Οι ύφαλοι του Αμαζονίου: Μια μοναδική οικολογική κοινότητα ενδιμικών φυτών και ζώων

in Ecology by

Καθώς το υποβρύχιο 2 ατόμων κατεβαίνει τα θολά νερά του ισημερινού ένας ανεξερεύνητος κόσμος εμφανίζεται στις εκβολές ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμο. Κοράλια σε χρώματα ουράνιου τόξου, αγγελόψαρα/πυγμαίοι, σκάροι, γύλοι, καβούρια, αστερίες κ.α. βρίσκονται σε βάθος 80 μέτρων και το ταξίδι ξεκινά.


Σε αντίθεση με άλλους υφάλους ο συγκεκριμένος είναι παρθένος, δεν έχει επηρεαστεί από την αλεία, την μόλυνση και τις κλιματικές αλλαγές μιας και ανακαλύφθηκε πριν από 3 χρόνια. Ο ύφαλος έχει μήκος περίπου 600 μίλια, η επιφάνεια του καλύπει τα 3.600 τετραγωνικά μίλια και έχει βαθος απο 30 έως 120 μέτρα. Παρά το γεγονός πως οι πρώτες μελέτες έδειξαν πως ήtαν σχετικά με άλλους υφάλους φτωχός  σε ζωή καταγράφηκαν πάνω από 60 είδη σπόγγου, 73 είδη ψαριών, ακανθώδης αστακοί, αστερίες και πολλά άλλα είδη.

…<< Βρήκαμε έναν ύφαλο, όπου σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Πιστεύουμε ότι είναι μοναδικός >>.., δήλωσε ο Fabiano Thompson, ένας ωκεανογράφος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro. Δεν υπάρχει κανένας ύφαλος στις εκβολές μεγάλων ποταμών και αυτό διότι το φώς του ηλίου δυσκολεύεται να διεισδύσει επηρεάζοντας έτσι την φωτοσύνθεσητων κοραλλιογενών υφάλων.

…<< Μιλάμε για ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. ‘Εχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως οι γνώσεις είναι σε ένα βαθμό ξεπερασμένες. Ενώ υπολογίζαμε πως με μια βουτιά θα βρίσκαμε διάσπαρτα στον ύφαλο περίπου 20 είδη συναντήσαμε τα διπλά. Τώρα ξέρουμε πως το μέγεθος των πληθυσμών είναι ίσως και 3 φορές μεγαλύτερος από τους αρχικούς μας υπολογισμούς >>… δήλωσε ο Ronaldo Francini-Filho, οικολόγος από το Πανεπιστήμιο Paraíba.

…<< Αυτή η ανακάλυψη εγείρει πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Οφείλουμε να μάθουμε πως λειτουργεί αυτό το σπάνιο οικοσύστημα όπου το δάσος, το ποτάμι και ο ύφαλος αλληλοσυμβιώνουν και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες βιοποικιλότητες στον κόσμο >> …συνεχίζει ο κ.Francini-Filho.

Παρά το γεγονώς πως αποκαλύφθηκε αυτό το σημαντικό οικοσύστημα η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει δώσει άδεια σε πετρελαϊκές εταιρείες (BP, Total καθώς και σε ορισμένες βραζιλιάνικες) να ξεκινήσουν έρευνες διερευνητικές γεωτρήσεις για αυτό που εκτιμούν ότι είναι 15-20bn βαρέλια πετρελαίου σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως το πιο κοντινό νόμιμο σημείο γεώτρησης βρίσκεται μόλις 5 μίλια από τον ύφαλο.

Η BP με επίσημη δήλωση της αναφέρει πως οι γεωτρήσεις δεν θα επηρεάσουν τον ύφαλο αρνητικά και πως οποιαδήποτε διαρροή θα απομακρυνθεί απο την στεριά εξαιτίας των ρευμάτων.

These photos are not the original. Editing Sanchezguru

Source: Guardian.com

Article: ‘We are rewriting the textbooks’: first dives to Amazon coral reef stun scientists