Τι γίνεται όταν ένας χιμπατζής, που βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής του, αναγνωρίζει έναν παλιό φίλο (Video)

in Ecology by

Η Mama σε ηλικία 59 ετών, απολάμβανε την φροντίδα από τους φροντιστές του ζωολογικού τύπου, που βρίσκεται στο Arnhem, στην Ολλανδία, ώσπου μια μέρα συνέβη κάτι ιδιαίτερα θαυμάσιο. Συνάντησε ένα παλιό της φίλο. Παρά το γεγονός πως γνωρίζονταν από το 1972, είχαν να βρεθούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως παρατηρούμε στο σύντομο video η έκφραση του προσώπου, το βλέμμα, η φωνητικές ενέργειες, αλλά και η αγκαλιά με τον Jan van Hooff, διάσημο βιολόγο και ιδρυτή της αποικίας των χιμπατζήδων του ζωολογικού κήπου, παρατηρούμε ένα συναίσθημα, την αγάπη.

Η Mama πέθανε μια βδομάδα μετά από αυτήν την συνάντηση.

Πριν από 35 χρόνια, ο Frans de Waal δημοσίευσε το πρωτοφανή βιβλίο για την εποχή, Chimpanzee Politics, το οποίο εντρυφεί στις κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά και στις συμμαχίες εξουσίας των χιμπατζήδων του Arhem. Σε αυτό το βιβλίο ο de Waal περιέγραψε την Mama, ως την παλαιότερη γυναίκα στην αποικία. Δεν ήταν όμως η ηλικία της που έκανε την Mama ξεχωριστή, αλλά η ικανότητα της να παρεμβαίνει αποτελεσματικά ακόμα και σε πολιτικές διαμάχες μεταξύ αντρών.

“Πολλές φορές έχω δει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δύο ανδρών να καταλήγει στην αγκαλιά της Mama”, γράφει ο De Waal στο βιβλίο του. “Αντί να στραφούν στη σωματική βία στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης τους, οι αντίπαλοι τρέχουν στη Mama, φωνάζοντας δυνατά”.

Η Mama γεννήθηκε στην άγρια ​​φύση (εκτιμάται το έτος 1957) και αιχμαλωτίστηκε πρώτα σε ζωολογικό κήπο στη Γερμανία και στη συνέχεια στην αποικία του Arnhem.

Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την εντύπωση που έχουμε για την συναισθηματική αντίληψη των ζώων;

Μήπως έχουμε περισσότερα να διδαχθούμε, παρά να διδάξουμε;

Featured photo is not the original cation. Editing Sanchezguru.

Source: http://www.npr.org                                            Article: Watch The Moment A Dying Chimpanzee Recognizes An Old Friend