Φοιτητές παρουσιάζουν το πρώτο λεωφορείο που κινείται με υδροζίνη

in Ecology by
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, η ομάδα FAST, μια ομάδα φοιτητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, θα παρουσιάσει τα σχέδια του πρώτου συστήματος στον κόσμο που επιτρέπει σε ένα λεωφορείο να λειτουργεί με φορμικό οξύ. Το ηλεκτρικό λεωφορείο  συνδέεται με ένα μικρό ρυμουλκούμενο – το οποίο οι μαθητές έχουν βαφτίσει «REX» – όπου το φορμικό οξύ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα οφέλη από τη χρήση φορμικό οξέος είναι ότι είναι βιώσιμο, ουδέτερο όσον αφορά το CO2 και ασφαλές.
Το επίσημο όνομα του φορέα ενέργειας είναι υδροζίνη. Αποτελείται από 99% φορμικό οξύ με παράγοντα ενίσχυσης της απόδοσης. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα FAST, η οποία αποτελείται από 35 φοιτητές, ανέπτυξε μόνη της αυτό το άγνωστο καύσιμο. Στις αρχές του 2016, οι μαθητές παρουσίασαν ένα αρχικό μοντέλο κλίμακας που απεικόνιζε πώς λειτουργεί. Μετά από είκοσι μήνες σκληρής δουλειάς, έχουν πλέον ένα σύστημα που είναι 42.000 φορές πιο ισχυρό και ικανό να παράγει ισχύ 25kW.
Τα οφέλη της υδροζίνης είναι πολλά. Είναι μια φτηνή και ασφαλής εναλλακτική λύση συγκριτικά με το υδρογόνο, η μεταφορά του οποίου συνήθως απαιτεί μεγάλες δεξαμενές και υψηλή πίεση. Το CO2 που παράγεται κατά τη διάσπαση της υδροζίνης χρησιμοποιείται επίσης στη διαδικασία παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικές εκπομπές CO2. Η υδροζίνη έχει τέσσερις φορές περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα από μια μπαταρία και, δεδομένου ότι πρόκειται για υγρό, απαιτούνται ελάχιστες τροποποιήσεις στην τρέχουσα υποδομή των πρατηρίων καυσίμων.
Η αποστολή της ομάδα FAST είναι τόσο αξιοθαύμαστη όσο και φιλόδοξη. Μαζί με συνεργάτες από όλη την αλυσίδα παραγωγής, η Team FAST καθιστά την υδροζίνη ένα ασφαλές, βιώσιμο και πρότυπο καύσιμο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Ελπίζει να εισαγάγει μια μοναδική ιδέα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες υποδομές (μεταφορά, αποθήκευση) και είναι πάνω από όλα ένα ασφαλές ”καύσιμο”.
Η εκδήλωση «Showcase REX» λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του VDMA στο Αϊντχόβεν, από τις 4 έως τις 8 το βράδυ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ομάδα FAST δεν θα παρουσιάσει μόνο αυτό το ξεχωριστό μοντέλο, αλλά και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ θα εξετάσει και τα αποτελέσματα συγκριτικά με άλλες μορφές καυσίμων. Επίσης θα παρουσιαστεί ο πρώτος σταθμός αποθήκευσης υδροζίνης.

 

Featured photo is not the original. Editing Sanchezguru.

 

Source: tue.nl                                                      Article: How to power a bus on formic acid