Η εισβολή εισερχομένων ειδών στα νησιά Γκαλαπάγκος και η αύξηση του τουρισμού

in Ecology by

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός νησιού είναι η απομόνωσή του. Είτε βρίσκεται ακριβώς έξω από την ακτή, είτε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πλησιέστερη γη. Λόγω της απομόνωσής τους, τα νησιά έχουν γενικά μια μοναδική ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών, πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού. Και αυτό κάνει όλα τα νησιά μοναδικά.

Ωστόσο, τα νησιά, παρά το γεγονός ότι είναι γεωγραφικά απομονωμένα, αποτελούν μέρος ενός δικτύου. Είναι παγκοσμίως συνδεδεμένα με τον έξω κόσμο από τα αεροπλάνα, τα σκάφη και τους ανθρώπους. Η απομόνωσή τους, όμως, έχει παραβιαστεί, προσφέροντας ένα μονοπάτι για τα εισερχόμενα είδη να εισβάλλουν.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, 1.000 χιλιόμετρα από την ακτή του Ισημερινού, αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα. Μέχρι στιγμής, στα νησιά Γκαλαπάγκος έχουν τεκμηριωθεί 1.579 είδη που έχουν εισαχθεί, από τα οποία το 98% έφτασε μέσω των ανθρώπων, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.
Περισσότερο από το 70% αυτών των ειδών έχουν φθάσει από τη δεκαετία του 1970 – όταν τα Γκαλαπάγκος έγιναν αρχικά τουριστικός προορισμός – κατά μέσο όρο 27 είδη εισήχθησαν ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια.


Νέες αφίξεις


Τα εισαγόμενα είδη, τα φυτά ή τα ζώα που έχουν τεχνητά μεταφερθεί σε μια νέα θέση (συχνά από τον άνθρωπο) μπορούν να βλάψουν τη φυσική πανίδα και χλωρίδα. Είναι μία από τις κορυφαίες απειλές για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως και μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα ωκεάνια νησιά. Η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα έχει ως ειδικό στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών και των μέσων άφιξής τους.
Ο στόχος αναφέρει ότι: έως το 2020 πρέπει να εντοπίστούν χωροκατακτητικά ξενικά είδη και οδοί προτεραιότητας, να ελέγχθούν ή εξαλείφθουν τα είδη προτεραιότητας και εφαρμόζονται μέτρα για τη διαχείριση των οδών που εμποδίζουν την εισαγωγή και την εγκατάστασή τους.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος φιλοξενούν χελώνες-γίγαντες , κορμοράνους (μη πτητικούς) και εικονικούς σκώληκες του Δαρβίνου. Είδη που έχουν εξελιχθεί μεμονωμένα και σύμφωνα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε νησιού. 
Ωστόσο, τα φυσικά χαρακτηριστικά των νησιών Γκαλαπάγκος τα έχουν καταστήσει ως έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η τουριστική ανάπτυξη απειλεί την επιβίωση πολλών ειδών, που κάνουν αυτό το μέρος τόσο μοναδικό.


Στατιστικά Στοιχεία 


Το 1950 τα νησιά Γκαλαπάγκος είχαν μόλις 1.346 κατοίκους (χωρίς τουρίστες). Το 2015 περισσότεροι από 220.000 επισκέπτες ταξίδεψαν στα νησιά. Αυτοί οι τουρίστες, μαζί με τους 25.000 κατοίκους της περιοχής, καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και άλλα αγαθά, από αυτά που αποστέλλονται από τον ηπειρωτικό Ισημερινό.
Αυτές οι ενισχυτικές σχέσεις μεταξύ των νησιών Γκαλαπάγκος και της ηπειρωτικής χώρας έχουν ανοίξει δρόμους για την άφιξη και την εξάπλωση των εισαγόμενων ειδών.
Τα φυτά ήταν τα πιο συνηθισμένα είδη εισαγόμενων ειδών, ακολουθούμενα από τα έντομα. Όσον αφορά τα φυτά η πιο συνηθισμένη οδός για την εισαγωγή διαφόρων ειδών ήταν ακούσια. Λίγα σπονδυλωτά έχουν επίσης καταγραφεί ως λαθρεπιβάτες στα οχήματα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των φιδιών και των οσπόσους, ενώ άλλα έχουν εισαχθεί σκόπιμα την τελευταία δεκαετία (όπως τα Τίλαπια, φυλές σκύλων και χρυσόψαρα).

 Η απειλή της μοναδικής βιοποικιλότητας

Ο αριθμός, η συχνότητα και η γεωγραφική προέλευση των αλλοδαπών οδών εισβολής στα νησιά Γκαλαπάγκος έχουν αυξηθεί διαχρονικά. Η έρευνα μας δείχνει μια στενή σχέση μεταξύ του αριθμού των οδών και της συνεχιζόμενης αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού στα νησιά Γκαλαπάγκος, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους τουρίστες.
Για παράδειγμα, ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε από 74 πτήσεις την εβδομάδα το 2010 σε 107 το 2015. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε επίσης διαχρονικά, με το 40% περίπου να είναι τουρίστες, ενώ οι υπόλοιποι είναι κάτοικοι των νησιών Γκαλαπάγκος ή μεταβατικοί εργαζόμενοι.
Οι παγκόσμιες συνδέσεις μεταξύ των νησιών Γκαλαπάγκος και του εξωτερικού κόσμου αυξήθηκαν επίσης και έλαβαν επισκέπτες από 93 χώρες το 2010 σε 158 το 2014. Το 2015 και το 2016, ο οργανισμός βιοασφάλειας του Γκαλαπάγκος διέλαβε περισσότερα από 14.000 απαγορευμένα αντικείμενα, σχεδόν το 70% των οποίων εισήχθησαν από τουρίστες.

Εάν τα νησιά θέλουν να προφυλάξουν την μοναδική τους βιοποικιλότητα είναι ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις οδούς εισβολής τους. Η παραπάνω έρευνα στοχεύει στην παροχή τεχνικής συμβολής στους τοπικούς φορείς λήψης αποφάσεων, τους διαχειριστές και τους φορείς διατήρησης που εργάζονται στα νησιά Γκαλαπάγκος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων οδών προς τα νησιά Γκαλαπάγκος και η πιθανή πιθανότητα νέων αφίξεων σε αυτό το χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 Featured photo editing Sanchezguru.
Source: theconversation.com                                      Article: Galapagos species are threatened by the very tourists who flock to see them