Οι φυλές των εκθέσεων κρασιού

in Gastronomy by

Ξεκινώντας από το Φεβρουάριο με την πρώτη έκθεση της νέας χρονιας (HORECA) μέχρι και την τελευταία και πιο πρόσφατη (FOODEXPO), το καταναλωτικό κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης συνέρευσαν στα εκθεσιακά κέντρα διψασμένοι να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας χρονιάς, νέες ετικέτες, αλλά και να γνωρίσουν και να συζητήσουν με παραγωγούς και εμπόρους του κρασιού.

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για όλους τους ενδιαφερόμενους! Από την μία οι δουλειές στο οινοποιείο έχουν μπει σε μια κανονικότητα, με τα φρέσκα να είναι έτοιμα για εμφιάλωση και τα υπόλοιπα να ωριμάζουν καρτερικά στα βαρέλια, και από την άλλη αναμένοντας την έναρξη της τουριστικής σεζόν νέες λίστες ετοιμάζονται στα μαγαζιά. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την επήρρεια του κρασιου που ρέει στα ποτήρια και στα στόματα όλων όσων πλημμυρίζουν τις εκθέσεις κρασιού.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα αντιληφθεί κοιτώντας φωτογραφίες στο FB ή και στα άλλα social media ή απλά διαβάζοντας τα newsletter και τις δημοσιογραφικές καλύψεις. Έτσι τουλάχιστον θεωρεί η αρχισυνταξία του tadeefi.gr, πού μέσα στην άγνοια της δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι στις εκθέσεις κρασιού κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές φυλές. Για όσους προτιμούν πιο αστροφυσικούς όρους θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε παράλληλα σύμπαντα.

Ας γνωρίσουμε όμως αυτές τις φυλές μια προς μια για να δείτε κι εσείς αγαπητό αναγνωστικό κοινό αν ανήκετε σε μια από αυτές ή αν έχετε συναντηθεί με κάποιες εξ αυτών.

1) Ο Φυλλαδιάκιας: Η πιο επίμονα σταθερή φυλή των επισκεπτών με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή τους, να μαζέψουν ότι διαθέσιμο προωθητικό υλικό υπάρχει στο τραπέζι. Αγαπημένο τους φετίχ τα φυλλάδια που τα μαζεύουν για άγνωστο λόγο. Φήμες θέλουν τους τόννους διαφημιστικών να προωθούνται παράνομα σε κοινότητες ψυχαναγκαστικών ανθρώπων οι οποίοι τα τακτοποιούν ανά αλφαβητική σειρά και ανα κλάδο προς ιδίαν ικανοποίηση.

2) Η παλιοσειρά: Πήγαινε σε εκθέσεις πριν πας εσύ, έχει γεμίσει τις αίθουσες πριν πάς εσύ, θυμάται τις εκθέσεις πριν μπορέσεις εσύ να θυμηθείς τον εαυτό σου να περνάει τυχαία έξω από εκθεσιακό κέντρο. Αγαπημένη ατάκα: «παλιά οι εκθέσεις είχαν πλάκα, περνούσαμε όμορφα» και πιθανότατα να έχει και δίκιο, αλλά μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίση και με το 4 ο μνημόνιο καθοδόν όλα αυτά μοιάζουν στην καλύτερη ονειροπολήσεις.

3) Ο νέος οινόφιλος: Προσφάτως ανακάλυψε το μαγικό κόσμο του κρασιού και οργώνει τις εκθέσεις όπως οι Πορτογάλλοι εξευρενητές τους ωκεανούς τον 17 ο αιώνα. Θα έρθει από τους πρώτους, θα δοκιμάσει τα πάντα, θα ρωτήσει τα πάντα και στο τέλος της έκθεσης θα ψάξει με το 3G πότε και πού είναι η επόμενη έκθεση. Τους αγαπάμε γιατί πολλοί περάσαμε από αυτή τη φάση και πιθανώς πολλές φορές να νοσταλγούμε τα αθώα πρώτα μας βήματα στο κρασί.

4) Ο/η δε φτύνω τίποτα γιατί είναι ντροπή/ είναι κρίμα/ σιχαίνομαι: Αν τους πετύχεις όταν έχουν πρωτομπεί στην έκθεση είναι ευχάριστοι, έχουν σφίξει τα πρώτα κρασιά κι έχουν ευθυμήσει, είναι ζεστοί και εγκάρδιοι. Αν όμως δεν έχεις την τύχη με το μέρος σου τους πετυχαίνεις σε κάποια από τις πολλές αποχρώσεις του «ζάντα γίναμε». Άξεστοι, παντογνώστες των πιο απόκρυφων μυστικών του κρασιού αλλά και των μασονιών, με την τάση να λερώνουν όποιον έχει την ατυχία να στέκεται δίπλα τους.

