Μελλισόχορτο: Το “φυτό της μακροζωίας” και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

in Evexia by

Mellissa officinalis L.

Το πολύ όμορφο και με έντονη μυρωδιά αυτό φυτό συναντάται ως αυτοφυές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με τις κοινές του ονομασίες <<μελισσόχορτο>>, <<μελισσοβότανο>>, <<αγριομέλισσα>>,και <<κιτροβάλσαμο>>. Ζει πολλά χρόνια, δεν φτάνει σε ύψος ούτε το ένα μέτρο, είναι χνουδωτό με μεγάλα ωοειδή και οδοντωτά φύλλα και δίνει λευκά μυρωδάτα λουλούδια.

Επίσης έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες καθώς είναι διεργετικό, τονωτικό του οργανισμού, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό και μαλακτικό για το στομάχι. Ακόμα, η αλοιφή, που παράγεται από τα φύλλα και τα λουλούδια του απαλύνει τους πόνους των αθριτικών, των ρευματισμών, αλλά θεραπεύει και τις εξωτερικές πληγές. Πλύσεις με το αφέψημα ηρεμούν την επιδερμίδα και χαλαρώνουν τα νεύρα. Προσέχουμε όμως να χρησιμοποιούμε πάντα το φυτό όταν είναι ανθισμένο, ενώ από τα φύλλα και τα λουλούδια του φτιάχνουμε αφέψημα (αναλογία 10 προς 100) πολύ καλό για την πέψη, τονωτικό και εφιδρωτικό.

Λέγεται ακόμη και <<φυτό της μακροζωίας>>, καθώς είναι πολύ ωφέλιμο για την τόνωση της καρδιάς, αλλά και ένα εξαιρετικό ηρεμιστικό!