Γιατί οι παπαγάλοι είναι μιμητές; Μια ιστορία ενός φτερωτού αυτόπτη μάρτυρα δολοφονίας

in Ecology by

Την περασμένη Τετάρτη (19 Ιουλίου) μια γυναίκα απο το Michigan καταδικάστηκε για δολοφονία πρώτου βαθμού. η υπόθεση ήταν πραγματικά περίεργη επειδή ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας ήταν ένας παπαγάλος African grey.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Detroit News, η Glenna Duram τον Μάϊο του 2015 δολοφόνησε τον άντρα της και στην συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει αποτυχημένα. Παρά το γεγονώς πως ειπώθηκαν απειλές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και ένα συγγενής του θύματος προέβλεψε που βρισκόταν το όπλο, που χρησιμοποιήθηκε, το πιο αξιοσημείωτο είναι ο ισχυρισμός της πρώην συζήγου του Martin, πως ο παπαγάλος επαναλάμβανε την τελευταία κουβέντα του.Ο παπαγάλος με βαθεία φωνή επαναλάμβανε συνεχώς τις δύο ακόλουθες φράσεις …<<Σκάσε>>… (“Shut up“)…<<Μην πυροβολήσεις>>…( “Don’t Fu#*%^ing shoot.”) ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες. Φυσικά στο δικαστήριο τα λ’ογια αυτού του ασυνήθιστου αυτόπτη μάρτυρια δεν έγιναν δεκτά. Δεν ήταν δυνατόν να αποδεικτεί πως οι προηγούμενες φράσεις δεν προήλθαν από ένα τηλεοπτικό σόου ή από ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Οι ειδικοί όμς πιστεύουν πως ο παπαγάλος θα μπορούσε να μιμιθεί φράσεις ακόμα και αν τις άκουσε μόνο μια φορά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο παπαγάλος δεν μιμήθηκε απλά τις λέξεις, αλλά και την χροιά της φωνής του ιδιοκτήτου.Τα πουλιά παράγουν ήχους εξαιτίας ενός οργάνου το οποίο ονομάζεται Σύριγξ (syrinx). Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους πνεύμονές τους στην αναπνευστική οδό. …<<Ένα περίπλοκο σύνολο μυών περιβάλλει την Σύριγξ των παπαγάλων>>…επισημαίνει η  Irene Pepperberg, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Harvard, ειδική στην επικοινωνία των παπαγάλων. Ο Alex (παπαγάλος της Irene) μέχρι να πεθάνει είχε καταφέρει να μάθει 100 λέξεις από τις οποίες ορισμένες ήταν δικιές του. Αυτό το περίπλοκο σύμπλεγμα μυών, λοιπόν, δίνουν την δυνατότητα στους παπαγάλους να έχουν έναν μεγαλύτερο έλεγχο των φωνητικών του χορδών συγκριτικά με τα υπόλοιπα πουλιά. Επίσης οι παπαγάλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα τους και το ράμφος τους (άνοιγμα/κλείσιμο). Ακόμα μπορούν να μιμηθούν και την χροιά της φωνής των ανθρώπων. Η Irene ισχυρίζεται πως όταν ο Alex , επαναλάμβανε φράσεις της ιδίας άλλαζε την φωνή του, ώστε να είναι παρόμοια με της Pepperberg.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε πως οι παπαγάλοι έχουν ένα κέντρο στο μυαλό τους, το οποίο μοιάζει αρκετά με εκείνον των πουλιών, τα οποία κελαηδάνε και είναι υπεύθυνος για τις φωνητικές τους ενέργειες. Πάνω από αυτόν τον νευρικό ας το πούμε μηχανισμό, οι παπαγάλοι έχουν ένα εξωτερικό πυρήνα ο οποίος παίζει σύμφωνα με τους ερευνητές σημαντικό ρόλο στην ικανότητα τους να μιμούνται. Αυτοί οι πρόσθετοι πυρήνες είναι περισσότερο αναπτυγμένοι σε μιμητές όπως ο παπαγάλος African gray και λιγότερο αναπτυγμένοι σε άλλα πουλιά μιμιτές τα οποία δεν μπορούν να μάθουν εύκολα νέους ήχους.”Αυτό που είναι συναρπαστικό γι ‘αυτό είναι πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για τους παπαγάλους“, επισημαίνει η Pepperberg.

Στην άγρια ​​φύση, οι παπαγάλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εκπληκτικές φωνητικές ικανότητές τους για να ζευγαρώσουν με τους συντρόφους τους και να αναγνωρίσουν τους συμπατριώτες τους, ανέφερει η Pepperberg. Η ικανότητα να μαθαίνεις νέους ήχους σε όλη σου τη ζωή, ίσως βοηθά έναν παπαγάλο να δεθεί με έναν νέο σύντροφο, αν ο παλιός του σύντροφος πεθάνει.. Αυτή ημαθησιακή ικανότητα μπορεί επίσης μπορεί να βοηθήσει έναν παπαγάλο να ενταχθεί με ένα νέο κοπάδι αν το θελήσει, δήλωσε ο Pepperberg. (Τα κοπάδια έχουν τις δικές τους διαλέκτους όσον αφορά καλέσματα και τραγούδια.)

 

Ένας μοναχικός παπαγάλος στην άγρια ​​φύση είναι ένας νεκρός παπαγάλος“, δήλωσε η Pepperberg. “Δεν μπορεί να φάει και να ψάχνει ταυτόχρονα για αρπακτικά, πρέπει να είναι μέρος ενός κοπαδιού“.

 

Photo editing Sanchezguru.

 

Source:www.livescience.com    Article: A Bird Murder Witness: Why Parrots Are Such Great Mimics