Οι 5 καλύτεροι «πράσινοι» προορισμοί του φετινού καλοκαιριού

in Cosmos by

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερος κόσμος έχει στραφεί προς πιο οικολογικούς προορισμούς. Σίγουρα το γεγονός πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιέρωσε το έτος 2017 στην Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη (United Nations’ International Year of Sustainable Tourism for Development) σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ενώ αρκετοί προορισμοί έχουν προσπαθήσει να χαρακτιριστούν πράσινοι, ελάχιστοι έχουν κατεφέρει να είναι αυτάρκης.
Ας ξεκινήσουμε με τον προορισμό, οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.

1. Soneva Fushi, Maldives

Το Kunfunadhoo ήταν ένα έρημο νησί στις ινδικές ακτές έως ότου η Εύα και ο Sonu έχτισαν εκεί το πρώτο τους θέρετρο. Στόχος τους ήταν το έρημο νησί να μετατραπεί σε ένα τουριστικό προορισμό φιλικό προς το περιβάλλον. Παρά το γεγονός πως για πολλούς το συγκεκριμένο εγχείρημα φαινόταν δύσκολο, αυτό το απομακρυσμένο θέρετρο έχει καταφέρει να μειώσει τους ρύπους τους, όσον αφορά τον άνθρακα, σε επίπεδο ώστε να χαρακτηρίζεται ουδέτερο ήδη από το 2014.
Το 90% των αποβλήτων τους ανακυκλώνεται, ενώ το 100% των απορριμμάτων που εμπεριέχουν τροφές χρησιμοποιείτε στους οργανικούς κήπους, δίνοντας στο νησί μια επάρκεια όσον αφορά την τροφή. Οι εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες με πολυστερένιο (φελιζόλ), ενώ όλα τα γυαλιά μαζεύονται σε ένα ειδικό studio, όπου χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για έργα τέχνης. Το νερό που καταναλώνεται είναι αφαλατωμένο και όλες του οι ηλεκτρικές ανάγκες καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες.

2. Bom Bom Resort, Sao Tome


Στις μέρες μας οι προορισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν ως παρθένοι και ανεξερεύνητοι είναι ελάχιστοι, ο Πρίγκιπας όμως είναι ένας από αυτούς. Το νησί βρίσκεται στον Κόλπο της Γουινέας στην δυτική ακτή της Αφρικής. Σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο μένουν 5000 κάτοικοι. Εκεί το τουριστικό θέρετρο Bom Bom αποτελείται από 19 bungalows, τα οποία είναι είναι περιτριγυρισμένα από το τροπικό δάσος του νησιού.
Ο συγκεκριμένος προορισμός είναι ιδανικός για καταδύσεις και πεζοπορία. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να  περιηγηθεί σε μοναδικά ψαροχώρια και σε φυτείες κακάο, που βρίσκονται στο νησί. Η βιοποικιλότητα του είναι ιδιαίτερα σπάνια, για αυτό τον λόγο έχει περιληφθεί στην επίσημη λίστα της Unesco. Φάλαινες, μαϊμούδες, φώκιες, αλλά και μοναδικά πουλιά βρίσκονται σε έναν από τους πιο μικρούς και απομονωμένους εξωτικούς προορισμούς. Τέλος, εκεί μπορεί να επισκεφτεί κανείς την μικρότερη πόλη της Αφρικής, το San Antonio.

3. Inkaterra, Tampopata National Reserve, Peru

Ο επόμενος προορισμός βρίσκεται στο Περού και συγκεκριμένα στο εθνικό πάρκο Tampopata, το οποίο τον τελευταίο καιρό αποτελεί βάση ερευνητικού σταθμού, του μη κερδοσκοπικού οραγανισμού Inkaterra Guides. Η διαφορετικότητα του με άλλους σταθμούς είναι πως ο συγκεκριμένος είναι ανοιχτός όχι μόνο σε εθελοντές, αλλά και σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Θέμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι το φαινόμενο της υποχώρησης των τροπικών δασών. Στον σταθμό διενεργούνται έρευνες όσον αφορά την χλωρίδα, αλλά και την πανίδα του νησιού. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να μείνουν είτε στα 4 ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα, τα οποία έχουν προσωπική αυλή, είτε να μείνουν σε μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους. Το μόνο σίγουρο θα εκπλαγούν όσον αφορά το πόσο ένα κατάλυμα μέσα στο δάσος, μπορεί να παρέχει μια άνετη διαμονή.
Οι εξορμήσεις στην άγρια φύση περιλαμβάνουν εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις στην φάρμα Gamitana, όπου οι ερευνητές συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες, καθώς και βόλτες πάνω από το έδαφος σε ειδικές γέφυρες (Canopy).

4. Bushmans Kloof Wilderness Reserve, South Africa

Το Bushmans Kloof Wilderness Reserve είναι ένα θέρετρο το οποίο περιλαμβάνει 18.000 στερέματα άγριας ζωής και βρίσκεται 170 μίλια από το Κέιπ Τάουν στα βουνά Cederberg. Παρά το γεγονός πως στην Αφρική η διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και η συνεργασία με τοπικές κοινότητες είναι ένα μη σύνηθες φαινόμενο όσον αφορά τα τουριστικά θέρετρα, το Bushmans Kloof έρχεται να κάνει την διαφορά. Τα τελευταία χρόνια το θέρετρο έχει βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες με τις συνεισφορές του. Σχολεία της περιοχής, καθώς και νοσοκομειακές κλινικές έχουν ευεργετηθεί από αυτήν την συνεργασία.
Το συγεκριμένο θέρετρο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την δυνατότητας της επεξεργασίας λυμάτων, τις βιώσιμες βιολογικές καλλιέργειες και τις πρωτοβουλίες του, όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και από τις προσπάθειες του να προστατέψει και να διατηρήσει απειλούμενα είδη όπως η ζέμπρα του  Cape Mountain. Στον συγκεκριμένο χώρο πέρα από την άγρια φύση, μπορεί να επισκεφτεί τις πάνω από 130 πέτρινες πόλεις, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή εδώ και 10,000 χρόνια.

5. The Osa Peninsula, Costa Rica

Η χερσόνησος Osa της Κόστα Ρίκα μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι το πιο ”βιολογικά έντονο” μέρος στον πλανήτη. Αυτό μεταφράζεται ως το 2,5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας σε μια περιοχή μισού μεγέθους του  Ρόουντ Άιλαντ.
Το Lokal Travel προσφέρει μια οκταήμερη εξερεύνηση της περιοχής, επισκέπτοντας τρεις κοινότητες ζούγκλας και δοκιμάζοντας τους συνεταιρισμούς που έχουν ξεκινήσει, οι οποίοι τους παρέχουν στις τοπικές κοινότητες βιώσιμους τρόπους να κερδίσουν νόμιμα εισόδημα τους.
Επίσης μπορείτε να απολαύσετε βόλτες με άλογα, ηλιοβασιλέματα σε απομακρυσμένες παραλίες ή να περιηγηθείτε με κανό σε μια ιδιωτική λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από 1.000 προστατευόμενα στρέμματα παρθένων δασών.

 

These photos are not the original. Editing Sanchezguru.

 

Source:edition.cnn.com                                       Article: Green vacations: 10 sustainable places that don’t cost the Earth