Εικόνες: Οι ελέφαντες της Σουμάτρας βρίσκονται σε κίνδυνο

in Ecology by

Η  Sumatera είναι νησί της Ινδονησίας και ανήκει στις Νήσους Σούνδες. Είναι το μεγαλύτερο νησί που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ινδονησία και είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο.

 

Χωρίζεται σε δύο γεωγραφικές ζώνες στην οροσειρά Μπαρισάν (Barisan) δυτικά, και στις ελώδεις πεδιάδες στα ανατολικά. Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής είναι η κύρια αιτία για την ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων γόνιμης γης στην οροσειρά, καθώς και όμορφων τοπίων, όπως π.χ στη λίμνη Τόμπα, η οποία είναι μια ηφαιστειακή καλντέρα που δημιουργήθηκε πριν 75.000 χρόνια περίπου.Η έκρηξη είναι από τις ισχυρότερες που έλαβαν χώρα τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ότι προκάλεσε την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων.

Η παράνομη υλοτομία, η λαθροθηρία καθώς και η ανθρώπινη παρέμβαση έχουν επηρεάσει τον πληθυσμό των ελεφάντων σε μεγάλο βαθμό. Σε συνάρτηση με την εμπορική αξία του ελεφαντόδοντου η προστασία τους θεωρείται πλέον αναγκαία.

Οι ακόλουθες εικόνες αποτελούν πραγματικότητα για τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια, αλλά και την φροντίδα των ελεφάντων στη Σουμάτρα.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Ένας νεαρός ελέφαντας της Σουμάτρας στο εθνικό πάρκο Καμπάς.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Φωτιά στο οικοσύστημα Leuser στη Βόρεια Σουμάτρα.

Αυτό είναι το τελευταίο μέρος στη Σουμάτρα, όπου οι ελέφαντες, οι τίγρεις, οι ρινόκεροι και οι ουραγκοτάγκοι συνυπάρχουν στο ίδιο δάσος.

 
Photograph: Paul Hilton/WCS

Μπουλντόζες καθαρίζουν μερικά από τα τελευταία κομμάτια των πεδινών δασών στο οικοσύστημα Leuser.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Η παράνομη υλοτομία δεν καταστρέφει μόνο τον εκάστοτε βιότοπο, ο οποίος φιλοξενεί άγρια ζωή, αλλά και αλλάζει τις μεταναστευτικές οδούς των ελεφάντων. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία μια αυτοσχέδια καλύβα έχει διαλυθεί από ένα κοπάδι ελεφάντων.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Οστά νεκρού ελέφαντα, καθώς και η παγίδα που χρησιμοποιήθηκε για την αιχμαλωσία του.

Οι χαυλιόδοντες του λείπουν πάρα το γεγονός πως στην Ινδονησία η πώληση τους θεωρείται παράνομη.

Photograph: Paul Hilton/WCS

 

Photograph: Paul Hilton/WCS

Το Μπαλί ήταν το κέντρο της Ινδονησίας, όσον αφορά τη χάραξη ελεφαντόδοντου για πολλά χρόνια.

Αγαλματίδια θεοτήτων από ελεφαντόδοντο, ελεφάντων Σουμάτρας όπως π.χ. της θεότητας Ganesh, είναι ένα πολύ συχνό εμπόρευμα, το οποίο προέρχεται από λαθροθηρία.

 

Photograph: Paul Hilton/WCS

Ένας ναρκωμένος ελέφαντας, ο οποίος απελευθερώνεται από παγίδα κυνηγού. Ευτυχώς, οι κτηνίατροι πρόλαβαν και έφτασαν πριν το ζώο υποκύψει στις πληγές του.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας το WCS έχει διοργανώσει περιπολίες στα εθνικά πάρκα.

Tο 2016 οι περιπολίες που πραγματοποιήθηκαν στα πάρκα Καμπάς και Gunung Leuser καλύψαν 3.123 χιλιόμετρα.

Ως τώρα έχουν απομακρυνθεί 314 παγίδες προορισμένες για ελέφαντες, τίγρεις, ελάφια, αλλά και 88 παγίδες πτηνών.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Από το 2003, οι περιπολίες έχουν διερευνήσει περισσότερες από 800 περιπτώσεις με αποτέλεσμα περίπου 500 ύποπτοι να οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη. Από αυτούς, πάνω από το 90% έχει διωχθεί ποινικά.

Photograph: Paul Hilton/WCS

Το WCS και οι συνεργάτες του εργάζονται καθημερινά για να σώσουν τους ελέφαντες και άλλα άγρια ​​ζώα που βρίσκονται στα πάρκα Καμπάς, Gunung Leuser και στα άλλα εθνικά πάρκα της Σουμάτρας.

Μέσα από τη διαχείριση και διαφύλαξη  προστατευόμενων περιοχών και την επιβολή του νόμου, υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον των ελεφάντων της Σουμάτρας.

 

These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

 

Latest from Ecology

Go to Top