16.000 επιστήμονες προειδοποιούν την ανθρωπότητα για την υγεία του πλανήτη

in Ecology by

Περισσότεροι από 16.000 επιστήμονες από 184 χώρες έκδωσαν μια δεύτερη προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, η οποία συμβουλεύει πως πρέπει να αλλάξουμε τους “κακούς” μας τρόπους προκειμένου να βοηθήσουμε τον πλανήτη.

Το 1992, 1.700 ανεξάρτητοι επιστήμονες υπέγραψαν την ” παγκόσμια προειδοποίηση επιστημόνων για την ανθρωπότητα“. Η επιστολή προειδοποίησε ότι “τα ανθρώπινα όντα και ο φυσικός κόσμος βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης” . Αυτή η επιστολή συντάχθηκε πριν από 25 χρόνια, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρομακτικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ο περιβαλλοντικός επιστήμονας William Ripple και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα επιστολή. Δεδομένου ότι δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience τη Δευτέρα, εκατοντάδες επιστήμονες υπέγραψαν την επιστολή.

Η επιστολή λέει κατ ‘ουσίαν, ότι εάν δεν υπάρξει γενική δημόσια πίεση για να αλλάξει η ανθρώπινη συμπεριφορά, ο πλανήτης θα υποστεί ουσιαστική και μη αναστρέψιμη” βλάβη.
Δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο που διορθώνεται από τον άνθρωπο“, δήλωσε ο Ripple, διακεκριμένος καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. “Αν δεν έχουμε μια υγιή βιόσφαιρα, εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα κλιματικής αλλαγής, τότε η ευημερία των ανθρώπων η οποία εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι προσπαθούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας από καταστροφική δυστυχία “.
Αν και υπήρξαν κάποιες θετικές αλλαγές, τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν καταστεί “ανησυχητικά” και  βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από τότε που δημοσιεύτηκε η τελευταία επιστολή.

Κλιματική αλλαγή

Από το 1970, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν έντονα, περίπου κατά 90%. Από το 1970 έως το 2011, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το 78% προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (χρήση άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών και από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο), από τις βασικές βιομηχανικές διεργασίες και από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τη NASA, το 2016 βιώσαμε το θερμότερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, από το 1998 και ύστερα έχουμε βιώσειτα 10 πιο θερμότερα χρόνια των τελευταίων 136 ετών .

Αν και η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι τα προγράμματα για την αλλαγή του κλίματος είναι “σπατάλη των χρημάτων μας” και ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια “ακριβή φάρσα“, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις της θερμοκρασίας πιθανώς θα προκαλέσουν έλλειψη στις παγκόσμιες καλλιέργειες τροφίμων. Ο καιρός θα γίνει πιο καταστροφικός, με πιο έντονες καταιγίδες. Τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν και θα απειληθούν παράκτιες πόλεις όπως το Μαϊάμι και η Νέα Ορλεάνη.

Η απειλή του πόσιμου νερού

Η Γη έχει μειώσει κατά 26% την κατά κεφαλήν ποσότητα γλυκού νερού από τότε που δημοσιεύτηκε επιστολή του 1992. Εάν οι προσπάθειες διατήρησης και τα επίπεδα ρύπανσης της βιομηχανίας δεν αλλάξουν, η UNESCO προβλέπει ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει παγκόσμιο έλλειμμα νερού κατά 40% μέχρι το 2030.

Η αύξηση του πληθυσμού, η εκβιομηχάνιση, η αστικοποίηση και η αύξηση της κατανάλωσης νερού έχουν απειλήσει τις πηγές γλυκού νερού μας, σύμφωνα με έρευνα. Επί του παρόντος, το 20% των υδροφορέων του πλανήτη εξαντλείται. Οι επενδύσεις σε υποδομές νερού αυξήθηκαν παγκοσμίως, αλλά μερικοί επιστήμονες αμφισβητούν το κατά πόσο η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή.

Η απειλή των δασών

Μεταξύ του 1990 και του 2015, ο κόσμος έχει χάσει 129 εκατομμύρια εκτάρια δασικής γης – μια έκταση περίπου του μεγέθους της Νότιας Αφρικής. Η μεγαλύτερη αποδάσωση έχει συμβεί σε τροπικές περιοχές, αλλά οι ΗΠΑ έχουν επίσης χάσει σημαντική δασική έκταση. Μελέτες έχουν προβλέψει ότι εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ, η χώρα θα μπορούσε να χάσει περισσότερα  από 50 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2050.

Τα δέντρα βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα και του νερού, παρέχουν ξυλεία για κατασκευές, δημιουργούν ενδιαιτήματα για τα ζώα και βοηθούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες όσον αφορά τα δάση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποψίλωση των δασών έχει επιβραδυνθεί και ότι τα περισσότερα δάση έχουν καλύτερη διαχείριση παγκοσμίως, γεγονός που υποδηλώνει ότι εάν οι άνθρωποι αλλάξουν στρατηγική, οι αρνητικές περιβαλλοντικές τάσεις μπορούν να αλλάξουν.

Η σοβαρότητα της εξαφάνιση ζώων

Μετά από την επιστολή του 1992 έχει σημειωθεί σχεδόν 29% μείωση του αριθμού των ζώων στον κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι ζούμε στην έκτη εκδήλωση μαζικής εξαφάνισης, που σημαίνει ότι τα τρία τέταρτα όλων των ειδών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τους επόμενους αιώνες.

Μια δημοσίευση του 2017 εξέτασε μια καλά μελετημένη ομάδα 177 ειδών θηλαστικών και διαπίστωσε ότι είχαν χάσει τουλάχιστον το 30% της επικράτειάς τους μεταξύ 1900 και 2015. Πάνω από το 40% αυτών των ειδών “γνώρισαν σοβαρή πτώση του πληθυσμού“, που σημαίνει ότι έχασαν τουλάχιστον το 80% της γεωγραφικής τους περιοχής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.