Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: ‘Ανοιγμα στην πόλη (Free Events)

in Culture/Drasis by
Η ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη», που εγκαινιάζεται φέτος, προσφέρει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με καλλιτεχνικά εγχειρήματα που προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής, ενθαρρύνουν τη διάδραση με τους κατοίκους της πόλης και ενισχύουν την πρόσβαση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ παράλληλα διευρύνουν την έννοια της ίδιας της τέχνης και της λειτουργίας της. 
Το ποικιλόμορφο αυτό εγχείρημα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net και διαρθρώνεται σε τρεις ξεχωριστές ζώνες στην πόλη της Αθήνας, που περιλαμβάνουν: δραματουργίες site specific, περφόρμανς και άλλες παρεμβάσεις, που ευνοούν μια βαθύτερη γνωριμία με τον αστικό χώρο, τη μνήμη και τους μύθους του μέσα από την περιπλάνηση («Πόλη: μύθος και ιστορία»)· ποιητικές και μουσικές παραστάσεις που μας καλούν να ανακαλύψουμε μιαν αναστοχαστική πλευρά της πόλης και να δούμε με άλλα μάτια την Αθήνα της τρέχουσας καθημερινότητας («Ποιητικά και μουσικά πάθη»)· παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε μη θεατρικούς χώρους, με έμφαση στο βίωμα και τη διαφορετικότητα («Παραστάσεις εκτός των τειχών»).
Το πεδίο των δράσεων εκτείνεται έως τον Πειραιά, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σε καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή, με συνεργάτη τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο. Στο πλαίσιο αυτής της επιπλέον ζώνης («Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες»), σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, ιστορικοί, μουσικοί και κάθε είδους περφόρμερ, μαζί με κατοίκους, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές κοινωνικές δομές και ομάδες της πόλης, προσεγγίζοντας καλλιτεχνικά την κοινωνική, οικονομική, ηλικιακή και μορφωτική ταυτότητα των συμμετεχόντων. Με βασικούς άξονες τα πεδία φύλο και σεξουαλικότητα, καταγωγή, θρησκεία, οικονομία και διαχείριση της πόλης ξεδιπλώνεται ένα μωσαϊκό δράσεων, που αναδεικνύουν το ζητούμενο του σεβασμού της διαφορετικότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Άννα Τζάκου – Ομάδα Γεωποιητική
277 μέτρα*

Λόφος του Λυκαβηττού. Εκκίνηση: σταθμός αφετηρίας του Τελεφερίκ, οδός Αριστίππου. 3, 10, 17, 24/6 & 1,8/7, 5:30 π.μ.
Διάρκεια δύο ώρες, είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Η περφόρμανς 227 μέτρα αποτελεί μια συμμετοχική περιήγηση στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας. Περφόρμερ και θεατές επιτελούν μια ανάβαση στον λόφο του Λυκαβηττού κατά την ανατολή του ηλίου, την ώρα που η σκιά του λόφου υποχωρεί σταδιακά, αφήνοντας την πόλη στο φως. Οι θεατές καλούνται να ψηλαφήσουν τις ανάγλυφες υφές όσων κοιτάνε, σαν τα μοτίβα ενός μισοτελειωμένου υφαντού, που τα ανακαλύπτουν σε παρόντα χρόνο. Μετατοπίζονται από το προφανές στο απρόσμενο, από το θέαμα στο βίωμα, με στόχο να αποκαλυφθούν συνειρμικά, λανθάνοντα και ενδόμυχα αφηγήματα της πόλης: πιθανοί τρόποι σύνδεσης του καθενός μας με το σώμα της.
Κράτηση θέσεων απαραίτητη, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς) και στο 210 32 72000.
Προτείνεται οι θεατές να φορούν άνετα παπούτσια για την ανάβαση του λόφου και προληπτικά να έχουν προμηθευτεί νερό
Τρόποι προσέλευσης: Από το μετρό Ευαγγελισμός, ή με αυτοκίνητο και προτεινόμενη στάθμευση στις οδούς Κλεομένους ή Δεινοκράτους
Σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου
Δραματολογία: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Εικαστική σύνθεση, επιμέλεια και performance: Αντώνης Αντωνίου
Ηθοποιοί: Μαρία-Όλγα Αθηναίου, Αντώνης Τσίλλερ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Βούρος
Παραγωγή: Κωστής Παναγιωτόπουλος Γραφιστική επιμέλεια αρχιτεκτονικού υλικού: Γιώργης Νουκάκης
*277 μέτρα είναι η απόσταση της κορυφής του Λυκαβηττού από την επιφάνεια της θάλασσας

