πρόσωπό της θα είναι πλήρως φωτισμένο. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 11:34 UTC. Η πανσέληνος αυτή ήταν γνωστή στις αρχές από τους Ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής ως Full Moon Wolf, γιατί αυτή ήταν η εποχή του έτους, που οι πεινασμένες αγέλες λύκων κατέβαιναν έξω από τους καταυλισμούς τους. Αυτό το φεγγάρι ήταν επίσης γνωστό ως η Παλιά Σελήνη και ως Σελήνη Μετά Yule.

 

(12 Ιανουαρίου 2017) Η Αφροδίτη σε Μέγιστη Αποχή Ανατολικά

Ο πλανήτης Αφροδίτη φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή ανατολικά (47,1 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε την Αφροδίτη, δεδομένου ότι το βράδυ θα είναι στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για το φωτεινό πλανήτη στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του Ηλίου.

 

(19 Ιανουαρίου 2017) Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Δυτικά

Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη αποχή δυτικά (24,1 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε την Ερμή, δεδομένου ότι το πρωί θα είναι στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου.

 

(28 Ιανουαρίου 2017) Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης με τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 00:07 UTC και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

Φεβρουάριος 2017

(11 Φεβρουαρίου 2017) Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα είναι πλήρως φωτισμένη. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 00:33 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής ως Full Snow Moon, επειδή συνήθως το περισσότερο χιόνι έπεφτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Δεδομένου ότι το κυνήγι είναι δύσκολο με τόσο σκληρές καιρικές συνθήκες, αυτό το φεγγάρι έχει γίνει γνωστό από ορισμένες φυλές ως Full Hunger Moon, γιατί οι κυνηγοί πεινούσαν.

 

(11 Φεβρουαρίου 2017) Σκιόφωτος Σεληνιακή Έκλειψη

Μια σκιόφωτος σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μέσα από τη μερική σκιά της Γης (ημίφως). Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους της έκλειψης, η Σελήνη σκουραίνει  ελαφρώς, αλλά όχι εντελώς. Η έκλειψη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Νότιας Αμερικής, τον ανατολικό Καναδά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, την Ευρώπη, την Αφρική και τη δυτική Ασία.

 

(26 φεβρουαρίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 14:59 UTC και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(26 φεβρουαρίου 2017) Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου

Μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι αρκετά μακριά από τη Γη, ώστε να καλύψει πλήρως τον Ήλιο. Αυτό οδηγεί σε ένα δαχτυλίδι φωτός γύρω από το σκοτεινό Φεγγάρι. Το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς εκλείψεως. Το μονοπάτι της έκλειψης θα αρχίσει από τα ανοικτά των ακτών της Χιλής και θα περάσει μέσα από τη νότια Χιλή και τη νότια Αργεντινή, σε όλο το νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, στην Αγκόλα και στο Κονγκό. Μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη μέρη της νότιας Νότιας Αμερικής και στην νοτιοδυτική Αφρική.

 

Μάρτιος 2017

(12 Μαρτίου 2017) Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 14:54 UTC. Αυτή η πανσέληνος είναι γνωστή ως Full Worm Moon, διότι αυτή είναι η εποχή του έτους, όπου το έδαφος αρχίζει να μαλακώνει και οι γαιοσκώληκες θα επανεμφανιστούν. Το συγκεκριμένο φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Full Crow Moon, ως Full Crust Moon, ως Full Sap Moon, και ως Lenten Moon.

 

(20 Μαρτίου 2017) Ισημερία Μαρτίου

Η ισημερία Μαρτίου θα συμβεί ακριβώς στις 10:29 UTC. Στην Ισημερία υπάρχουν σχεδόν ίσες ώρες μέρας και νύχτας σε όλο τον κόσμο. Αυτή αποτελεί επίσης την πρώτη ημέρα της άνοιξης (εαρινή ισημερία) στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου (φθινοπωρινή ισημερία) στο νότιο ημισφαίριο.

 

(28 Μαρτίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 2:58 UTC και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

Απρίλιος 2017

(01 Απριλίου 2017)Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Ανατολικά

Ο πλανήτης Ερμής φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή ανατολικά (19 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε τον Ερμή, καθώς το βράδυ θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

(07 Απριλίου 2017) Ο Δίας σε Αντίθεση

Ο γίγαντας πλανήτης θα είναι στην πλησιέστερη προσέγγιση του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους και ορατός όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση του πλανήτη και των φεγγαριών του. Αν δεν υπάρχει τηλεσκόπιο, με ένα καλό ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να δείτε τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, που εμφανίζονται ως φωτεινές κουκίδες σε κάθε πλευρά του πλανήτη.

 

(11 Απριλίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 6:08 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Moon Pink διότι σηματοδότούσε την εμφάνιση του moss pink, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Sprouting Grass Moon, ως Growing Moon, ως Egg Moon και ως Full Fish Moon.

