28 χρόνια μόνος σε ένα νησί:Η ιστορία του Mauro Morandi

in Cosmos by

Πιστεύουμε ότι είμαστε γίγαντες, πως μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στην γη, αλλά είμαστε μόνο κουνούπια“, λέει ο Morandi.

 

Το 1989, κάπου ανάμεσα στη Σαρδηνία και στην Κορσική, με κινητήρα κατεστραμένο και χωρίς άγκυρα, το καταμαράν του Morandi κατέληξε σε μια ακτή του νησιού Budelli. Μόλις έμαθε πως ο υπεύθυνος του νησιού θα έφευγε λόγω συνταξιοδότησης σε 2 μέρες αποφάσισε να πουλήσει το καταμαράν και να πάρει την θέση του.
Έκτοτε ζεί μόνος του στο νησί εδώ και 28 χρόνια.
Το Εθνικό Πάρκο Maddalena Archipelago αποτελείται από επτά νησιά, από τα οποία το ομορφότερο θεωρείται πως είναι το νησί Budelli εξαιτίας της γνωστής παραλίας Spiaggia Rosa (Ροζ παραλία). Η ασυνήθιστη απόχρωση της παραλίας οφείλεται στα μικροσκοπικά κομμάτια κοραλλιών και κοχυλιών, τα οποία πλέον έχουν την μορφή σκόνης εξαιτίας της αδιάκοπης μετατόπισης των κυμάτων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Spiaggia Rosa χαρακτηρίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση ως «τόπος υψηλής φυσικής αξίας». Η παραλία έκλεισε για να προστατευθεί το εύθραυστο οικοσύστημα και μόνο ορισμένες περιοχές παραμένουν προσβάσιμες στους επισκέπτες.
Το 2016, μετά από τριετή νομική μάχη μεταξύ ενός επιχειρηματία της Νέας Ζηλανδίας και της ιταλικής κυβέρνησης για την ιδιοκτησία της γης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Budelli ανήκει στο εθνικό πάρκο Maddalena. Την ίδια χρονιά, το πάρκο αμφισβήτησε το δικαίωμα του Morandi να ζήσει στο νησί. Το κοινό διαμαρτύθηκε σε αυτήν την κίνηση και απέσπασε περισσότερες από 18.000 υπογραφές, πιέζοντας, έτσι,αποτελεσματικά τους τοπικούς πολιτικούς να ”καθυστερήσουν” την απέλαση του επ ‘αόριστον.


Δεν θα φύγω ποτέ“, λέει ο Morandi, “ελπίζω να πεθάνω εδώ, να αποτεφρωθώ και να διασπαρθεί η στάχτη μου στον άνεμο” Ο Morandi πιστεύει ότι όλη η ζωή τελικά επανασυνδέεται με τη Γη – ότι όλοι είμαστε μέρος της ίδιας ενέργειας. Οι Στωικοί της αρχαίας Ελλάδας ονόμαζαν αυτήν την αίσθηση, συμπαθεια. Πίστευαν πως το σύμπαν είναι ένας ατελείωτος, αδιαίρετος, ενοποιημένος ζωντανός οργανισμός.
Ο Morandi καθημερινά συλλέγει το πλαστικό που πλένει ξεβράζει η θάλασσα, φρουρεί με θέρμη  τις ακτές του Budelli και εκπαιδεύει τους θερινούς επισκέπτες σχετικά με το οικοσύστημα και πώς να το προστατεύσουν.


Δεν είμαι βοτανολόγος ή βιολόγος“, λέει ο Morandi. “Ναι, γνωρίζω ονόματα φυτών και ζώων, αλλά η δουλειά μου είναι πολύ διαφορετική από αυτή. Προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να καταλάβουν, γιατί το φυτό χρειάζεται να ζήσει. ”

Ο Morandi πιστεύει πως η κόσμος θα σωθεί από την εκμετάλευση όταν θα διδαχθεί πως θα μπορέσει να εκτιμήσει την ομορφιά της φύσης.  “Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μην δούμε την ομορφιά, αλλά να την αισθανθούμε με τα μάτια κλειστά”.

Συνήθως επεξεργάζεται το ξύλο από κέδρο προσπαθώντας να βρει κρυμμένες μορφές, διαβάζει με ζήλο και διαλογίζεται για τη σοφία των Ελλήνων φιλοσόφων και των λογοτεχνικών μεγιστάνων. Βγάζει φωτογραφίες και θαυμάζει το πώς αλλάζει από ώρα σε ώρα, εποχή σε σεζόν.

Είμαι κάπως στη φυλακή εδώ“, λέει. “Αλλά είναι μια φυλακή που επέλεξα για τον εαυτό μου.”

 These photos are not the original. Editing Sanchezguru

 

Source: www.nationalgeographic.com                   Article:Meet the man who has lived alone on this island for 28 years.

Latest from Cosmos

Go to Top