Οι μονόκεροι του ωκεανού και το πιλοτικό επιστημονικό εγχείρημα

in Ecology by

Οι φάλαινες Narwhals είναι γνωστές με την ονομασία “οι μονόκεροι του ωκεανού“. Αυτό εξαιτίας του ιδιαίτερου κεράτου που έχουν στην κορυφή του κεφαλιού τους. Τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της λειτουργικότητας αυτού του οστού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δόντι το οποίο ξεκινά από την άνω γνάθο (σε αρσενικά Narwhals) και μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα, σύφμωνα με το  World Wildlife Fund (WWF) του Καναδά.

 

Στην αρχή οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το συγκεκριμένο κέρατο είναι ένας τρόπος να καλέσει το αρσενικό Narwhals το ταίρι του. Όμως νέες παρατηρήσεις επισημαίνουν πως δεν είναι αυτή η πρωταρχική του λειτουργία. Στο Tremblay Sound in Nunavut του Καναδά βρέθηκε μια ειδική ομάδα, η οποία περιλάμβανε ερευνητές από το WWF καθώς και επιστήμονες από διάφορα ερευννητικά κέντρα, εγκαινιάζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο στόχευε στην χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs ή drones) για να μελετηθεί η συμπεριφορά των Narwhals. Οι παρατηρήσεις που έγιναν από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελούν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις για το πως χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο “δόντι” του.

…”Το οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της διατήρησης του narwhal”…, δήλωσε ο David Miller, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WWF-Canada. “Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται και αυξάνεται η πίεση ανάπτυξης, θα είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς ο narwhal χρησιμοποιεί το βιότοπό του κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσης. Με αυτές τις πληροφορίες θα μπορέσουμε να εργαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σχετικά με την φάλαινα Narwhal.”

…”Παρά το γεγονός πως η επιστημονική έρευνα έχει εξελιχθεί τεχνολογικά με την πάροδο των χρόνων το συγκεκριμένο είδος είναι ακόμα δύσκολο να μελετηθεί εξαιτίας του δύσκολου (σε πρόσβαση) περιβάλλοντος που ζει”… “Ευτυχώς σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα”…επισημαίνει σε συνέντευξη του ο Nigel Hussey, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Windsor στον Καναδά, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στο πιλοτικό πρόγραμμα.
…”Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν την αξία της άμεσης παρατήρησης, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όχι μόνο τη συμπεριφορά των ζώων και της οικολογία, αλλά και να τονίστεί ο σημαντικός ρόλο της τεχνολογίας στη σύγχρονη επιστήμη”, δήλωσε ο Hussey και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως …”Η ενοποίηση των παρατηρήσεων της συμπεριφοράς των ζώων από την παραδοσιακή γνώση, τα μη επανδρωμένα οχήματα και η στατιστική μοντελοποίηση των δεδομένων παρακολούθησης παρέχουν τώρα μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη για την καλύτερη διαχείριση αυτών των εικονικών υδρόβιων ειδών”.
Source: livescience.com