Οι πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες της καρυδιάς στον ανθρώπινο οργανισμό

in Evexia by

Το μεγάλο αυτό δέντρο ζει για πολλά χρόνια σε υγρά μέρη και είναι μόνος του από την αρχαιότητα ως το αγαπημένο δέντρο του Δία. Είναι επίσης γνωστό και για τις πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε τα φύλλα του δέντρου και την εξωτερική φλούδα του καρυδιού όταν είναι ακόμη πράσινη.

Με τα φύλλα φτιάχνουμε ένα τσάι (20 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερού). Αλλά και με το φλοιό του καρπού μπορούμε με τις ίδιες ποσότητες να φτιάξουμε τέτοιο ”τσάι”, το οποίο καθαρίζει το αίμα, βοηθάει την πέψη, ρίχνει το ζάχαρο και παράλληλα είναι εξαιρετικά διουρητικό.

Ακόμη, από τα φύλλα και το φλοιό φτιάχνουμε ένα πυκνό αφέψημα (50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερού), που το χρησιμοποιούμε για της επαλείψεις με σκοπό την επούλωση πληγών ή τις χιονίστρες. Με το ίδιο αφέψημα γυναίκες, που υποφέρουν από ερεθισμούς των γεννητικών οργάνων μπορούν να κάνουν εξωτερικές πλύσεις.

Το αφέψημα που παράγεται από φύλλα καρυδιάς αραιωμένο τονώνει τα κουρασμένα μαλλιά και εμποδίζει την εμφάνιση της φαλάκρας.

Τέλος, ξηρός φλοιός από τον κορμό της καρυδιάς (κοπανισμένος σε σκόνη) αφαιρεί τους καλούς όταν απλώνετε πάνω τους, ενώ τα φρέσκα φύλλα αποτελούν ένα καλό κατάπλασμα για ορισμένες δερματοπάθειες.