 

(22 – 23 Απριλίου 2017)Βροχή Διαττόντων Λυρίδες (Lyrids)

Οι Λυρίδες αποτελούν μεσαίου μεγέθους βροχή διαττόντων, με συνήθως περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης C/1861 G1 Thatcher, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1861. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 16 ‘εως 25 Απριλίου με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 22ης και το πρωί της 23ης ημέρας του Απριλίου. Αυτοί οι μετεωρίτες μπορεί μερικές φορές να παράγουν φωτεινά μονοπάτια σκόνης που διαρκούν για αρκετά δευτερόλεπτα. Καλύτερη προβολή θα είναι από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό της Λύρας, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(26 Απριλίου 2017) Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 12:17 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

Μάιος 2017

(06 – 07 Μαίου 2017)Βροχή Διαττόντων Eta Aquarids

Η Eta Aquarids αποτελεί μία άνω του μέσου όρου βροχή διαττόντων, ικανή να παράγει έως και 60 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας παρατηρείται στο Νότιο Ημισφαίριο. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το ποσοστό μπορεί να φθάσει μέχρι περίπου 30 μετέωρα ανά ώρα. Παράγεται από σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 19 Απριλίου έως 28 Μαΐου με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 6ης Μαΐου και το πρωί της 7ης Μαΐου. Η αυξητική ημισέληνος θα μας εμποδίσει να απολαύσουμε πολλά από τα πιο αμυδρά μετέωρα φέτος. Καλύτερη προβολή θα είναι από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(10 Μαίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 21:42 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Moon Flower, διότι αυτή ήταν η εποχή του έτους, όπου τα ανοιξιάτικα λουλούδια εμφανίζονται σε αφθονία. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Full Corn Planting Moon και ως Milk Moon.

 

(17 Μαίου 2017)Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Δυτικά

Ο πλανήτης Ερμής φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή δυτικά (25,8 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε τον Ερμή, καθώς το πρωί θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

 

(25 Μαίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 19:45 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

Ιούνιος 2017

(03 Ιουνίου 2017)Η Αφροδίτη σε Μέγιστη Αποχή Δυτικά

Ο πλανήτης Αφροδίτη φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή δυτικά (45,9 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε την Αφροδίτη, καθώς το πρωί θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για το φωτεινό πλανήτη στον ανατολικό ουρανό πριν από την ανατολή του ηλίου.

 

(09 Ιουνίου 20017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 13:10 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Strawberry Moon, διότι σηματοδοτούσε την εποχή του χρόνου όπου ωριμάζουν τα φρούτα και συμπίπτει επίσης με την αιχμή της σεζόν συγκομιδής της φράουλας. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Full Rose Moon και ως Full Honey Moon.

 

(15 Ιουνίου 2017) Ο Κρόνος σε Αντίθεση

Ο εκθαμβωτικός πλανήτης, με τους δακτυλίους, θα βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους και ορατός όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση του πλανήτη και των φεγγαριών του.  Ένα μεσαίου μεγέθους ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο θα σας επιτρέψει να δείτε τα δαχτυλίδια του Κρόνου και μερικά από τα πιο λαμπερά φεγγάρια του.

 

(21 Ιουνίου 2017) Το Ηλιοστάσιο του Ιουνίου

Το ηλιοστάσιο του Ιούνιο λαμβάνει χώρα στις 4:24 UTC ακριβώς. Ο Βόρειος Πόλος της Γης θα κλίνει προς τον Ήλιο. Αυτή είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο) στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο) για το νότιο ημισφαίριο.

 

(24 Ιουνίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 2:31 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

Ιούλιος 2017

(09 Ιουλίου 2017) Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 4:07 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Buck Moon, επειδή αυτή την περίοδο ένα είδος ελαφιών (τα buck deer) αναπτύσσουν νέα κέρατα. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Full Thunder Moon και ως Full Hay Moon.

 

(23 Ιουλίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 09:46 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(28-29 Ιουλίου 2017)Βροχή Διαττόντων Delta Aquarids

Οι Delta Aquarids αποτελούν μεσαίου μεγέθους βροχή διαττόντων, με συνήθως περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους κομήτες Marsden και Kracht. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από τις 12 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 28ης Ιουλίου και το πρωί της 29ης Ιουλίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(30 Ιουλίου 2017)Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Ανατολικά

Ο πλανήτης Ερμής φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή ανατολικά (27,2 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον Ερμή, δεδομένου ότι το βράδυ θα είναι στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Αύγουστος 2017

(07 Αυγούστου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 18:11 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Sturgeon Moon, επειδή πολλά ψάρια των λιμνών αλλιεύονται ευκολότερα αυτή την εποχή. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Green Corn Moon και ως Grain Moon.

