Ένας βετεράνος, ένα golden retriever και η αναζήτηση εργασίας

in Cosmos by

Εξαιτίας των πέντε χειρουργικών επεμβάσεων ο Clay Luthy δεν μπόρεσε να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα στην στρατιωτική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και κατέληξε στο ταμείο ανεργείας. Ο Luthy μπορεί με δυσκολία να λυγίσει το δεξί του πόδι , ενώ το αριστερό καθόλου. Γεγονός που τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα να βρεί εργασία.

 

 …”Την πήρα από κουτάβι. Η αλήθεια είναι πως δεν προοριζόταν για να γίνει σκύλος υπηρεσίας (service dog). Στην συνέχεια ορισμένα χρόνια αργότερα, ανακάλυψα πώς με ειδοποιούσε όταν δυσκολευόμουν να περπατήσω και πήγαινα να πέσω, όμως δεν μπορούσα να το καταλάβω “,  ανεφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του… Η εύρεση εργασίας στην Αμερική για κάποιον που έχει μια μορφή αναπηρίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλο που το σύστημα εμπεριέχει μηχανισμούς πρόσληψης ατόμων με κινητικά προβλήματα συνήθως οι εργοδότες επιλέγουν κάποιον/α αρτιμελή για το δυναμικό τους.

 

Η Charlotte, είναι ένα golden retriever 11 ετων και παράλληλα ο τετράποδος συνεργάτης του Luthy, καθώς τον βοηθάει να σηκωθεί κάθε φορά που χάνει την ισορροπία του…”Προσπαθούσα να βρώ κάποια εργασία, όπου θα επιτρεπόταν η παρουσία της Charlotte και η γυναίκα μου πρότεινε να πάω στην Lowe “(γνωστή εταιρική αλυσίδα με είδη επίπλων, εργαλείων κ.λ.π.)…

 

Εκεί ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, Jay Fellers, ύστερα από την καθιερωμένη συνέντευξη, τους ενσωμάτωσε στο εργατικό τους δυναμικό…”και οι δύο μαζί ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόμασταν στην εταιρεία. Εφόσον περάσανε την διαδικασία της συνέντευξής κέρδισαν επάξια την συγκεκριμένη θέση. Είναι πλεονέχτημα να έχουμε στο περιβάλλον μας την Charlotte”… επισημαίνει σε συνέντευξη του.

 

Στις ημέρες μας το κομμάτι του branding μεγάλων αλυσίδων συμπεριλαμβάνει, στις στρατηγικές του πολιτικές, την απασχόληση ανθρώπων περιορισμένης κινητικότητας. Ανεξαρτήτως αν γίνεται για λόγους διαφήμισης ή πραγματικά τηρείται ένας κοινωνικός προσανατολισμός θα έπρεπε οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι πιο ενεργοί , καθώς και να περιλαμβάνουν/χρηματοδοτούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους βοηθούς. Τον τελευταίο καιρό είτε σαν βοηθοί (service dogs) είτε σαν θεραπευτές (therapy dogs) εναρμονίζονται ολοένα και περισσότερο στην ανθρώπινη κοινωνία. Πέρα από την εκμετάλλευση τους ως φύλακες ίσως θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Μήπως όπως ο Luthy έτσι και εμείς δεν καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμοι μας είναι; Η Charlotte όχι μόνο επιβεβαιώνει τον τίτλο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου αλλά είναι και απαραίτητη για να μπορέσει ο Luthy να εργαστεί.

Latest from Cosmos

Go to Top