Τάρανδοι, τους θυμόμαστε μόνο κάθε Χριστούγεννα

in Ecology by

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνειδητοποιώ (ίσως και να μην είναι ο μόνος), πως οι τάρανδοι είναι πραγματικά μέλη του ζωικού μας βασίλειού. Δεν είναι αποκύημα της παιδικής μας φαντασίας, σαν μεταφορείς του Άη Βασίλη , πιστοί σύντροφοι εκείνου του φημισμένου μεταδότη παιδικής χαράς κάθε Χριστουγέννων.

Στις μέρες μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι τάρανδοι είναι ένα είδος στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν 2.5 εκατομ. διασκορπισμένοι σε περίπου 20 πληθυσμούς στην Αρκτική, ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός πως οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν ξέρουν τον λόγο!

Από το 2000 και μετά, τα πράγματα για τον μεγαλύτερο πληθυσμό ταράνδων (Taimyr Peninsula) έγιναν καλύτερα, από την στιγμή που η Ρωσία σταμάτησε να χορηγεί το κυνήγι τους. Από 1.000.000 ο αριθμός τους σήμερα έχει φτάσει τους 600.000 σύμφωνα με τον Andrey Petrov του πανεπιστήμιου Northern Iowa’s Arctic Center.

Στις 12 Δεκεμβρίου στο συνέδριο τύπου που έλαβε μέρος στο San Francisco υπό την αιγίδα του American Geophysical Union’s Fall Meeting, ο Andrey Petrov επισήμανε πως ο πληθυσμός των ταράνδων του Taimyr έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Συγκεκριμένα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς C κατά μέσο όρο, η άνοιξη έρχεται νωρίτερα με αποτέλεσμα τα ποτάμια να λιώνουν γρηγορότερα. Αυτό το γεγονός σύμφωνα με τον Petrov αναγκάζει τους ταράνδους να τα περνάνε κολυμπώντας, αντί να περπατούν πάνω στον πάγο με αποτέλεσμα η διάρκεια της μετανάστευσης τους να έχει μεγαλώσει κατά ένα σημαντικό ποσοστό.Επίσης ο πληθυσμός των κουνουπιών (μεταδότες ασθενιών) έχει αυξηθεί, όπως και η συχνότητα των πυρκαγιών σε τοποθεσίες natura.

Σε όλες αυτές τις αρνητικές αλλαγές φυσικά, δεν πρέπει να αμελούμε και την συμβολή του ανθρώπου, είτε μέσω κατασκευαστικών έργων υποδομής, είτε μέσω της μόλυνσης βιομηχανικών περιοχών, είτε μέσω κυνηγιού. Επομένως η φυσική απειλή του τάρανδου, που είναι ο λύκος, αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αμελητέα αναφορικά με τους λόγους συρρίκνωσης του πληθυσμού τους.

 

Στην Φιλανδία υπολογίζεται, πως από τους 300.000 τάρανδους που βρίσκονται στην περιοχή τους, κάθε χρόνο οι 4.000 χάνουν την ζωή τους εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτόν τον λόγο προσπάθησαν να περιορίσουν τα ατυχήματα με διάφορους τρόπους, όπως να βάλουν καθρέπτες στους λαιμούς των ταράνδων, φωσφορίζουσα σπρέυ κ.α. χωρίς επιτυχία βέβαια, διότι την περίοδο του βαρύ χειμώνα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τους οδηγούς.

Από τα φετινά Χριστούγεννα όμως, μέσω μιας εφαρμογής (application), ο αριθμός των τροχαίων με τάρανδους έχει περιοριστεί σημαντικά. Συγκεκριμένα σε μια περίοδο μόλις 2 μηνών έχουν αναφερθεί  300 θάνατοι ταράνδων λιγότεροι, από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται “Porokello,” Finnish for “Reindeer Bell .

Σύμφωνα με τον Jaakko Ylinampa, με την χρήση ενός απλού κουμπιού, ο οδηγός ενημερώνεται για τους τάρανδους που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου όταν εισέρχεται στις περιοχές τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS, δημιουργεί μια ζώνη προειδοποίησης  1,5 χιλιομέτρου, όπου ο οδηγός ενημερώνεται με ειδοποιήσεις, όσο βρίσκεται σε αυτήν.

«Εάν υπάρχουν τάρανδοι, ο οδηγός χαμηλώνει την ταχύτητά του και μόλις περάσει από την ζώνη προειδοποίησης, μπορεί να ανακτήσει κανονική ταχύτητα…», αναφέρει ο Ylinampa.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι οδηγοί πρέπει να βασίζονται μόνο στην εφαρμογή. Οι εισερχόμενες ειδοποιήσεις  όμως : ”πως κάποιος μόλις εισήλθε σε περιοχή με τάρανδους” ή  ”πως πριν μια ώρα εντοπίστηκε τάρανδος σε αυτήν την περιοχή” είναι αρκετά σημαντικές.

«Δεν είναι ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τάρανδο με έναν άλλον με χρήματα, είναι και η ανατροφή του που απαιτεί όχι μόνο χρήματα αλλά και χρόνο», επισημαίνει ο Timo-Huhtala ένας από τους κατασκευαστές της εφαρμογής.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως οι ίδιοι οι τάρανδοι προσπαθούν να εμποδίσουν τις κλιματικές αλλαγές στο Β.Πόλο επηρεάζοντας θετικά το περιβάλλον τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters, οι τάρανδοι τρέφονται με τα μικρά φυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο η Γή μπορεί μεσω της αντανάκλασης να στείλει πίσω στο διάστημα περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως τρώγοντας ένας τάρανδος κάποιο φυτό μειώνει μελλοντικά την θερμοκρασία της Αρκτικής κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς το πρότυπο τους; Να προστατεύσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο το πραγματικό μας σπίτι, την Γή;

The photos aren’t the original. They are edited by Sanchezguru

 

Latest from Ecology

Go to Top