 

(07 Αυγούστου 2017)Μερική Έκλειψη Σελήνης

Μια μερική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μέσα από τη μερική σκιά της Γης (ημίφως) και ένα μόνο μέρος της περνά μέσα από την πιο σκοτεινή σκιά (umbra). Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους της έκλειψης, το ένα μέρος της Σελήνης θα σκουραίνει καθώς κινείται μέσα από τη σκιά της Γης. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη σχεδόν την ανατολική Αφρική, την Κεντρική Ασία, στον Ινδικό Ωκεανό, και την Αυστραλία.

 

(12 – 13 Αυγούστου 2017)Βροχή Διαττόντων Περσίδες (Perseids)

Οι Περσίδες αποτελούν μια από τις καλύτερες βροχές διαττόντων, με συνήθως περίπου έως και 60 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862. Οι Περσείδες είναι διάσημες για την παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού φωτεινών μετεώρων.Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ 12ης Αυγούστου και το πρωί της 13ης. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(21 Αυγούστου 2017) Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 18:30 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(21 Αυγούστου 2017) Ολική Έκλειψη Ηλίου

Μία ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι φαινομενικά στο ίδιο μέγεθος με τον Ήλιο και μπλοκάρει πλήρως το φως του, αποκαλύπτοντας την όμορφη εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου (στέμμα). Το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα ξεκινήσει από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα διέλθει μέσα από το κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή σε τμήματα του Όρεγκον, Αϊντάχο, Ουαϊόμινγκ, Νεμπράσκα, Μιζούρι, Κεντάκι, Τενεσί, Βόρεια Καρολίνα, και Νότια Καρολίνα πριν καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής.

 

Σεπτέμβριος 2017

(05 Σεπτεμβρίου 2017)Ο Ποσειδώνας σε Αντίθεση

Ο γιγάντιος μπλε πλανήτης, θα βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους και ορατός όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση του πλανήτη και των φεγγαριών του.  Λόγω της εξαιρετικής απόστασής του από τη Γη, θα εμφανιστεί μόνο ως μια μικρή μπλε κουκίδα στα περισσότερα τηλεσκόπια.

 

(06 Σεπτεμβρίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 7:03 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Corn Moon, επειδή αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή καλαμποκιού.

 

(12 Σεπτεμβρίου 2017)Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Δυτικά

Ο πλανήτης Ερμής φτάνει στη μεγαλύτερη αποχή δυτικά (17,9 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε την Ερμή, δεδομένου ότι το πρωί θα είναι στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου.

 

(20 Σεπτεμβρίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 05:30 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(22 Σεπτεμβρίου 2017) Ισημερία Σεπτεμβρίου

Η Ισημερία Σεπτεμβρίου θα συμβεί ακριβώς στις 20:02 UTC. Στην Ισημερία οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν σχεδόν κάθετα στον Ισημερινό και υπάρχουν σχεδόν ίσες ώρες μέρας και νύχτας σε όλο τον κόσμο. Αυτή αποτελεί επίσης την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου (φθινοπωρινή ισημερία) στο βόρειο ημισφαίριο και την πρώτη ημέρα της άνοιξης (εαρινή ισημερία) στο νότιο ημισφαίριο.

 

Οκτώβριος 2017

(05 Οκτωβρίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 18:40 UTC. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Hunters Moon, επειδή αυτή την εποχή πέφτουν τα φύλλα και ευνοείται το κυνήγι. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Travel Moon, ως Blood Moon και ως Harvest Moon.

 

(07 Οκτωβρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Δρακονίδες (Draconids)

Οι Δρακονίδες αποτελούν μια μικρή βροχή διαττόντων, με συνήθως περίπου 10 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης 21P Giacobini-Zinner, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900. Αποτελεί μια ασυνήθιστη βροχή καθώς η καλύτερη προβολή είναι νωρίς το βράδυ αντί για νωρίς το πρωί όπως στις περισσότερες άλλες βροχές. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 6 έως 10 Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 28ης Ιουλίου και το πρωί της 7ης. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Δράκοντα, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(19 Οκτωβρίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 19:12 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(19 Οκτωβρίου 2017)Ο Ουρανός σε Αντίθεση

Ο γαλαζοπράσινος πλανήτης θα βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Θα είναι πιο φωτεινός, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους και ορατός όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση του πλανήτη και των φεγγαριών του.  Λόγω της εξαιρετικής απόστασής του από τη Γη, θα εμφανιστεί μόνο ως μια μικρή μπλε-πράσινη κουκίδα στα περισσότερα τηλεσκόπια.

 

(21 – 22 Οκτωβρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Ωριωνίδες (Orionids)

Οι Ωριωνίδες  αποτελούν μεσαίου μεγέθους βροχή διαττόντων, με συνήθως περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 2 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 21ης και το πρωί της 22ης Οκτωβρίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

Νοέμβριος 2017

(04 Νοεμβρίου 2017)Πανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 05:23 UTC.  Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Beaver Moon, επειδή είναι η εποχή του χρόνου όπου αρχίζει το κυνήγι κάστορα. Αυτό το φεγγάρι είναι επίσης γνωστό ως Frosty Moon και ως Hunter’s Moon.

