Πώς ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται την αίσθηση της γεύσης

in Gastronomy by

Η παράδοξη φράση νόστιμο φαίνεται πλέον μπορεί και να αποδειχθεί επιστημονικά σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Stony Brook. Η επιστημονική ομάδα του Dr. Alfredo Fontanini κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλος διεγείρει ερεθίσματα που προβλέπουν την γεύση.
Ανακάλυψαν πως ο φλεγμονώδης φλοιός, το μέρος του εγκεφάλου που μεσολαβεί στην συνειδητή αντίληψη της γεύσης, βασίζεται σε όλες τις αισθήσεις για να προκαταλάβει τη γεύση. Το παραπάνω γεγονός άλλαξε τον τρόπο που οι  οι νευροεπιστήμονες σκέφτονται σχετικά με τον ρόλο του γευστικού φλοιού.


Σε μια συνέντευξη του ο Dr. Alfredo Fontanini MD, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς,  στο περιοδικό Inlife επισημαίνει…<<βρήκαμε ότι ο φλεγμονώδης φλοιός λαμβάνει πληροφορίες από όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο γεύση>>…<<Όλοι οι μη γευστικοί ερεθισμοί είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην ενεργοποίηση του γευστικού φλοιού, αυτοί που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τη γεύση τείνουν να στρατολογούν περισσότερους νευρώνες>>

Στο έγγραφο, με τίτλο “Η Συνδυαστική μάθηση αλλάζει τις διασταυρούμενες αναπαραστάσεις στον γευστικό φλοιό του εγκεφάλου”, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα του γευστικού φλοιού να αντιπροσωπεύει ερεθίσματα πολλαπλών μορφών ενισχύεται σημαντικά με την εκμάθηση ότι πως πλέον ο εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει την γεύση!

Source: www.stonybrook.edu

Photo Source: Stony Brook University

This Photo is not the original. Editing Sanchezguru