Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού

in Evexia by

Παρόλο που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως μαγειρικό συστατικό είτε ξερό, είτε χλωρό, έχει πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, εξαιτίας των πολλών ουσιών που περιέχει, όπως  σάκχαρα, πυρίτιο, φωσφορικό οξύ και κιτρικό ασβέστιο. Είναι διουρητικό και ενεργεί κατά της υδρωπικίας και της κίρρωσης του συκωτιού, σκοτώνει τα διάφορα μικρόβια, είναι χωνευτικό, έχει ευνοϊκή επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα (είναι πολύ καλό για το άσθμα, τις λαρυγγίτιδες, τις βρογχίτιδες και τη γρίπη). Δρά κατά της αρτηριοσκλήρωσης και καθαρίζει τους πνεύμονες και το αίμα.

 

Το κρεμμύδι, όταν το λιώσουμε (300γρ. κρεμμυδιού) και το ανακατέψουμε με  γρ. μέλι και  γρ. κρασί, παράγει ένα πολύ καλό διουρητικό από το οποίο μπορούμε να παίρνουμε 2 με 4 κουταλιές την ημέρα. Ακόμα εάν μουσκέψουμε κρεμμύδια σε λευκό κρασί, φτιάχνουμε μια αλοιφή που ηρεμεί τους πόνους από τα τσιμπήματα εντόμων. Διάφορα καταπλάσματα μπορούμε να φτιάξουμε ψητά ή κοπανισμένα και ευνοούν άτομα που πάσχουν από αιμορροΐδες, καλογήρους κ.α.

Λέγεται, τέλος, ότι ο χυμός του κρεμμυδιού μαζί με 15 γρ. κάλιο και 240 γρ. νερό δίνει ένα παρασκεύασμα πολύ αποτελεσματικό για εντριβές στο τριχωτό του κεφαλιού, που εμποδίζει την εξάπλωση της φαλάκρας.

Σήμερα, η Διαιτητική και η Ιατρική έχουν αναγνωρίσει πλήρως την αξία του κρεμμυδιού και το συνιστούν για καθημερινή κατανάλωση παρά το ότι έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

 

Latest from Evexia

Go to Top