 

(04 – 05 Νοεμβρίου 2017) Βροχή Διαττόντων Ταυρίδες (Taurids)

Οι Ταυρίδες αποτελούν μια αρκετά μικρού μεγέθους βροχή διαττόντων, με συνήθως περίπου 5-10 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Είναι ασυνήθιστη διότι αποτελείται από δύο χωριστά ρεύματα μετεώρων. Το πρώτο παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο Αστεροειδής 2004 TG10. Το δεύτερο παράγεται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης 2P Encke. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 7 Σεπτεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 4ης και το πρωί της 5ης Νοεμβρίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Ταύρου, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(13 Νοεμβρίου 2017) Σύνοδος Αφροδίτης και Δία

Ένα εντυπωσιακή σύζευξη της Αφροδίτης και του Δία θα είναι ορατή στον ουρανό το βράδυ. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες θα είναι πολύ κοντά, σε απόσταση μόλις 0,3 μοιρών. Δείτε για αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου.

 

(17 – 18 Νοεμβρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Λεοντίδες (Leonids)

Οι Λεοντίδες αποτελούν μια μεσαίου μεγέθους βροχή διαττόντων, με συνήθως 15 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Αυτή η βροχή είναι μοναδική διότι έχει μια περιοδική κορύφωση περίπου κάθε 33 χρόνια, όπου μπορεί να δει κανείς εκατοντάδες μετεωρίτες ανά ώρα. Η τελευταία κορύφωση σημειώθηκε το 2001. Η συγκεκριμένη βροχή παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Tempel-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 6 έως 30 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 17ης και το πρωί της 18ης Νοεμβρίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Λέοντα, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(18 Νοεμβρίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 11:42 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(24 Νοεμβρίου 2017)Ο Ερμής σε Μέγιστη Αποχή Ανατολικά

Ο πλανήτης Ερμής φθάνει στη μεγαλύτερη αποχή ανατολικά (22,0 μοίρες από τον Ήλιο). Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τον Ερμή, δεδομένου ότι το βράδυ θα είναι στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, πάνω από τον ορίζοντα. Ψάξτε για τον πλανήτη χαμηλά στον δυτικό ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Δεκέμβριος 2017

(03 Δεκεμβρίου 2017)Υπερπανσέληνος

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο και θα φωτίζεται πλήρως. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 15:47 UTC. Ο όρος Υπερπανσέληνος, αναφέρεται στο ότι η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της προσέγγισης της από τη Γη και μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη και λαμπρότερη από ό, τι συνήθως. Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως Full Cold Moon, καθώς αυτή είναι η εποχή του έτους, όπου ο κρύος αέρας του χειμώνα θα γίνει πλέον μόνιμος και οι νύχτες γίνονται μακρίες και σκοτεινές. Τέλος το φεγγάρι αυτό αποτελεί τη μοναδική Υπερπανσέληνο του 2017.

 

(13 – 14 Δεκεμβρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Διδυμίδες (Geminids)

Οι Διδυμίδες θεωρούνται ως ο Βασιλιάς των βροχών, αφού παράγει έως και 120 πολύχρωμα μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Η συγκεκριμένη βροχή παράγεται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης 3200 Phaethon , ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1982. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 7 έως 17 Δεκεμβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 13ης και το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό των Διδύμων, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

(18 Δεκεμβρίου 2017)Νέα Σελήνη

Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Γης από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στις 06:30 UTC ακριβώς και αποτελεί την καλύτερη στιγμή του μήνα για να παρατηρηθούν αμυδρά αντικείμενα, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη, επειδή δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού να παρέμβει.

 

(21 Δεκεμβρίου 2017) Το Ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου

Το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου  λαμβάνει χώρα στις 16:28 UTC ακριβώς. Ο Νότιος Πόλος της Γης θα κλίνει προς τον Ήλιο. Αυτή είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο) για το βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη μέρα του καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο) για το νότιο ημισφαίριο.

 

(21 – 22 Δεκεμβρίου 2017)Βροχή Διαττόντων Αρκτίδες (Ursids)

Οι Αρκτίδες αποτελούν μια μικρού μεγέθους βροχή διαττόντων, με μόλις 5 – 10 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Η συγκεκριμένη βροχή παράγεται από κόκκους σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Tuttle. Την βροχή αυτή την απολαμβάνουμε σε ετήσια βάση από 17 έως 25 Δεκεμβρίου, με αποκορύφωμα φέτος το βράδυ της 21ης και το πρωί της 22ης Δεκεμβρίου. Καλύτερη προβολή θα επιτύχεται από μια θέση χωρίς φωτορύπανση μετά τα μεσάνυχτα. Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό.

