Ροδάκινο: ένα φρούτο θησαυρός για τον οργανισμό

in Evexia by

Το περσικό μήλο

Η καταγωγή του είναι από την Άπω Ανατολή όπου θεωρήθηκε σύμβολο μακροζωίας αλλά και γυναικείας γονιμότητας. Η ονομασία του «περσικό μήλο» στα λατινικά γράφεται malum persicum. Το φρούτο έμεινε να λέγεται persicum, ονομασία που συνεχίζεται ως σήμερα (για παράδειγμα στα αγγλικά peach). Η Ιταλία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή. Η παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν κατά το 1964 οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης με κυριότερη καλλιεργούμενη την ποικιλία.Elberta.

Το ροδάκινο έχει σφαιρικό σχήμα και βελούδινη χνουδωτή φλούδα ανάλογα με την ποικιλία (περίπου 50 σήμερα) σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του λευκού, του κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου.Η σάρκα του είναι χυμώδης, με ιδιαίτερα αρωματική γλυκιά και υπόξινη γεύση. Υπάρχουν όμως, αρκετά είδη ροδάκινου που διαφέρουν στο σχήμα, στο άρωμα, στο χρώμα και στη γεύση.Όπως τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες.Η ποιότητα του ροδάκινου είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες, ήπια, κρύοι.Η γλυκιά γεύση του οφείλεται σε σάκχαρα που περιέχει όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Η ξινή γεύση του από την άλλη πλευρά, οφείλεται στην ύπαρξη οξέων κυρίως μηλικό οξύ αλλά και κιτρικό οξύ.

Το ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού έχει πολύ περισσότερες ιδιότητες από την πλούσια γεύση του.
Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο θησαυρός για τον οργανισμό, περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεϊνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Texas Α & Μ, τα πυρηνόκαρπα όπως τα ροδάκινα, έχουν αποδειχθεί ικανά να αντιμετωπίζουν ασθένειες της παχυσαρκίας όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η καρδιαγγειακή νόσος.Οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι τα έχουν βιοδραστικές και φαινολικές ενώσεις με αντι-παχυντικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) που συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο.Αυτά το οφέλη αποδίδονται σε τέσσερις μεγάλες φαινολικές ομάδες: ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κουερσετίνες και κατεχίνες, οι οποίες εργάζονται μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες της παχυσαρκίας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία καροτενοειδών, των οποίων οι ιδιότητες κάνουν πολύ καλό στα μάτια. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα ροδάκινα προστατεύουν τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα προστατεύουν επίσης από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Τα αντιοξειδωτικά σας βοηθούν να καταπολεμήσετε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Ανάλυση θρεπτικών συστατικών
  • Ένα μέτριο ροδάκινο των 100 γρ. δίνει 40 θερμίδες.
  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, φτάνει μάλιστα γύρω στα 85 με 90 γρ. δηλαδή είναι από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Περιέχει υδατάνθρακες από τους οποίους αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, 2,1 γρ.
  • Βιταμίνη Α σε ικανοποιητικές ποσότητες (5,1 mcg). Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του τόση μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.
  • Από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες η βιταμίνη C περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (6.1 mg) ενώ οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β απαντούν σε μικρές ποσότητες,
  • Επίσης ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει ασβέστιο 8 mgr και σίδηρο 0,09 mgr.
  • Περιέχει κάλιο 194 mgr, ενώ νάτριο σε πολύ χαμηλή ποσότητα.
Το ροδάκινο διατηρείται για 15 μέρες περίπου στο ψυγείο. Καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα, διότι στη φλούδα περιέχονται οι περισσότερες βιταμίνες. Πριν φαγωθεί πλένεται φυσικά πολύ καλά με νερό. Επίσης έχουμε μεγάλη παραγωγή κομπόστας ροδάκινου στην Ελλάδα αλλά και ετοιμάζουμε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες ή σπιτικά γλυκίσματα. Η πηκτίνη που περιέχεται στο ροδάκινο δίνει καλή συνεκτικότητα σε κομπόστες και μαρμελάδες. Ακόμη χρησιμοποιείται στην παρασκευή αναψυκτικών, χυμών και λικέρ.

Latest from Evexia

Go to Top