Ανανάς ο εμβράκτειος και οι ευεργετικές ιδιότητες της βρoμελίνης

in Evexia by

Ο Ananas bracteatus με κοινή ονομασία <<κόκκινος ανανά>>  είναι μια ποικιλία του γνωστού σε όλους μας φυτού. Είναι ιθαγενής στη Νότια Αμερική λ.χ. Βραζιλία, Βολιβία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ισημερινός. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό κυρίως εξαιτίας των σπάνιων κόκκινων φρούτων του. Τα φύλλα του έχουν μακρά με αιχμηρά αγκάθια, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν προστατευτικό φράχτη γύρο από το σπίτι. Η συγκεκριμένη ποικιλία ανανά αναπτύσσεται σε όλη τη Βραζιλία σε υψόμετρο από 140 έως 320 μέτρα (450-1,050 ft).

O ανανάς χαρακτηρίζεται κυρίως για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, B1, B6, φολικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο σίδηρος.
Η βρομελίνη,ένα ιδιαίτερο ενζύμο που βρίσκεται στον ανανά έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές, αντιοιδηματικές και ινωδολυτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, η αντιφλεγμονώδης δράση του ανανά βοηθάει στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούν φλεγμονές όπως η οξεία ιγμορίτιδα, ο πονόλαιμος, η αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα.Επίσης δρα επίσης κι ως φυσικό αραιωτικό αίματος, εκτός από τις ευεργετικές αλλαγές που φέρει στα λευκά αιμοσφαίρια. Σε πρόσφατες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η βρομελίνη και τα αντιοξειδωτικά του ανανά θα μπορούσαν να είναι αντικαρκινικά.

 

Ο ανανάς είναι επίσης ένα δημοφιλές φρούτο που βοηθά στην ενίσχυση των οστών . Περιεκτικότητα σε μαγγάνιο σε αυτό απαιτείται προκειμένου να σχηματίσουν μια πιο πυκνή δομή των οστών. Ένα φλιτζάνι ανανά δίνει 1,55 χιλιοστόγραμμα του μαγγανίου , ένα ορυκτό που βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών και των συνδετικών ιστών. Οι γιατροί συστήνουν οι άνδρες να παίρνουν 2,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου τη μέρα και ότι οι γυναίκες να παίρνουν 1,9 χιλιοστόγραμμα.Μπορείτε να κερδίσετε 73% του μαγγανίου στα καταναλώνουν ανανά σε μια μέρα. Αποτροπή βήχα οφείλεται σε κρυολογήματα και πυρετούς Επειδή η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Ακόμα και αν  έχετε  γρίπη, πολύ αποτελεσματικά μπορείται να χρησιμοποιησεται  τον ανανά ως μια φυσική θεραπεία.

Ορισμένες μελέτες ήρθαν στο συμπέρασμα πως ο ανανάς μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ώστε να διατηρηθούν υγιή τα κύτταρά μας. Ένα φλιτζάνι φρέσκου ανανά περιέχει 70 mg βιταμίνης C και 95 mg βιταμίνης Α . Δηλαδή προμηθεύει τον οργανισμόμε όλες της βιταμίνης C που χρειάζεστε κάθε μέρα και περίπου το 1 /5 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Α, ενώσεις αυτές προστατεύουν τα κύτταρα.
Ο ανανάς ενισχύει τα ούλα και βοηθά τα δόντια σας να είναι υγιή και ισχυρά αι βοηθά στην όραση, επειδή περιέχει β- καροτίνη ο ανανάς μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχρας κηλίδας κατά 35%.

Ο ανανάς ήρθε στη βόρεια Ευρώπη από το Σουρινάμ, την αποικία των Ολλανδών. Ο πρώτος ανανάς που καλλιεργήθηκε με επιτυχία στην Ευρώπη, λέγεται ότι έχει καλλιεργηθεί το 1658, από τον Pieter de la Court στο Meerburg.Τα τρία τέταρτα των πωλούμενων στην Ευρώπη ανανάδων, καλλιεργούνται στην Κόστα Ρίκα, όπου η παραγωγή του ανανά είναι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη. Οι παραγωγοί συνήθως χρησιμοποιούν 20 κιλά (44 λίβρες) φυτοφάρμακα ανά εκτάριο σε κάθε κύκλο της ανάπτυξης,[26] μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα.

 Εκτός από την κατανάλωση, τα φύλλα του ανανά, χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την παραγωγή της υφάνσιμης ίνας Piña, που συνήθως χρησιμοποιείται ως υλικό για τα ανδρικά Barong Tagalog (ένα διαφανές-επίσημο πουκάμισο, των Φιλιππίνων, που φοριέται επάνω από το υπάρχον πουκάμισο) και τα γυναικεία Baro’t saya (η ανεπίσημη εθνική ένδυση των γυναικών, στις Φιλιππίνες). Η ίνα, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα συστατικό ταπετσαρίας και επιπλοποιίας

Latest from Evexia

Go to Top