 

Πηγές:

  • Image Article by https://el.wikipedia.org
  • http://www.seasky.org
  • http://time.com άρθρο “Calendar: Discovery”

Η υπαρξιακή χάρη του backpacking

in Cosmos by

Ο Αμερικανός φωτογράφος Ace Kvale, το περασμένο φθινόπωρο, έγινε 60 χρονών. Για να το γιορτάσει, αποφάσισε να κάνει μία πεζοπορία 60 ημερών στην άγρια και ερημική φύση της Γιούτα και της Αριζόνα, με πιστό συνοδοιπόρο τον δεκάχρονο αυστραλιανής ράτσας σκύλο του, Τζένγκις Χαν (στη ζωή ενός σκύλου, οι 60 μέρες ισοδυναμούν μ’έναν ολόκληρο χρόνο). Επιπλέον, αυτήν τη φορά ο Ace επέλεξε να σχεδιάσει μία «door-to-door loop », δηλαδή μία διαδρομή της οποίας η αφετηρία και το τέρμα θα είναι η αυλόπορτα του σπιτιού του και η οποία θα εξελίσσεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ερημότοπους απάτητους, χωρίς ίχνη και πινακίδες και καθόλου μονοπάτια. Ο στόχος του λοιπόν ήταν να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα της Άγριας Φύσης, με τους δικούς της όρους, έχοντας απλά το δικό του προσωπικό GPS: Genghis Positioning System, όπως χιουμοριστικά αποκαλεί τον σκύλο του.

600 χιλιόμετρα μακριά, δύο νεαροί σκηνοθέτες, ο Forest Woodward και ο Brendan Leonard, μόλις είχαν δει τα νέα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ Telluride Mountainfilm, και αναρωτιούνταν τι ενδιαφέρον θα μπορούσανε οι ίδιοι να κάνουν. Ο Leonard σκέφτηκε να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για το περπάτημα – κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο και άλλωστε δεν χρειάζεται οι καλές ιστορίες να έχουν κάτι το ακραίο και ασυνήθιστο. Πόσο βαρετό όμως θα ήταν να έβλεπες μία ταινία που δείχνει απλά κάποιον να περπατά; Εκτός και αν αυτός που περπατά έχει κάποιο ενδιαφέρον, σκέφτηκε ο Woodward. O Leonard λοιπόν, πέταξε την ιδέα για έναν τύπο που ετοιμάζεται να κάνει μία μεγάλη βόλτα με τον σκύλο του στην έρημο της Γιούτα. Μετά από συζητήσεις, αρκετά e-mails και τηλεφωνήματα, οι δύο σκηνοθέτες αφήσανε το Κολοράντο για να μεταφερθούν στο μικρό επαρχιακό σύμπαν του Ace και του Τζένγκις. Τους ακολουθήσανε λοιπόν σε μία πορεία μέσα από τις πιο άγριες περιοχές της νοτιοδυτικής Αμερικής, τους είδαν να παίζουν και να τραγουδούν ενώ διάνυαν μίλια και μίλια μονοπατιών, να ψάχνουν για πηγές πόσιμου νερού προκειμένου να επιβιώσουν στον λαβύρινθο των φαραγγιών και σε οροπέδια που λίγοι είχαν τολμήσει να εξερευνήσουν από την εποχή των Ανασάζι. Τους είδαν να περπατούν μέσα από το χιόνι, τη βροχή και τη ζέστη της ερήμου, ενώ το ολοένα και πιο τραχύ και σκουριασμένο χρώμα του παρουσιαστικού τους μαρτυρούσε την αβίαστη απορρόφησή τους από το απόκοσμο αυτό περιβάλλον. Τις νύχτες, των οποίων η απόλυτη σιωπή έσπαγε από τους ήχους της φωτιάς και των μακρινών καλεσμάτων των κογιότ, ο Ace τους διηγούνταν ιστορίες ενώ ο Τζένγκις, με προσαρμοσμένες όλες τις αισθήσεις του, παρακολουθούσε την κάθε κίνηση του ανθρώπου του. Έχοντας πια επιστρέψει στο σπίτι του Ace κι έχοντας ολοκληρώσει τα γυρίσματα, ο Woodward αναρωτήθηκε αν πράγματι είχαν γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το περπάτημα. Και αν όχι, τότε ποιo ήταν το θέμα;

