Ο βελούδινος gecko και οι κλιματικές αλλαγές

in Ecology by

Σύμφωνα με νέες έρευνες οι νεοσσοί velvet gecko ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια θέματα επιβίωσης λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

 

Οι επιστήμονες από την σχολή  UTS School of Life Sciences θεωρούν ότι η μελέτη τους επιδυκνείνει πως οι θερμακρασία επώασης επηρεάζει την μαθησιακή συμπεριφορά της σαύρας, επομένης και την επακόλουθη επιβίωση της όταν αοελευθερώνεται στο φυσικό της περιβάλλον. Τα αποτέλεσματας αυτής της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Royal Society journal Biology Letters.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επώασαν αυγά του velvet geck υπό συνθήκες κρύου αλλά και ζέστης. Ύστερα από μια σειρά μαθησιακών δοκιμών στο εργαστήριο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πόσο γρήγορα τα νεογνά μπορούσαν να βρουν ένα κατάλληλο καταφύγιο κατά τη διάρκεια μιας προσομοιωμένης επίθεσης αρπακτικών.

 

…<<τα test δοκιμάζουν τη χωρική μνήμη των σαύρων, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την επιβίωση τους>>…<<Οι σαύρες είναι πολύ καλοί μαθητές στο χώρο. Τα περισσότερα ερπετά είναι μόνα τους όταν εκκολάψουν, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν γρήγορα καταφύγια όταν φύγουν από τα αρπακτικά ζώα>>…δήλωσε σε συνέντευξη του ο οικολογικός σύμβουλος της άγριας πανίδας και αναπληρωτής καθηγητής Jonathan Webb,ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ερευνητής στο πρόγραμμα.
Spot the gecko. Image taken at the Morton National Park study site, courtesy of the research team
…<<Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι οι νεοσσοί από ωμά επωασμένα αυγά ήταν βραδύτεροι μαθητές συγκριτικά με τους ψυχρούς επωασμένους ομολόγους τους με αποτέλεσμα οι βραδύτεροι μαθητές να είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης την άγρια φύση>>…

 

Αυτό υποδηλώνει σύμφωνα με τον καθηγητή,Jonathan Webb, ότι η χωρική μνήμη επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία στους gkeko και ότι οι ταχύτερα εκπαιδευόμενοι ‘οπως φαίνεται από την έρευνα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από τους θηρευτές.

 

Ο υποψήφιος διδάκτορας Buddhi Dayananda, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά νέες προκλήσεις για τις σαύρες και ότι ο αντίκτυπος της θερμοκρασίας επώασης στη μαθησιακή ικανότητα των ερπετών αξίζει ξεκάθαρα περαιτέρω μελέτη.
PhD student Buddhi Dayananda with a monitor lizard at Morton National Park
…<<Δεν γνωρίζουμε αν τα θηλυκά θα προσαρμοστούν σε ένα κλίμα θέρμανσης επιλέγοντας ψυχρότερες τοποθεσίες φωλιάσματος. Μπορεί να είναι η μόνη επιλογή που έχουν για να εξασφαλίσουν ότι οι απόγονοί τους μπορούν να αντεπεξέλθουν στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα>>…επισήμανε σε δήλωση του.