Oμάδα όχι παίζουμε – UrbanDig Project, Στάση Ομόνοια
Πλατεία Ομονοίας, εκκίνηση Θέατρο Ρεξ
20-25/6, 19:00, είσοδος ελεύθερη
Από τον Νοέμβριο του 2015, οι άνθρωποι του UrbanDig (καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, θεατρολόγοι) έχουν «κατασκηνώσει» στην Ομόνοια και την «ανασκάπτουν» πυρετωδώς.
H συμμετοχική ανασκαφή φέρνει στο φως ιστορίες, τραγούδια, μουσικές, εικόνες, συνήθειες, όνειρα και ευχές των θαμώνων της, παλιών και νέων, μικρών και μεγάλων, μόνιμων και περαστικών.
Ο τόσο συκοφαντημένος και αμφιλεγόμενος δημόσιος χώρος της Ομόνοιας ξανασυστήνεται ως ζωντανός τόπος συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινού βηματισμού.
Με «αφετηρία έμπνευσης» το πώς θέλουν την πλατεία οι άνθρωποί της, η ομάδα δημιουργεί τη Στάση Ομόνοια, μια παράσταση περιπατητική που συναντά το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο. Έξι σπονδυλωτές ιστορίες με κοινή κατάληξη το κέντρο της πλατείας.
Έξι διαφορετικές πορείες ανθρώπων, που πηγαίνουν στην Ομόνοια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Και η πλατεία από σημείο αναφοράς της πόλης, θα γίνει σημείο αναφοράς της δικής τους ζωής.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου Ομάδα έρευνας – δραματουργίας: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Άννα Μαγουλιώτη, Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα του UrbanDig_Omonia Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Άννα Μαγουλιώτη Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα Γκράφιτι: Γιώργος Γκουνέζος

Day Οut of Time
Δημόσιοι Χώροι της Αθήνας, 24/6, 6:00 π.μ. ελεύθερη είσοδος
Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, είκοσι ένας χορευτές, ο καθένας σε ξεχωριστό και επιλεγμένο σημείο, σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, αφιερώνουν την ημέρα τους στο να «είναι στην κατάσταση του χορού».
Πρόκειται για μια πρακτική που άρχισε ως προσωπική ανάγκη, ως τρόπος αναζήτησης και δοκιμής της αντίληψης για το πώς αναδύεται ο χορός σε προσωπικό, κοινωνικό και κοσμικό επίπεδο.
Ο χορευτής κουρδισμένος σε μια άλλη αίσθηση του χρόνου, βρίσκεται μέσα στο «διάστημα» της δικής του πρακτικής και προσφέρει νέες δυνατότητες παρουσίας. Ο χορός σαν «δώρο», δεν απαιτεί τίποτα, δεν επιδιώκει να κερδίσει έπαινο παρά να διευρύνει την αντίληψη του σώματος, τόσο του χορευτή όσο και του θεατή/περαστικού, του τοπίου καθώς και της κίνησης του κόσμου που μας εμπεριέχει. Οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν τους χορευτές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας τον αναρτημένο χάρτη και μπορούν να συν-παραστούν μαζί τους για όσο χρόνο επιθυμούν.
Σύλληψη, οργάνωση και εισαγωγή: Βιτόρια Κωτσάλου

Εκκίνηση στοά Μπρόντγουαιη– κατάληξη 21ο Δημ. Σχολείο “Λέλα Καραγιάννη”
26-28/6, 20:00
Ημερίδα 29/6 18:00 – 22:00, 21ο Δημ. Σχολείο “Λέλα Καραγιάννη”
Ενεργοποιώντας τη σύμπραξη καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, ερευνητών και κατοίκων, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Mkultra προτείνει ένα εργαστήρι κριτικής επαναπροσέγγισης της πόλης, μέσα από κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές. Το Afterlives είναι ένα υπό εξέλιξη εργαστήρι με τη μορφή περιπατητικής παράστασης, η οποία ξεκινά με την παράδοξη παραδοχή ότι η πόλη έχει στοιχειώσει και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ένα νέο φαντασιακό ξετυλίγεται στις μυστικές και ξεχασμένες τοποθεσίες της. Ξεκινώντας από τη Στοά Μπρόντγουαιη και περπατώντας στις ιστορίες της πλατείας Αμερικής, οι θεατές λαμβάνουν μέρος σε μια περιήγηση που μοιάζει με μισοτελειωμένη ταινία. Περνώντας μέσα απ’ τα στενά με τις μικρές εκπλήξεις, σε μιαν αυλή κάτω απ’ τα αστέρια, τα παιδιά παίρνουν την πόλη στα χέρια τους. Μετά την παράσταση δίνεται χρόνος για τοποθετήσεις και ομιλίες.
Δημιουργία: Mkultra Επιμέλεια: Γκίγκη Αργυροπούλου Σκηνοθεσία: Γκίγκη Αργυροπούλου – Peader Kirk

