Οι «λίμνες-φαντάσματα» και τα φυτά-ζόμπι

in Ecology by

Τα υδρόβια φυτά, που θάφτηκαν υπόγεια για περισσότερο από έναν αιώνα μπορούν να αναγεννηθούν. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που διερευνά το φαινόμενο των «λιμνών φαντάσματα» – λίμνες που δεν αποστραγγίζονται σωστά, οι οποίες είναι γεμισμένες με χώμα και βλάστηση, και βρίσκονται κάτω ακριβώς από μία γεωργική έκταση.
Η αποκατάσταση ορισμένων από αυτών των θαμμένων λιμνών και οι ενδιαιτημάτων, που κρύβονται στο κενό κάτω από το έδαφος θα μπορούσε να είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να ανακτηθούν οι απώλειες οικότοπων και βιοποικιλότητας, λένε οι ερευνητές.Επίσης πιστεύεται ακόμα πως θα μπορούσαμε ακόμη να φέρουμε κάποια φυτικά είδη πίσω από την χώρα των νεκρών.
Η ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξερευνήσει τρεις λίμνες φαντάσματα μέχρι στιγμής και εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 600.000 παρόμοια “μπαλώματα” απλωμένα σε όλη την αγγλική ύπαιθρο.


…<<Έχουμε δείξει ότι οι λίμνες φαντασμάτων μπορούν να αναστήσουν αξιοσημείωτα φυτά αγρότοπων, που χάνονται εδώ και αιώνες, μπορούν να επαναφερθούν στη ζωή από τους διατηρημένους σπόρους“, επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτριας, Emily Alderton.

Οι λίμνες φαντάσματα, συνήθως, δημιουργούνται όταν οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτά και χώμα για να καλύψουν τις μικρές λίμνες καθώς επεκτείνουν ή αναδιοργανώνουν τα χωράφια τους.

…<< Στο Ηνωμένο Βασιλείο υπήρχαν έξι με δεκατέσσερα είδη υδρόβιων φυτών, απο τα οπία σήμερα έχουμε μόνο οκτώ, εξαιτίας την ανακατανομής του εδάφους. Ένα μεγάλο ποσοστό της ποικιλομορφίας υδρόβιων φυτών έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια>>.. αναφέρει ο Carl Sayer, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Αυτοί οι σπόροι ζόμπι φαίνονται να είναι κατασκευασμένοι από αυστηρά υλικά και τώρα οι ερευνητές θέλουν ομάδες προστασίας να στοχεύουν λίμνες φαντασμάτων στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν υδρόβια ενδιαιτήματα και φυτά που θα μπορούσαν να χαθούν στην καλλιέργεια κατά τον τελευταίο αιώνα ή και περισσότερο.
Δεδομένου ότι η γη πάνω από τις λίμνες φαντασμάτων είναι ουσιαστικά μια κακή βάση για τη γεωργία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ζωντανά ενδιαιτήματα λιμνών θα μπορούσαν να επανέλθουν στη ”ζωή”, χωρίς να χαθούν τα παραγωγικά εδάφη που,ήδη, χρησιμοποιούνται.
Ο Christopher Hassall, από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός πως δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πορίσματά του.
…<<Η μελέτη αυτή είναι συναρπαστική γιατί αποδεικνύει όχι μόνο έναν νέο τρόπο αποκατάστασης των ζημιών που έχουμε κάνει στο περιβάλλον αλλά και την ανθεκτικότητα ορισμένων ειδών.>>…

These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

source: www.sciencedirect.com                           Article: Buried alive: Aquatic plants survive in ‘ghost ponds’ under agricultural fields

source: www.sciencealert.com                             Article: Scientists Are Digging Up ‘Ghost Ponds’ And Bringing Zombie Plants Back to Life

Για να κατεβάσετε την έρευνα στα αγγλικά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο (pdf) tadeefi.gr – BuriedaliveAquatic plants survivein ghost ponds underagricultural fields