Την απάντηση μπορεί ίσως να τη βρει μέσα στα λόγια του Γάλλου ομότεχνού του, Jean-Luc Godard, ο οποίος μας λέει: «Δεν είναι τα ζώα που είναι τυφλά, μα ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος, τυφλωμένος από τη συνείδηση, δεν είναι σε θέση να δει τον κόσμο. Ό,τι είναι έξω, έγραψε ο Ρίλκε, μπορεί να γίνει γνωστό μόνο μέσω του βλέμματος του ζώου. Και ο Δαρβίνος, επικαλούμενος τον Μπιφόν, υποστηρίζει ότι ο σκύλος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα που σε αγαπά περισσότερο απ’ ό,τι αγαπά τον εαυτό του». Ο Ace σίγουρα θα συμφωνεί με τα παραπάνω λόγια, καθώς, όπως έχει δηλώσει, ενδιαφέρεται περισσότερο να περπατά σε τοπία που δεν φέρουν κανένα σημάδι πολιτισμού, που του επιτρέπουν δηλαδή να φαντάζεται τη Γη όπως ήταν πριν την εμφάνιση των ανθρώπων, προσπαθώντας έτσι να επικοινωνήσει με τη Φύση μ’ένα βαθύτερο και στοχαστικό τρόπο. Σχετικά, βέβαια, με τον Τζένγκις, ο Ace έχει μόνο ένα πράγμα να πει: «σημασία δεν έχει τι κάνουμε μαζί, αλλά ότι είμαστε μαζί! Είναι ο συγκυβερνήτης μου!»

 

Μικρή Ιστορία από ένα Μπαρ της Βιέννης

in Culture/Theater by

Ήταν ένα σεμινάριο θεατρικής γραφής αρχές του 1990 με την Σπουδαία Χριστιάννα Λαμπρινίδη.

Το παρακολούθησα για δύο χρόνια και εκεί μου άλλαξε ο τρόπος που έβλεπα το θέατρο μέχρι τότε. Σε ένα μάθημα μας έδωσε εργασία έναν στίχο “There’s a bar where the boys have stopped talking – They’ve been sentenced to death by the blues“. Η εργασία μου πάνω σ’αυτόν τον στίχο ήταν ένα μονόπρακτο το Ambassador που ανέβηκε σ’ ένα μπαράκι δίπλα στη θάλασσα. Όταν το έγραφα δεν ήξερα ακόμα την σύνδεση με τον Λόρκα. Το κείμενο είχε αναφορές από τη Γέρμα. Μετά ανακάλυψα οτι ο Κοέν είχε εμπνευστεί απο το ποίημα του Λόρκα. Οι Αιμάτινες Κλωστές . Και Τυχεροί όσοι τις ξετυλίγουν.

In Vienna there are ten little girls,
a shoulder for death to cry on,
and a forest of dried pigeons.
There is a fragment of tomorrow
in the museum of winter frost.
There is a thousand-windowed dance hall.

Ay, ay, ay, ay!
Take this close-mouthed waltz.

Little waltz, little waltz, little waltz,
of itself of death, and of brandy
that dips its tail in the sea.

I love you, I love you, I love you,
with the armchair and the book of death,
down the melancholy hallway,
in the iris’s darkened garret,

Ay, ay, ay, ay!
Take this broken-waisted waltz.

In Vienna there are four mirrors
in which your mouth and the ehcoes play.
There is a death for piano
that paints little boys blue.
There are beggars on the roof.
There are fresh garlands of tears.

Ay, ay, ay, ay!
Take this waltz that dies in my arms.

Because I love you, I love you, my love,
in the attic where the children play,
dreaming ancient lights of Hungary
through the noise, the balmy afternoon,
seeing sheep and irises of snow
through the dark silence of your forehead

Ay, ay, ay, ay!
Take this ” I will always love you” waltz

In Vienna I will dance with you
in a costume with
a river’s head.
See how the hyacinths line my banks!
I will leave my mouth between your legs,
my soul in a photographs and lilies,
and in the dark wake of your footsteps,
my love, my love, I will have to leave
violin and grave, the waltzing ribbons

Federico García Lorca :

 

15008052_359272064423241_1596794770_o

Στην παράσταση πήραν μέρος οι Ανδρέας Παυλίδης, η Νάνσυ Σωτηροπούλου και στο πιάνο η Κατερίνα Κώστα.

15045367_359272107756570_72654051_o

Το μουσικό χαλί της παράστασης ήταν το By The Rivers Dark του Λ .ΚΟΕΝ

Ιστορίες ζύθου…

in Gastronomy by

Beer, birra, bier, μπύρα, μπίρα, ζύθος…

Ένας πολύχρωμος κόσμος, που έχει να προσφέρει ένα πλήθος συγκινήσεων σε όποιον τολμήσει να βυθιστεί στην περιπλοκότητα της γεύσης και των αρωμάτων του.

Ωστόσο, πώς θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε (και να ζητήσουμε) μια μπύρα;… Ας πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τις δύο βασικές της κατηγορίες: ale και lager.

