Πως το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τον εγκέφαλο μας

in Gastronomy by

Η πλειοψηφία του βάρους του εγκεφάλου (με εξαίρεση το υγρό που περιέχεται στο εσωτερικό του) προέρχεται από λίπη. Η γλυκόζη, οι πρωτεΐνες, τα μικροθρεπτικά συστατικά και τα αμινοξέα συνθέτουν την εγκεφαλική ύλη. Προκειμένου να διατηρηθεί μια υγιής ισορροπία αυτού του “υλικού” του εγκεφάλου, το σώμα απαιτεί την πρόσληψη βασικών λιπαρών οξέων. Τα θρεπτικά συστατικά που βάζουμε στο σώμα μας μπορούν τελικά να έχουν ισχυρή επίδραση στη διάθεση, την εγρήγορση, τα πρότυπα ύπνου κ.α.

Σύμφωνα με το ακόλουθο video οι ενέργειες και οι διαθέσεις μας μπορούν να τροποποιηθούν με βάση την πρόσβαση του εγκεφάλου σε ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση καρπών με κέλυφος, σπόρων, λιπαρών ψαριών και άλλων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα 3και 6 είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία και διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου μας. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση άλλων μορφών λιπαρών όπως π.χ.κορεσμένων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην μας “γνωστική υγεία”.

Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που υπάρχουν στον εγκέφαλο μας τείνουν να χειραγωγούν το πώς αισθανόμαστε και πως συμπεριφερόμαστε, μέσω των χημικών στοιχείων τα οποία μεταφέρουν σήματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Με απλούστερους όρους, μπορούν να μας επηρεάσουν όπως η έλλειψη βάρους και ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μετά από ένα γεύμα που περιέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνη, το σώμα μας θα αισθανθεί πιο επιφυλακτικό από ότι μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει ένα πιάτο ζυμαρικών. Όταν πρόκειται για τα αμινοξέα και τους “αγγελιαφόρους” που περιέχουν, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη διάθεση είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το ίδιο ισχύει και για την ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων και γλυκόζης. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σώματος μας προέρχεται από αυτά τα δύο στοιχεία, μια καλή ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μορφών υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισορροπημένο μυαλό. Οι υδατάνθρακες έρχονται σε τρεις μορφές (άμυλο, ζάχαρη και ίνες) και η ισορροπία μεταξύ των ομάδων ζάχαρης και ινών μπορεί να έχει έντονη επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν υπάρχει μεγαλή περιεκρικότητα ζάχαρης στον εγκέφαλο θα οδηγήσει το σάκχαρο στο αίμα του σώματος. Για να εξουδετερώσετε αυτήν την αιχμή της ζάχαρης μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε στην διατροφή σας τρόφιμα που απελευθερώνουν γλυκόζη πιο αργά, όπως βρώμη, δημητριακά και όσπρια!

 

Source: foodandwine.com, ted.com