40 χρόνια πρόκληση: Η απάντηση στο κάλεσμα των γερανών (Audio)

in Ecology by

Από όλα τα πουλιά του κόσμου, ίσως κανένα δεν είναι πιο μυστηριώδη από τους γερανούς.

Από την Ασία ως στη Βόρεια Αμερική, αυτά τα ψηλά πουλιά με τις ιδιαίτερες κραυγές τους έχουν ”υφανθεί” σε έργα ζωγραφικής, λογοτεχνίας και έχουν πρωταγωνιστήσει, ακόμα και σε λαϊκές παραδόσεις. Αλλά σήμερα, 10 από τα 15 είδη γερανών παγκοσμίως απειλούνται και μερικά βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Οι βιότοποί τους καταστρέφονται σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Ίδρυμα Γερανών(International Crane Foundation), που εδρεύει στο Wisconsin, μελετά και υποστηρίζει τα πουλιά εδώ και 40 χρόνια. Ο George Archibald το ίδρυσε με έναν άλλο νεαρό ορνιθολόγο, τον οποίο εντόπισε σε οικογενειακό αγρόκτημα κοντά στο Baraboo.
Ο Archibald εξακολουθεί να φροντίζει για γερανούς σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας μέσω του Skype από μια εκστρατεία κοντά στο Ulan Bator της Μογγολίας, επισημαίνει σε συνέντευξή του πως
«οι γερανοί είναι πτηνά μεγέθους ανθρώπου, τα περισσότερα είναι 4 έως 5 πόδια ψηλά, είναι μονογαμικά, δεν κάνουν τίποτα χωρίς χάρη»

Τα χαρακτηριστικά των γερανών

«Ο κοινός παρονομαστής των γερανών είναι τα μεγάλα τους πόδια, ο μακρύς τους λαιμός και η πολύ δυνατή φωνή τους, η οποία ακούγεται για αρκετά μίλια.

Όταν βλέπεις ένα βάλτο χωρίς γερανούς, είναι πολύ σιωπηλός. Όταν ένας γερανός βρίσκεται σε βάλτο και καλεί και τους υπόλοιπούς, υπάρχει αυτό το μεγάλο πνεύμα που αναδύεται στην περιοχή και φέρνει ζωή και νόημα σε ολόκληρο τον τόπο ».

Η ανάκτηση των γερανών στην Αφρική

Ανησυχούμε πολύ για τους πανέμορφους γερανούς της Αφρικής, ιδιαίτερα για τους στεφανωμένους γερανούς, που συλλαμβάνονται παράνομα και αποστέλλονται στα κτήματα των πλουσίων στη Μέση Ανατολή, σε πάρκα σαφάρι στην Κίνα και σε εμπόρους ζώων στην Ευρώπη. Είχαμε μια μείωση κατά 80% των πουλιών στην Ανατολική Αφρική, αλλά είχαμε και κάποιες επιτυχίες. Έχουμε υπέροχους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί ο Maurice Wanjala έχει δημιουργήσει μια κοινοτική ομάδα για την προστασία των γερανών και των υγροτόπων. Επίσης ο Jimmy Muheebwa στην Ουγκάντα ​​έχει αποκαταστήσει ορισμένους υγροτόπους και οι γερανοί έχουν επιστρέψει ».

Οι γερανοί που περνάνε τον χειμώνα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Εκεί υπάρχουν αρκετές κοιλάδες, περίπου το ένα τρίτο των κόκκινων γερανών του κόσμου περνούν τον χειμώνα τους και περίπου οι μισοί από τους γερανούς white-naped (Antigone vipio), περίπου 3.000 πουλιά, κατοικούν εκεί τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, είναι ένας παράδεισος της άγριας φύσης, επειδή είναι μια γη, που δεν ανήκει στον άνθρωπο αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη των πεδινών ζωνών σε εργοστάσια, για την παροχή θέσεων εργασίας για τους Βορειοκορεάτες μέσω εργοστασίων της Νότιας Κορέας“.

Όσο οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι βιότοποι των γερανών είναι ασφαλής. Αλλά, αν τα πράγματα μαλακώσουν, οι Νότιο Κορεάτες έχουν όλα αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια στο τραπέζι έτοιμα προς υλοποίηση.”

Η ιδιαιτερότητα των γερανών

Είναι απλά όμορφα πλάσματα και ζουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ζουν 20 με 30 χρόνια στην άγρια ​​φύση και σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν μέχρι την ώριμη ηλικία των 60 περίπου ετών”.

Όταν έχετε όμορφα πράγματα στο περιβάλλον σας, θέλετε να τα ζωγραφίσετε, θέλετε να κάνετε ιστορίες γι ‘αυτά, θέλετε να χορέψετε σαν αυτά – οι γερανοί είναι ένα από τα λίγα πουλιά που πραγματικά ξέρουν να χορεύουν“.

Ο George William Archibald (γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1946) είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος International Crane και ήταν ο εναρκτήριος νικητής του Βραβείου Ινδιανάπολις του 2006.
Ο Archibald γεννήθηκε στη Νέα Γλασκόβη, στη Νέα Σκοτία, στον Καναδά, στον Donald Edison και στην Annie Letitia (“Lettie”) (née MacLeod) Archibald. Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Dalhousie το 1968 και το διδακτορικό του το 1975 από το Πανεπιστήμιο Cornell. Παντρεύτηκε την Kyoko Matsumoto στις 15 Αυγούστου 1981.

 

 

 

 

Feature photo editing Sanchezguru.

Source: www.npr.org                                                               Article: Answering The Cranes’ Call: 40 Years Of Preserving Grace

Source: www.savingcranes.org

Source: www.wikipedia.org