Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και οι θεραπευτικές εφαρμογές του δενδρολίβανου

in Evexia by

Rosmarinus officinalis L.

Φυτό τόσο γνωστό στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή. Εκτός από την χρήση του ως καρύκευμα ή ως διακοσμητικό φυτό του κήπου, το δενδρολίβανο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και θεραπευτικές εφαρμογές. Πιστεύετε πως, εάν τοποθετήσουμε φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου ως κομπρέσα στο μέτωπο, η μέθοδος αυτή ξεκουράζει τους διανοητικά εργαζόμενους και ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους.

Αν βάλουμε βλαστάρια δενδρολίβανου μέσα σε κρασί για να μουλιάσουν για λίγο και ύστερα πιούμε το κρασί αυτό τονώνουμε την καρδιά. Ακόμη, πλύσεις με νερό, μέσα στο οποίο έχουν μουλιάσει φύλλα δενδρολίβανου, δυναμώνουν την τριχοφυΐα στο κεφάλι. Πλύσεις ή μπάνια σε νερό με δενδρολίβανο κάνουν καλό στην επιδερμίδα. Με τη σκόνη των φύλλων φτιάχνουμε αλοιφή που επουλώνει τις πληγές. Το αφέψημα από τα φύλλα χρησιμοποιείται για ιαματικά λουτρά από άτομα που πάσχουν από ρευματισμούς και αθροιτικά.

Επιπλέον το λάδι του δενδρολίβανου (3 με 4 σταγόνες μέσα στο γλυκό κρασί) είναι ένα καλό φάρμακο για την γρίπη, την αϋπνία, τη δυσπεψία κ.α. Ρίζες δενδρολίβανου, που θα τις βράσουμε μέσα σε κρασί, μας δίνουν ένα καλό αφέψημα κατά της δυσεντερίας. Ακόμη, άνθη δενδρολίβανου, που τα κοπανίζουμε μαζί με ζάχαρη ώσπου να γίνουν μια ενιαία μάζα, αποτελούν φάρμακο πολύ καλό για τις ζαλάδες, ενώ, αν κοπανίσουμε φρέσκιες κορυφές του φυτού, φτιάχνουμε μια πολύ καλή αλοιφή κατά των αιμοροΐδων.

Latest from Evexia

Go to Top