5) Ο επαγγελματίας: Όπως λέει και το ο τίτλος έχει έρθει για δουλειές και όχι για να πιεί. Χαιρετάει τους πάντες – κάτι σαν υπουργός – κοντοστέκεται σε όλα τα τραπέζια που μπορεί να έχουν μελλοντικό ενδιαφέρον και βεβαίως κατασκηνώνει σε όλους όσους έχουν μαζί του χοντρό νταραβέρι. Θα ζητήσει να δοκιμάσει κάποια νέα ετικέτα ή κάποια παλαιότερη για να βεβαιωθεί ότι διατηρεί την ποιότητα της.

It’s business babe φάση.

6) Ο εξυπνάκιας: Κάτι σαν τον Τζόκερ, αν σου κάτσει σου αλλάζει τη ζωή. Θα δοκιμάσει τα πάντα και θα σε ρωτήσει και τις κάλτσες του. Προφανώς, δεν τον νοιάζει αν εσύ εκείνη την στιγμή σερβίρεις/ενημερώνεις/συζητάς με άλλους 6 τριγύρω ταυτόχρονα. Αυτός γνωρίζει πριν από εσένα τί θα απαντήσεις, αλλά και την σωστή απάντηση που αυτός κατέχει και περιμένει να σε διορθώσει σε περίπτωση που παρεκλίνεις από αυτήν. Θα κάνει τα πάντα για να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όπου και αν σταθεί. Αγαπημένη ατάκα «ξέρεις πόσα Chateuax έχω πιεί εγώ;;».

7) Ο εκθέτης: Προφανώς κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο και να ξεστρατήσει από το περίπτερο του και τρέχει να το εκμεταλευτεί. Θα δοκιμάσει τον άμεσο ανταγωνισμό για ευνόητους λόγους, θα χαιρετήσει φίλους και γνωστούς. Συνήθως όταν τρακάρει ένα ακόμα μέλος της φυλής του, δημιουργούν το πρώτο συσσωμάτωμα (πηγαδάκι το λέμε) όπου θα προσκολληθούν και άλλοι για να προκληθεί και η αντίστοιχη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

8) Ο έμπορος: Τον αναγνωρίζεις γιατί ξεχωρίζει σαν την μύγα μες στο γάλα. Όλοι οι υπόλοιποι είναι χαμογελαστοί – οίνος ευφραίνει καρδίαν – ή κουρασμένοι, αυτός είναι μονίμως κατσούφης. Γυρνάει σαν την άδικη κατάρα μέσα στην έκθεση παρατηρώντας ποιο περίπτερο έχει περισσότερους επισκέπτες από το δικό του ( the grass is greener on the other side). Ένας ακόμα τρόπος για να τον ξεχωρίσεις είναι το βλέμμα-ζυγαριά, κοιτάει τους συνομιλητές του στα μάτια και ζυγίζει με ακρίβεια κάθε τους λέξη στο αόρατο του ζύγι.

Τέλος ακολουθούν δύο εξωτικές φυλές που ευδοκιμούν στις εκθέσεις.

Α)Ο πωλητής: Εμπορεύεται προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται στους εκθέτες, οπότε είναι δύσκολο να αντισταθεί στον πειρασμό να μην περάσει από την έκθεση που θα βρει τα υποψήφια πελατάκια του μαζεμένα. Γρήγορος, άμεσος και άχρωμος. Μπορεί να μην θυμάσαι την φάτσα του στα επόμενα 3 λεπτά αλλά αν σε ενδιαφέρει η πραμάτεια του, έχεις φυλάξει το φυλλάδιο και την κάρτα του προσεκτικά.

Β) Ο εξαγωγέας στην Μποτσουλάνδη: Έλληνας που μετοίκησε σε κάποιον εξωτικό προορισμό που μπορεί να μην έχεις ξανακούσει – μερικές φορές ακόμα και η google δυσκολεύεται να εντοπίσει – ο οποίος θέλει να συνεργαστείτε και να πουλήσει στους εκεί αυτόχθονες τα πλούτη της ελληνικής γης. Παρόλες τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν έχει εξακριβωθεί αν αληθεύουν όσα ισχυρίζονται ή αν αποτελούν επαγγελματίες Troll των εκθέσεων.

Latest from Gastronomy

Vegan Chai Latte (Συνταγή)

Κρεμώδες, ισσοροπημένα πικάντικο και γευστικά ιδιαίτερο. Το τέλειο ζεστό ρόφημα για χειμωνιάτικες
Go to Top