Πολύ χονδρικά, η μπύρα τύπου ale, ένας όρος που υπάρχει ήδη από την αρχαιότητα, και συνιστούσε (τότε) ένα ποτό, προϊόν ζύμωσης, αλλά χωρίς την προσθήκη λυκίσκου, έφτασε να σημαίνει μπύρα που ζυμώνει σε υψηλές σχετικά θερμοκρασίες για μικρό χρονικό διάστημα, και στην οποία η μαγιά επιπλέει στην επιφάνεια του γλεύκους κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Οι lager είναι πολύ μεταγενέστερος τύπος/όρος (19ος αιώνας), που προήλθε από τη γερμανική λέξη lagerung > αποθήκευση, αφού οι ζυθοποιοί αποθήκευαν την μπύρα τους σε σπήλαια, ή σε κελάρια, τα οποία γέμιζαν με πάγο από τις γειτονικές λίμνες και ποτάμια, ώστε να διατηρηθεί το προϊόν τους δροσερό και να έχει μια καθαρή γεύση· ως εκ τούτου, ο προκείμενος τύπος κατέληξε να είναι χαμηλής ζύμωσης, που συνεπάγεται ότι οι μπύρες ζυμώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες για πιο πολύ καιρό απ’ ό,τι οι ale αδελφές τους, κι η μαγιά βυθίζεται στον πάτο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι ale διακρίνονται από έναν σύνθετο χαρακτήρα, που παραπέμπει σε φρούτα, βότανα, πικάντικη αίσθηση, ενώ οι lager είναι κάπως πιο ήπιες, εν συγκρίσει, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν να παράσχουν αρωματικές και γευστικές απολαύσεις. Αν νομίζατε ότι κάπου εδώ τελειώνει κι η ιστορία, πλανάσθε πλάνην οικτράν, καθώς τα υπο-είδη κάθε κατηγορίας είναι ουκ ολίγα. Ας «γευτούμε» κάποια από αυτά…

Επισκεπτόμαστε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, την Κολωνία, όπου βρίσκουμε την ομώνυμη μπύρα kolsch. Πρόκειται για μια πολύ ανοιχτόχρωμη, ξανθιά μπύρα, η οποία ζυμώνεται σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι 21˚ C, γεγονός που την κατατάσσει στην ale κατηγορία, ενώ ωριμάζει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

15049960_10153868178475124_1273899251_n
Ουσιαστικά, οι μπύρες kolsch αποτελούν την απάντηση των Γερμανών στις βρετανικές pale ale. Όπως οι αγγλικές pale ale προήλθαν από τις brown ale μπύρες τον 19ο αιώνα, όταν η βύνη τύπου «pale» έγινε ευρύτερα διαθέσιμη, έτσι και η kolsch μπύρα αυτονομήθηκε από την alt και απέκτησε τη δική της ύπαρξη. Είναι από τα λίγα είδη μπύρας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, παρόμοια με την appellation d’origine contrôlée (Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης), που ισχύει για το κρασί, κάτι που συνεπάγεται ότι, όπως η γερμανική κυβέρνηση έχει ορίσει, μονάχα 24 ζυθοποιίες στην περιοχή της Κολωνίας και της άμεσης γειτνίασής της μπορούν νομίμως να αποκαλούν τα προϊόντα τους kolsch.

Αυτά τα ζυθοποιεία σχημάτισαν το 1948 τον επίσημο συνεταιρισμό, Kolsch Σύμβαση (Kolsch Konvention), o οποίος θεσπίστηκε με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση της ποιότητας και της ομοιομορφίας της kolsch μπύρας, καθώς και για να αποτρέπει τυχόν παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος από επίδοξους μιμητές.

15025390_10153868188535124_525757927626669051_o
Οι kolsch έχουν ένα διαυγές, ξανθό χρώμα, απαλή πικράδα, ελαφρύ σώμα, αλκοόλ 4.4%-5.2%, και συνοδεύονται από μια χαρακτηριστική, ήπια φρουτώδη γεύση, ευγενική προσφορά της μαγιάς, που ζυμώνει σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Παραδοσιακά σερβίρονται σε κοντό, κυλινδρικό και στενό ποτήρι των 200ml (stange), και αποτελούν μια δροσιστική πρόταση.
Στη Γερμανία συναντούμε ένα άλλο ενδιαφέρον είδος μπύρας, εν ονόματι kellerbier. Όπως προδίδει ο τίτλος της, η προκείμενη μπύρα ωριμάζει σε θερμοκρασία κελαριού, και πρόκειται για αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα τύπου lager.

15003432_10153868179585124_4898861234900442584_o
Η kellerbier είναι μια γευστική lager μπύρα, πιο πλούσια και περίπλοκη από μια τυπική Βαυαρική lager, αλλά με πιο ελαφρύ σώμα και αλκοολικό βαθμό από μια bock. To χρώμα είναι συνήθως θολό, από ανοιχτό έως σκούρο χάλκινο, που προκύπτει από τη γενναία προσθήκη καραμελωμένης βύνης, ενώ μια αυθεντική kellerbier έχει ήπια ενανθράκωση, καθώς παλαιώνεται φυσικά σε ξύλινα βαρέλια. Χάρις σ’ αυτήν τη διαδικασία, το τελικό προϊόν έχει μια ψωμένια γεύση, καθώς και μια απαλή αίσθηση ξύλου, ενώ η ισορροπία ανάμεσα σε βύνη-λυκίσκο είναι ευδιάκριτη και αξιοσημείωτη. Ο αλκοολικός βαθμός είναι, ως επί το πλείστον, μέχρι 5.3-5.5%, και προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασία κελαριού, 10-13 ˚C, και όχι πολύ κρύα, καθώς δεν θα αναδειχτούν τα αρώματά της, ούτε ζεστή, κάτι που θα αποτρέψει την μπύρα από το να είναι δροσιστική.