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Ταξίδι στην Ελλάδα
5 Ιουλίου
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και ακτιβισμού, και ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και φιλοξενεί δράσεις που συνδυάζουν την τέχνη με τη φροντίδα για τον δημόσιο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ομάδες ατόμων σε απεξάρτηση θα συμμετάσχουν στην ανάπλαση σημείων χρήσης σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παρεμβάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από εστίες χρήσης ουσιών, τα εσωστρεφή αυτά σημεία «ανοίγουν» στην πόλη και στους κατοίκους της και μεταμορφώνονται σε εστίες πρόληψης, συνάντησης, επικοινωνίας, πολιτισμού.

Στη δεύτερη ενότητα Ποιητικά και μουσικά πάθη, εντάσσονται οι ακόλουθες μουσικές και ποιητικές παραστάσεις:

Θοδωρής Γκόνης, Εθνικός Κήπος – Περίπατος μαθητείας και αλητείας
Εθνικός Κήπος, Εκκίνηση: είσοδος Λεωφ. Αμαλίας,
22-26/6 , 19:00, διάρκεια 1 ½ ώρα περίπου, είσοδος ελεύθερη
Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους. Επίσημα χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος, ο Εθνικός (άλλοτε Βασιλικός) Κήπος είναι ένα μάτι του κυκλώνα στο κέντρο της Αθήνας: σημείο νηνεμίας τριγυρισμένο από την ένταση της πόλης, που φέρει μέσα του τη μνήμη
και την ιστορία της. Ανάμεσα στα 500 είδη φυτών, περιμένουν να συναντήσουν τους επισκέπτες μορφές μαρμάρινες, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Ζαν Μορεάς, ο Καποδίστριας αλλά και ο Ιωάννης Εϋνάρδος. Ο Θοδωρής Γκόνης προτείνει μια διαδρομή με υλικά κείμενα και ντοκουμέντα αυτών των μόνιμων κατοίκων του Κήπου, των ποιητών, των πολιτικών, των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν αλλά και της εικοσάχρονης βαυαρής βασίλισσας, που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε.
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης – Ελένη Στρούλια Έρευνα: Μάρα Ψάλτη Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα Σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια – Ζαΐρα Φαληρέα Φιλολογικός σύμβουλος: Νάσος Βαγενάς Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης
Ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη, Μυρτώ Γκόνη Kαι οι μουσικοί: Μιχάλης Καλογεράκης, Παντελής Καλογεράκης Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Μάριος Αρνιώτης, Βάϊος Καμινιώτης, Γιάννης Σιάμπαλιας, Μαρία Σκλαβούνου, Νάσια Τσίγκα, Θέκλα Φλουρή
Ευχαριστούμε τους: Ιωσήφ Βιβιλάκη, Σταύρο Πετσόπουλο, Ειρήνη Α.Οράτη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων και το Ωδείο Αθηνών.

Η τρίτη ενότητα, Αθήνα: τόποι μνήμης, πραγματοποιείται με τη συνεργασία με το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:Στα βήματα της Δημοκρατίας, Αρχαία Αγορά,
12 και 20/6, 19.00 – 20.30, είσοδος ελεύθερη
Ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας με βασικό άξονα τη Δημοκρατία. Περίπατος με εκκίνηση από τη Στοά του Αττάλου, διασχίζοντας την Αρχαία Αγορά και το Θησείο μέχρι το Αστεροσκοπείο. Κατά την διάρκεια του περιπάτου θα διαβάζονται κείμενα που αφορούν σε σημαντικές στιγμές της Δημοκρατίας από τα χρόνια της αρχαιότητας στους συγκεκριμένους τόπους. Στις 12/06 τα κείμενα θα είναι στα ελληνικά και στις 20/06 στα αγγλικά.
Περίπατος στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ
Ιστορικοί λόφοι Αθήνας, Εκκίνηση: Άγ. Δημήτριος Λουμπαρδιάρης
14/6, 18.30 – 20.00, είσοδος ελεύθερη
O καταξιωμένος αρχιτέκτονας και αναστηλωτής Καθηγητής Μανόλης Κορρές θα μας ξεναγήσει στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Μια ιστορική διαδρομή σε μερικά από τα ωραιότερα σημεία του Ιστορικού Κέντρου.
Ρωμιοί & άλλοι συνθέτες της Οθωμανικής Περιόδου

