Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλλας και η συμβολή της στην βελτίωση της υγείας

in Evexia by
Κανέλα ή Κανέλλα, (ή σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη καννέλα) είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum) που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ενώ το κιννάμωμον το γνήσιον (Cinnamomum verum) θεωρείται μερικές φορές να είναι η “αληθινή κανέλα”, η περισσότερη κανέλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως “κασσία” (“cassia”) που τα ξεχωρίζει από την “αληθινή κανέλα
Το σώμα μας χρειάζεται την χοληστερόλη για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και τα άλατά του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, αν το σώμα σας έχει μεγαλύτερη ποσότητα αυτής από ότι χρειάζεται, μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας, και θέτει σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιακά νοσήματα.

 

Η κανέλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. Οι συνδυασμοί αυτών των δύο συστατικών δεσμεύσει και να απομακρύνει το αλάτι από το σώμα που έχουν καταστροφικές συνέπειες για την χολή Το σώμα έχει συνέχεια, θα διαλύσει τη χοληστερόλη για τη δημιουργία νέας χολή ως εκ τούτου, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον, μια διαταραχή στον εγκέφαλο που οδηγεί σε τρέμουλο (τρόμους) και δυσκολία στη βάδιση, την κίνηση και το συντονισμό.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology, βρήκε πως όταν ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται το συγκεκριμένο μπαχαρικό, σχηματίζεται ένα χημικό στοιχείο που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

 

Η κανέλα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του στομάχου κατά δύο βαθμούς Κελσίου και να συμβάλλει στην γενικότερη βελτίωση της υγείας.
Αυτό υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι οποίοι μετά από πειράματα σε χοίρους διαπίστωσαν ότι η κανέλα διατηρεί την ακεραιότητα των τοιχωμάτων του στομάχου.
«Όταν οι χοίροι που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου κλήθηκαν να καταναλώσουν τροφή, το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι τους αυξήθηκε. Όμως, όταν προσθέσαμε στο φαγητό τους κανέλα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε δια της μείωσης της έκκρισης των γαστρικών οξέων και της πεψίνης από τα τοιχώματα του στομάχου, κάτι που με τη σειρά του δρόσισε το στομάχι των πειραματόζωων κατά την φάση της πέψης. Όταν τα γουρούνια ζεσταίνονται, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά, οπότε και αυξάνεται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα. Με την κανέλα, μειώνεται περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας σε βελτίωση της υγείας των χοίρων» εξηγούν οι ειδικοί.

 

Μία από τις πρώτες μελέτες, στην οποία στηρίχθηκαν και πολλά από τα συμπεράσματα που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα υπέρ της κανέλας, δημοσιεύτηκε από την ομάδα του καθηγητή Khan η οποία παρατήρησε πως η κατανάλωση του συγκεκριμένου φυτού οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα. Έκτοτε αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όπως ήταν αναμενόμενο δεν ήταν όλα τα δεδομένα εξίσου θετικά. Σε μία πολύ πρόσφατη ανασκόπηση όμως, στην οποία συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα από τις πιο αξιόπιστες μελέτες εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα για την κανέλα σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2:

 

Είναι ικανή να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου νηστείας (με άδειο στομάχι)
Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C, ‘μέσος όρος’ γλυκόζης αίματος σε χρονικό διάστημα 3 μηνών).

 

Ας δούμε κάποιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά αυτού του ιδιαίτερου μπαχαρικού
 • Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθά στην διατήρηση της πυκνότητας των οστών. 60γρ κανέλας προσδίδουν το 38% του μαγγανίου, το οποίο ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.
 • Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο. Βέβαια, ο σίδηρος που συναντάμε στην κανέλα δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό.
 • Επιδρά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων.
 • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες είναι το αντιοξειδωτικό, που απαντάται σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τα υπόλοιπα που περιέχει. Βοηθάει στη διατήρηση υγιών αρτηριών απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στην κανέλα χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες καλλυντικών για την δημιουργία προϊόντων που προλαμβάνουν την ακμή και τις ρυτίδες.
 • Είναι πηγή αιθέριων ελαίων τα οποία προσδίδουν στην κανέλα αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
 • Δρα κατά της δυσκοιλιότητας.
 • Υποβοηθά τη χώνεψη
 • Προσφέρει τις θερμαντικές τις ιδιότητες σε άτομα που πάσχουν αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.
 • Προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Μειώνει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως.
 • Φαίνεται να έχει και αφροδισιακές ιδιότητες.

 

Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται ως η καλύτερη ποιοτικά ποικιλία του φυτού και μπορεί να παράσχει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό.

 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλα για μαγειρική χρήση:Της  Κεϋλάνης  (Cinnamomum verum ή Cinnamomum zeylanicum, επίσης γνωστή ως «αληθινή κανέλα») και η Cassia κανέλα (Cinnamomum aromaticaum και Cinnamomum burmannii, επίσης γνωστή ως «Saigon κανέλα»).
Η Κεϋλάνης   έχει μια γλυκιά και πιο λεπτή γεύση, και  εχει ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα και ι μια ισχυρότερη γεύση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει διάκριση μεταξύ Κεϋλάνη κανέλα και σκόνες cassia. Έτσι, όταν αγοράζετε κανέλα σε σκόνη, προσπαθήστε να βρείτε στην ετικέτα  η την πηγή της κανέλας ή καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ή τον κατασκευαστή για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες. Εάν αγοράσετε ένα ραβδί κανέλας, Κεϋλάνη κανέλα έχει μια διαφορετική υφή από cassia stick. Ο φλοιός του Κεϋλάνη κανέλα είναι πιο λεπτός και το ραβδί θα εχει  πολλαπλές στρώσεις  στον λεπτότερο φλοιό.  Η Cassia , από την άλλη πλευρά, είναι παχύτερη,  και έρχεται σε ένα κομμάτι και δεν παρουσιάζουν πολλαπλά στρώματα οποιουδήποτε είδους.

 

Photo editing Sanchezguru.
Source: healthyandnaturalworld.com

Latest from Evexia

Go to Top