Η θεραπευτική αξία της ντομάτας

in Evexia by
 Η ντομάτα κατάγεται από το Περού, όπου και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία. Από εκεί μεταφέρθηκε με τη μορφή ζιζανίου σε σπόρους καλαμποκιού στο Μεξικό, ενώ οι Ινδιάνοι και οι Αζτέκοι είναι οι πρώτοι λαοί που ασχολήθηκαν με τη συστηματική καλλιέργειά της. Στα μέσα του 16ου αιώνα Ισπανοί εξερευνητές έφεραν την ντομάτα στην Ευρώπη. Από τη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή της σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής. Στην Ελλάδα η ντοματιά έφτασε το 1818, ενώ σήμερα καλλιεργείται τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.
Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους (148 γραμμαρίων) έχει 35 θερμίδες. Δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο ούτε κορεσμένα λίπη. Για τους λόγους αυτούς φαίνεται άμεσα η ωφελιμότητα της για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας.Ερευνες απέδειξαν ότι όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες και τα προϊόντα τους είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, όσοι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παγκρέατος.

Μετα-ανάλυση 21 με­λετών, που δημοσιεύτηκε στο επι­στη­μονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Bio­mar­kers and Preven­tion» (Επιδη­μιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντι­μετώπισης Καρκίνου), επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας, παρέχει αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη. Όταν τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν, έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία, με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμη και όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%. Αλλά και κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, το λυκοπένιο συμβάλει στο να γίνει η ασθένεια λιγότερο επιθετική.

Τα μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός της, η σούπα, η σάλτσα και το κέτσαπ, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου (εύκολα να απορροφηθούν από τον οργανισμό) λυκοπενίου. Δεδομένου ότι το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, η κατανάλωση τομάτας ή προϊόντων τομάτας, με πλούσιες σε λίπος τροφές και προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, καθιστά την απορρόφησή του πιο εύκολα, από ό,τι στην ωμή τομάτα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του λυκοπενίου, που βρίσκεται στην ντομάτα

Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες παρέχει επίσης καρδιαγγειακά οφέλη. Σε έρευνα που διεξήχθη στο νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστώνης, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 40.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που δεν έπασχαν καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, για περισσότερα από 7 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 7 έως 10 μερίδες τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο (με βάση την τομάτα) κάθε εβδομάδα, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από 1,5 μερίδες προϊόντων τομάτας εβδομαδιαία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου, ιδιαίτερα από τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του τραχήλου, τον καρκίνο του στομάχου, του μαστού, του στόματος και τους καρκίνους του οισοφάγου, του φάρυγγα και του ορθού. Σύμφωνα με δεύτερη ανάλυση 21 μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, οι άνδρες που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες μαγειρεμένης τομάτας, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κι εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες ωμές τομάτες είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λυκοπένιο δεν ευθύνεται καθαυτό για τις ευεργετικές αυτές επιδράσεις, αλλά ο συνδυασμός του με άλλα θρεπτικά συστατικά που απαντώνται στις τομάτες.

Η ντομάτα εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών

Εκτός από το λυκοπένιο, οι ντομάτες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α (μέσω της συγκέντρωσης της σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου). Όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες, κυκλοφορούν μέσω του αίματος εξουδετερώνοντας τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και τις κυτταρικές μεμβράνες, επιδεινώνοντας τις φλεγμονές και την κατάσταση από το διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση, το άσθμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα φλιτζάνι ντομάτας παρέχει 57,3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και 22,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α.

Η ντομάτα και η κακή χοληστερόλη

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε 21 υγιή άτομα και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, η υψηλή πρόσληψη προϊόντων τομάτας, μείωσε σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν μετά την μελέτη έδειξαν επίσης μια αύξηση στην ικανότητα κυκλοφορίας της LDL χοληστερόλης. Η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος και άλλους ιστούς, προωθώντας έτσι την αρτηριοσκλήρυνση και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αντηλιακή επίδραση της ντομάτας και η θετικές επιπτώσεις της στην επιδερμίδα

Ο χυμός ντομάτας είναι γνωστός για την αντηλιακή επίδρασή του. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια Manchester και Newcastle, διαπίστωσε ότι όσοι προσέθεταν πέντε κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας στο φαγητό τους καθημερινά, είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από ηλιακά εγκαύματα και πολύ υψηλότερα επίπεδα προκολλαγόνου, ενός μορίου που δίνει στο δέρμα τη δομή του και το κρατά σταθερό. Επίσης, η εφαρμογή τοματοπολτού στο πρόσωπο για 15 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λιπαρής επιδερμίδας, απορροφώντας την υπερβολική λιπαρότητα και το σμήγμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ντομάτα χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αντιγηραντικών προϊόντων.

Featured photo editing Sannchezguru

Latest from Evexia

Go to Top