 

Ηλίας Καρελλάς Καραγκιοζούπολη
Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση
Λυσίου και Ανδροκίδου, Πλάκα
22/6, 20.00, είσοδος ελευθερη
Στο πλάτωμα της οδού Λυσίου και Ανδοκίδου ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς θα αναβιώσει το θέατρο σκιών στο κέντρο της Πλάκας, κοντά στον τόπο όπου ανέβαζε παραστάσεις του Καραγκιόζη για πολλές δεκαετίες ο Γιώργος Χαρίδημος.
Το θέατρο σκιών, μία παράδοση 150 χρόνων, καταφέρνει και κρατάει ζωντανό τον Λαϊκό μας πολιτισμό, χαρίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειες του.
Σκοπός των παραστάσεων είναι όχι μόνο η διασκέδαση μικρών και μεγάλων αλλά και η αναβίωση αυτής της ξεχωριστής τέχνης.

Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος
Ακαδημία Πλάτωνος
28/6 18.30– 20.30, είσοδος ελεύθερη
Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος συντροφιά με τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή φιλοσοφίας και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τον Νικήτα Σινιόσογλου, Διδάκτορα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge και συγγραφέα.
Οι καταξιωμένοι στο χώρο της φιλοσοφίας, ο καθηγητής Παύλος Καλλιγάς και ο ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου θα είναι οι δύο συνομιλητές και οικοδεσπότες σ’ ένα ιδιαίτερο Φιλοσοφικό Περίπατο στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μια περιπατητική συζήτηση για την φιλοσοφία, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που θα κλείσει, όπως και τα συμπόσια με τη συνοδεία αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Στην ενότητα Παραστάσεις εκτός των τειχών περιλαμβάνονται οι παρακάτω παραγωγές:

Μαργαρίτα Αμαραντίδη – Homo Ludens Theatre
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ
Εκκίνηση Αρχαία Αγορά (Νότιος Πλευρά)- κατάληξη Ναός Ηφαίστου
21-23/6, 19:00 Διάρκεια 3 ώρες μαζί με το διάλειμμα, είσοδος ελεύθερη
Το κλασικό έργο του Σαίξπηρ σε μια site specific μουσικοθεατρική παράσταση με περιπατητικό χαρακτήρα, η οποία εξελίσσεται στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών αλλά και με θέα τη σύγχρονη Αθήνα. Στοχεύοντας σε μια βιωματική θεατρική εμπειρία σύμφωνη με την πλοκή του έργου, που διαδραματίζεται τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου, η πρώτη παράσταση θα δοθεί την 21η Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο η ιστορία του Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας θα μεταφερθεί χωροχρονικά στο παρόν, συνδέοντας τη σαιξπηρική ιστορία με τη σύγχρονη ζωή.
Δημιουργοί της νέας γενιάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια νέα «σαιξπηρική συντεχνία»…
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Μαργαρίτα Αμαραντίδη Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Αυγουστίνος Κούμουλος Πρωτότυπη μουσική: Γκωτιέ Βελισσάρης Ενορχήστρωση/Πιάνο: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Ειδικές κατασκευές κοστουμιών: Βάνα Γιαννούλα Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας Βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή Ηθοποιοί: Κώστας Μαγκλάρας, Ειρήνη Μακρή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Χριστίνα Γαρμπή, Γιώργος Αβραμίδης, Χριστίνα Δενδρινού, Δημήτρης Μαμιός, Κλείτος Κωμοδίκης, Αποστόλης Ψαρρός, Πάνος Νάτσης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μιχάλης Ζαχαρίας, Φοίβος Παπακαλούσης
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης Εκτέλεση Παραγωγής: Κ2L ΑΛΦΑ – ΙΔΕΑ

Source: www.greekfestival.gr        Article: Άνοιγμα στην πόλη

Photos are not the original. Editing Sanchezguru

Latest from Culture

CHEAPART ATHENS 2017 (Free Events)

Το μέλλον σχεδιάζεται από τους πρωτοπόρους «Οι καινοτόμοι δεν έκαναν τον κόσμο
Go to Top