Έξυπνα γυαλιά με αυτόματη εστίαση

in Cosmos by

Όταν ο Carlos Mastrangelo εισήλθε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του άρχισε να υποφέρει από ένα πρόβλημα όρασης, δεν μπορούσε δει καλά κοντά. Ο οφθαλμίατρος του συνέστησε να φοράει γυαλιά όποτε ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο.

«Συνέχισα να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο με έχουμε την τεχνολογία που ανέπτυξε ο Benjamin Franklin»…«Δεν ζω στον 18ο αιώνα»
Το πιο ενοχλητικό ήταν ότι έπρεπε να παίρνει εκείνα τα γυαλιά συνεχώς και συνεχώς, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν οδηγούσε, δεν  μπορούσε να παρακολουθήσει το δρόμο, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορούσε να δει την οθόνη GPS ή το ταμπλό.

Ο κ.Carlos Mastrangelo, ο οποίος είναι καθηγητής ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα του. Έτσι δημιούργησε ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά.
Τα γυαλιά περιέχουν υγρούς φακούς που εστιάζουν αυτόματα σε ό, τι βλέπει ο φορέας – μακριά ή κοντά.

Στη γέφυρα των γυαλιών βρίσκεται ένας αισθητήρας απόστασης, οποίος υπολογίσει την απόσταση μεταξύ των γυαλιών και ενός αντικειμένου. Ο αισθητήρας στη συνέχεια δίνει εντολή στους “ενεργοποιητές” να αναδιαμορφώσουν την καμπύλη των υγρών φακών.

Carlos Mastrangelo

 

Η καμπυλότητα ενός φακού ελέγχει το εστιακό μήκος. Αυτό συμβαίνει φυσικά και στα μάτια. Κανονικά όταν είμαστε νέοι, οι φακοί των ματιών μας είναι ευέλικτοι, έτσι ώστε να αλλάζουν εύκολα την καμπυλότητα τους, επιτρέποντάς μας να εστιάζουμε σε αντικείμενα μακριά και κοντά. Καθώς γερνάμε, ο φακός του ματιού μας γίνεται πιο άκαμπτος και γι ‘αυτό τον λόγο γίνεται δύσκολο να διαβάσουμε ένα βιβλίο.
«Η αλλαγή της καμπύλης των υγρών φακών επιτρέπει στα έξυπνα γυαλιά να εστιάζουν σε ό, τι βλέπει ο χρήστης. Τα γυαλιά χρειάζονται περίπου 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αλλάξουν εστίαση, και η επαναφορτιζόμενη μπαταρία διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες», αναφέρει ο Mastrangelo.

Το τρέχον σχέδιο του γυαλιού μπορεί να είναι ογκώδες, αλλά Mastrangelo και διδακτορικός φοιτητής Nazmul Χασάν ήδη εργάζονται «για πολύ ελαφρύτερο, πιο αδύνατο, κομψό και πιο ικανό.» Αυτά τα έξυπνα γυαλιά δεύτερης γενιάς θα περιλαμβάνουν την δυνατότητα παρακολούθησης των ματιών (eye tracking)και μια κάμερα, έτσι ώστε οι φακοί να μπορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια να καταλάβουν τι βλέπει ο φορέας. Όλα αυτά τα νέα χαρακτηριστικά θα χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, όποτε πρέπει να κατασκευαστεί μια πιο ισχυρή μπαταρία, η οποία να είναι επίσης αρκετά μικρή για να χωρέσει σε ένα κομψό ζευγάρι γυαλιών.

«Τα έξυπνα γυαλιά μας με αυτόματη εστίαση μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εστίασης έτσι ώστε τα περισσότερα γηρασμένα άτομα που έχουν πληγεί να φορούν αυτά τα γυαλιά και να  μπορούν να δουν εστιασμένες εικόνες όλη την ώρα, είτε βρίσκονται κοντά είτε μακρυά»

These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

Source: www.theverge.com                              Article: These smart glasses automatically focus on what you’re looking at