14980738_10153868179385124_981848813550442178_n
Αυτός ο παραδοσιακός τύπος μπύρας, οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται στις ζυθοποιίες της Φραγκονίας (ή Φρανκονίας), αποτελεί ένα πολύ καλό απεριτίφ, που παραδοσιακά σερβίρεται πριν από το κυρίως πιάτο για να τονώσει την όρεξη.

Αφήνουμε τη Γερμανία και κάνουμε μια επίσκεψη στο Βέλγιο, και συγκεκριμένα στη νότια περιοχή του, τη γαλλόφωνη Βαλλονία, για να συναντήσουμε έναν άλλον παραδοσιακό τύπο μπύρας, που τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει, τη saison.

15056291_10153868180245124_7481611034643892227_n
Η μπύρα saison, που ανήκει στην κατηγορία των ale, γεννήθηκε στις αγροικίες της Βαλλονίας, όπου παράγονταν ευρέως τον χειμώνα και την αποθήκευαν μέχρι το καλοκαίρι, εξ ου και το όνομά της «saison», «εποχή» γαλλιστί,  οπότε και καταναλωνόταν από τους εργάτες ως δροσιστικό υποκατάστατο, όταν το νερό δεν ήταν πόσιμο. Με την προοπτική η μπύρα να αντέξει μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην υποστεί αλλοιώσεις, γενναιόδωρες ποσότητες λυκίσκου και μπαχαρικών προστίθεντο, καθώς έχουν βακτηριοστατικές ιδιότητες. Επειδή η ζυθοποίηση δεν γινόταν σε ασηπτικό περιβάλλον, πολλές ζυμώσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, δίνοντας στο τελικό προϊόν μια «άγρια» γεύση και ένα περίπλοκο προφίλ. Κάθε αγρόκτημα είχε τη δική του συνταγή, τεχνική ζυθοποίησης και χλωρίδα, γεγονός που έδινε πολύ διαφορετικές μπύρες από αγροικία σε αγροικία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία δυσκολία ως προς τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά μιας saison μπύρας.

Ωστόσο, το ζητούμενο από έναν τέτοιον ζύθο ήταν να καταπραΰνει τη δίψα των εργατών, οι οποίοι δούλευαν μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, συνεπώς, μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διαμορφώθηκαν και, ως εκ τούτου, μία τυπική (τότε) saison έπρεπε να είναι: ξηρή, δροσιστική, και με χαμηλό αλκοολικό βαθμό (3-3,5%).

14955880_10153868179925124_2377163820816208063_n
Δυστυχώς, εξαιτίας του αυξανόμενου -εκείνη την εποχή- ανταγωνισμού από τις εισαγόμενες μπύρες lager, πολλά μικροζυθοποιεία αγροκτημάτων αναγκάστηκαν να κλείσουν, με αποτέλεσμα να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Ευτυχώς, κάποιες αγροικίες έγιναν full-time ζυθοποιίες, και σιγά-σιγά αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για αυτές τις μπύρες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική (farmhouse ale), όπου θεωρούνται σπεσιαλιτέ.

Ενώ οι saison μπύρες των Βαλλόνων εργατών είχαν, όπως είπαμε, χαμηλό αλκοόλ, 3-3.5%, οι σύγχρονες εκδόσεις τους μπορεί να φτάσουν μέχρι και 8%, ενώ ένα βασικό τους, κατά γενική ομολογία, χαρακτηριστικό είναι η ξηρότητα, με τον λυκίσκο να έχει διακριτική παρουσία, και με πικάντικα στοιχεία και γήινους τόνους από τη μαγιά. Βεβαίως, δεν είναι καθόλου απίθανο να εντοπιστούν αρώματα και γεύσεις φρούτων. Έχουν θολή εμφάνιση, με το χρώμα τους να κυμαίνεται από χρυσαφένιο μέχρι σκούρο κεχριμπαρένιο, ενώ το σώμα τους είναι συνήθως ελαφρύ έως μέτριο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν σαφή όρια ως προς τον αυστηρό προσδιορισμό/πρότυπα μιας saison, καθώς είναι ένα στυλ στο οποίο είναι δυνατόν να γίνουν πολλές προσαρμογές, αναλόγως με τα κέφια του εκάστοτε ζυθοποιού. Αναντίρρητα, μία περίπλοκη μπύρα.

Σύντομα, πάλι μαζί σας με πληροφορίες και για άλλους τύπους μπύρας…

Go to Top