Το πείραμα Kandinsky: Η τέχνη και η παρουσίαση ενός γεύματος

in Gastronomy by

Η οπτική εμφάνιση ενός γεύματος υπήρξε και θα είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος όχι μόνο διεγείρει την αίσθηση της όρεξης, αλλά και ενισχύει τις γεύσεις των μαγειρικών δημιουργιών.
Σύμφωνα με την μελέτη η παρουσία ενός γεύματος υπό τον φακό της ψυχολογίας και της αισθητικής επιστήμης, μπορεί να δώσει πολύτιμες ιδέες και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην μέχρι τώρα εμπειρική τέχνη της παρουσίασης πιάτων(plating).

 

Πέρα από την παρουσίαση πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ”αντιληπτή” γεύση του φαγητού, π.χ. το χρώμα των συστατικών, η έκφραση και ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται ένα γεύμα, αλλά και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται.

 

Μια ποικιλία οπτικών παραγόντων, όπως το χρώμα και η ισορροπία των στοιχείων σε ένα πιάτο, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο της θετική ανταπόκριση στο γεύμα, αλλά και την κριτική του πελάτη προς το εστιατόριο.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ως στόχο του την εκτίμηση, για το εάν η τοποθέτηση των μαγειρικών συστατικών ενός πιάτου, το οποίο είναι εμπνευσμένο από έργα τέχνης, έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει αρχικά τις προσδοκίες του καταναλωτή , επομένως και την εμπειρία του σχετικά φαγητό.

 

Το πιάτο στην έρευνα ήταν μια σαλάτα με τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις:
Μια παραδοσιακή παρουσίαση (με όλα τα στοιχεία της σαλάτας μαζί),
μια με τα συστατικά τοποθετημένα να μοιάζουν με ένα από τα έργα του Kandinsky ,
και μια τρίτη διάταξη στην οποία συστατικά τοποθετήθηκαν οργανωμένα με τακτοποιημένο (αλλά όχι καλλιτεχνικό) τρόπο.

Photo Source: University of Oxford

 

Photo Source: University of Oxford

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε δύο ερωτηματολόγια, ένα πριν και το άλλο μετά το φαγητό, και αξιολογήθηκαν όσον αφορά τις προσδοκίες τους  και την πραγματική γευστική τους εμπειρία.

Πριν από την κατανάλωση της, η σαλάτα με την εμπνευσμένη από το έργο τέχνης παρουσίαση, χαρακτηρίστηκε ως τροφή, πιο καλλιτεχνική, πιο περίπλοκη και πιο συμπαθητική συγκριτικά με τις σαλάτες από τις άλλες παρουσιάσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για την σαλάτα ”Kandinsky”. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, πως και μετά την κατανάλωση, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν υψηλότερες βαθμολογίες γευσιγνωσίας για την παρουσίαση του πιάτου, που εμπνεύστηκε από την τέχνη.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την ιδέα, πώς η παρουσίαση των τροφίμων με έναν αισθητικά ευχάριστο τρόπο μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία ενός πιάτου. Συγκεκριμένα, η οπτική εμφάνιση ενός γεύματος μπορεί να επηρεάσει τόσο τις προσδοκίες ενός ατόμου, όσο και την επακόλουθη γευστική εμπειρία ενός πιάτου.

 

These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

 

Source: www.popsci.com, flavourjournal.biomedcentral.com

 

Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη εδώ (eng)