Σταθμός Διάσωσης: Ρουμανία, Καρπάθια Όρη

in Ecology by

Εθελοντές από 14 χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να χαρτογραφούν ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αρχαία και υπεραιωνόβια δάση της Ευρώπη. Σκοπός τους είναι η ανάγκη να προστατευθεί το δάσος νομικά από την ρουμανική κυβέρνηση.

Αυτό το δάσος αποτελεί το σπίτι για τον μεγαλύτερο πληθυσμό της καφέ αρκούδας, λύκου και λίγκας σε όλη την Ευρώπη και κινδυνεύει λόγω της αποψίλωσης και της υλοτομίας. Για αυτόν τον λόγο 90 εθελοντές συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν αυτόν τον σταθμό διάσωσης για να χαρτογραφήσουν το δάσος και να καταγράψουν την υλοτομική δραστηριότητα που συμβαίνει εκεί.

Ο Alex Gavan είναι ορειβάτης και ακτιβιστής στην ακόλουθη συνέντευξη επισημαίνει πως δέχθηκε να πάρει μέρος σε αυτήν την ακτιβιστική ενέργεια χωρίς δεύτερη σκέψη. Το 65% παρθένων δασών βρίσκεται εκεί και τουλάχιστον το 50% της υλοτομίας είναι παράνομη. Η προσωπική του άποψη είναι πως η εταιρίες οι οποίες έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος χωρίς παράλληλα να προστατεύουν το δάσος θα έπρεπε να μποϊκοτάροντε από τους καταναλωτές.

Η αλήθεια είναι πως με τα σύγχρονα μηχανήματα ο χρόνος, αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων έχει ελαχιστοποιηθεί αρκετά δίνοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις εταιρίες εκμετάλλευσης παράνομης ή μη ξυλείας.