Γιατί αυτά τα πτηνά ”φέρουν φλόγες” στα ράμφη τους (firehawks)

in Ecology by

Milvus migrans, Haliastur sphenurus, Falco berigora

Από το 1997 έως το 2011, περίπου το 18% των 730.000 τετραγωνικών μιλίων της σαβάνας της Αυστραλίας επηρεάστηκαν κατά μέσο όρο από πυρκαγιές . Ορισμένες περιοχές έρχονται αντιμέτωπες με φωτιές μία φορά κάθε δύο χρόνια.

 

Η Αυστραλία, δυστυχώς, είναι συνηθισμένη στις πυρκαγιές. Οι λαοί των Αβοριγίνων της Αυστραλίας έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό μια τρίτη αιτία, πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα και τις αστραπές, τα πουλιά.
Σε συνεντεύξεις, παρατηρήσεις, αλλά και τελετές που χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι μια συλλογική ομάδα πτηνών που ονομάζονται  “firehawks” μπορεί να επηρεάσει μια πυρκαγιά φέρνοντας (με το ράμφος ή τα νύχια του) φλεγόμενα κλαδιά σε νέες τοποθεσίες.
Η ιδέα είναι ότι αυτά τα αρπακτικά πουλιά εκμεταλλεύονται τις πυρκαγιές για να βρούν εύκολα θήραμα,από τα έντομα και άλλα μικρά ζώα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά

 

Σε μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnobiology, επισημάνθηκε πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαδίδονται οι πυρκαγιές που διαδραματίζονται στις τροπικές σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας.
Δεν ανακαλύπτουμε τίποτα“, προειδοποιεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark Bonta, γεωγράφος στο Penn State University. Τα περισσότερα από τα δεδομένα που έχουμε συμβαδίζουν με εκείνα των Αβοριγίνων … Το γνωρίζουν πιθανόν εδώ και 40.000 χρόνια ή περισσότερο

Για δεκαετίες, οι άνθρωποι στη βόρεια Αυστραλία θεωρούσαν πυρκαγιές – τον μαύρο χαρταετό (Milvus migrans), τον σφύριγμα του χαρουπιού (Haliastur sphenurus) και τον καφέ γεράκι (Falco berigora) 
Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα Bob Gosford, αυστραλιανό δικηγόρο ιθαγενών και ορνιθολόγο αυτά  τα αρπακτικά πουλιά (Milvus migrans, Haliastur sphenurus, Falco berigora), ευδοκιμούν σε πυρκαγιές, που λαμβάνουν χώρα στις τροπικές σαβάνες της Αυστραλίας.

Οι μαύροι αετοί και τα καφέ γεράκια έρχονται σε αυτά τα μέτωπα, γιατί βρίσκονται κυριολεκτικά σε μια φρενίτιδα δολοφονίας“, ανέφερε σε συνέντευξη του 2016 στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία. Είναι μια φρενίτιδα που τρέφεται, επειδή από αυτά τα λιβάδια έρχονται μικρά πουλιά, σαύρες, έντομα, όλα που τρέχουν για να επιβιώσουν “.
Κάθε χρόνο, έως και το 75% των τροπικών σαβανών της Γης καίγονται – αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της βιομάζας που καίει κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2015

Έχω δει ένα γεράκι να σηκώνει ένα φλεγόμενο ραβδί με τα νύχια και να το ρίχνει σε ένα φρέσκο ​​κομμάτι από ξηρό χορτάρι μισό μίλι μακριά, στη συνέχεια, περίμενε με τους συντρόφους του την τρελή έξοδο των καμένων και φοβισμένων τρωκτικών και ερπετών», έγραψε η Waipuldanya Phillip Roberts in I, το Aboriginal, σε μια αυτοβιογραφία του Roberts το 1964 που συνέταξε ο Αυστραλός δημοσιογράφος Douglas Lockwood.


Προηγουμένως, ορισμένοι τοπικοί εμπειρογνώμονες είχαν αμφιβολίες για το κατά πόσον τα γεράκια πυρπολούν σκόπιμα – ή απλώς το έκαναν ακούσια.


Η νέα μελέτη εντυπωσίασε ορνιθολόγους του εξωτερικού, αλλά σίγουρα περισσότερες λεπτομέρειες θα ρίξουν φως στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Αν και ο Gosford και οι συνάδελφοί του ζήτησαν φωτογραφίες και βίντεο της συμπεριφοράς, δεν έχουν λάβει ακόμη χρήσιμο υλικό. Ελπίζουν να τεκμηριώσουν τη συμπεριφορά στον τομέα αργότερα αυτό το έτος, μελετώντας στενά μια σειρά ελεγχόμενων πυρκαγιών, που θα πραγματοποιηθούν από τοπικούς πυροσβέστες.
Όσα περισσότερα μάθουμε, τόσο το καλύτερο,” λέει ο Bonta. Είναι θέμα χρόνου.”

Featured photo is not the original. Editing Sanchezguru.

Source: news.nationalgeographic.com     Article: Why These Birds Carry Flames In Their Beaks