Το πιο γρήγορο χερσαίο ζώο οδεύει προς την εξαφάνιση

in Ecology by
Μόνο 7.100 από τις μεγάλες γάτες παραμένουν στην άγρια ​​φύση, αυτός ο αριθμός του πλυθυσμού προτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τους οικολογικούς συνήγορους να ζητήσουν να χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος.
 

Το γρηγορότερο γήινο θηλαστικό στον κόσμο οδεύει προς την εξαφάνιση, με την απογραφή τσιτάχ (2016), η οποία υποδηλώνει, πως τα τσιταχ μπορούν να μειωθούν κατά 53% επιπλέον, τα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο“, λέει ο Luke Hunter, πρόεδρος και CCO της Panthera, της παγκόσμιας οργάνωσης διατήρησης άγριων ζώων. ” Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη παρακμή, και πρέπει πραγματικά να αντιμετωπιστεί.”

Έως τα τέλη του 2016 υπήρχαν μόνο 7.100 τσιτάχ, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών το Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία ολοκληρωμένη καταμέτρηση των ζώων στην αφρικανική ήπειρο έγινε το 1975 και ο αριθμός τους ήταν 14.000, επισημαίνει ο Hunter.
Εξαιτίας των παραπάνω αποτελεσμάτων, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν να αλλάξει η κατάσταση του τσιτάχ από “ευάλωτο” σε “απειλούμενο” στην κόκκινη λίστα της IUCN.
“Αυτά τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, μειώνονται με τέτοιο ρυθμό, με αποτέλεσμα η εξαφάνιση της να γίνεται σιγά σιγά μια πραγματικότητα”, λέει ο Hunter. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου τα τσιτάχ βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ο άνθρωπος.Όπως συμβαίνει και με άλλα μεγάλα σαρκοφάγα, τα τσιτάχ αντιμετωπίζουν απώλειες βιότοπων κυρίως λόγω της μετατροπής των περιοχών άγριας φύσης σε εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς ή κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι θα σκοτώσουν μερικές φορές τους τσιτάχ, εάν αντιληφθούν τα ζώα ως απειλή για το ζωικό τους κεφάλαιο, παρόλο που οι τσίτα σπάνια λαμβάνουν κατοικίδια ζώα, λέει ο Hunter. Οι γαζέλες καθώς και άλλα μεσαίου μήκους ζώα (impalas και warthogs), τα οποία  είναι ιδανικά θηράματα για τα τσιτάχ κυνηγιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό απο πολλούς ανθρώπους, συμπληρώνει ο Hunter.

Οι τσιτάχ αντιμετωπίζουν μια διπλή μαστίγια: Κινδυνεύουν να σκοτωθούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα, για δεν θα υπάρχουν θηράματα “, λέει ο Hunter.
Σημαντική απειλή για την επιβίωση τους είναι και η μεγάλη ζήτηση, που υπάρχει για τα μικρά τσιτάχ ως κατοικίδιο ζώο (κυρίως στη Μέση Ανατολή), με αποτέλεσμα να ανθίζει το παράνομο εμπόριο νεογνών από τη Βόρεια Αφρική.

Κάποια τσιτάχ ζουν ήδη σε προστατευμένες περιοχές, όπως τα εθνικά πάρκα, όπου είναι πιο ασφαλή και τα ζώα αναμένεται να δεχθούν λιγότερες απειλές, επισημαίνει η αρχηγός της μελέτης Sarah Durant, μέλος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση, ο Durant και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού των γεννητόρων ζει εκτός αυτών των προστατευόμενων ζωνών.
Δεν μπορούμε να έχουμε πλέον τσιτάχ σε προστατευόμενες περιοχές … η πυκνότητα είναι ήδη η μέγιστη δυνατή“, λέει η Durant. “Το κλειδί για την επιβίωση του τσιτάχ είναι η επιβίωσή του εκτός προστατευόμενων περιοχών.”

Photo editing Sanchezguru

Source: news.nationalgeographic.com                                                     Article: Cheetahs Are Dangerously Close to Extinction