Γαστρονομία: Από την παλαιολιθική εποχή ως σήμερα…μέρος 2ο (Μεσαίωνας)

in Gastronomy by

Στην Ευρώπη η αγάπη προς το καλό φαγητό ξαναγύρισε τον Μεσαίωνα, οι πύργοδεσπότες αγαπούσαν το πλούσιο συμπόσιο, τα αναρίθμητα πιάτα, φαγητά μαγειρεμένα με σάλτσες και μπαχαρικά όπου κυριαρχούσαν οι πικάντικες γεύσεις των ανατολίτικων μπαχαρικών. Αντιδράσεις αυτή τη μορφή πολυτελείας ήταν οι περίφημοι νόμοι για το φαγητό της κοινοτικής περιόδου, οι οποίοι περιόρισαν αυστηρά τα φαγητά και όριζαν πως τα συμπόσια εκτός από τα γεύματα των γάμων δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τα τρία πιάτα.

Στην Αναγέννηση τα τραπέζια άρχισαν να στολίζονται με μεγαλοπρέπεια και τα φαγητά αντανακλούσαν τον πλούτο και την καλαισθησία της εποχής. Η μαγειρική είχε μεγάλη εκτίμηση στις ιταλικές αυλές και φαίνεται πως πολλά φαγητά που είναι γνωστά σαν σπεσιαλιτέ της γαλλικής μαγειρικής είναι ιταλικής καταγωγής. Τα ζώα μεσαίου μεγέθους ψήνονταν ολόκληρα και έτσι παρουσιαζόντουσαν στα τραπέζια, ενώ τα πουλιά τα σκέπαζαν με τα φτερά τους σαν δείγμα φαντασμαγορικής μαγειρικής. Αναφέρονται επιχρυσωμένα και επαργυρωμένα παγωνιά που παρουσιάστηκαν σε γεύμα των αρχόντων της Φερράρας και από το στόμα των οποίων έβγαινε φωτιά, μανία μεγαλοπρέπειας που ικανοποιούσε περισσότερο το μάτι παρά το στομάχι.

Η ευρωπαϊκή γαστρονομία αναπτύχθηκε στη Γαλλία από την εποχή (1533) όπου ο Δούκας της Ορλεάνης και αργότερα βασιλιάς Ερρίκος Β της Γαλλίας παντρεύτηκε τη 13ων ετων Αικατερίνη των Μεδίκων, η οποία έφερε στη γαλλική αυλή μερικούς από τους καλύτερους μάγειρες της Ιταλίας. Από τότε η γαλλική μαγειρική επιβλήθηκε σε όλες τις αυλές της Ευρώπης και επικράτησε σε όλο τον κόσμο τα ονόματα μεγάλων Γάλλων μαγείρων, που αφθονούν στην ιστορία της γαστρονομίας, όπως του Μπεσαμέλ σεφ του Λουδοβίκου ΙΔ.

Latest from Gastronomy

Vegan Chai Latte (Συνταγή)

Κρεμώδες, ισσοροπημένα πικάντικο και γευστικά ιδιαίτερο. Το τέλειο ζεστό ρόφημα για χειμωνιάτικες
Go to Top