Ακτινίδιο: ένα απλό φρούτο ή…

in Evexia by

Ακτινίδιο το σινικό (aktinidia chinensis)

 

Το φυτό (το οποίο είναι αυτοφυές) ταξίδευσε από την Κίνα μετά τον 19ο αιώνα στην Βρετανία και στην Ν.Ζηλανδία. Την ονομασία kiwi την έδωσε ο φυτοκόμος Haywrd Wright, ο οποίος εμπνεύστηκε από το ομώνυμο πτηνό το οποίο βρίσκεται στην Ν.Ζηλανδία και αποτελεί το εθνικό της σύμβολο.

 

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με κόκκινα ή λευκά άνθη. Η εξωτερική του επιφάνεια (φλοιός) είναι καφέ και η εσωτερική του πράσινη, χυμώδης με μικρά μαύρα σποράκια. Καλλιεργείται σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο όπως Γαλλία, Ιταλία, Ν.Ζηλανδία, Αμερική και στην Ελλάδα. Στην χώρα μας κυρίως το προμηθευόμαστε από τους νομούς Πιερίας, Λαρίσης και των Χανίων.

 

Το ακτινίδιο είναι το φρούτο με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C, με την κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου μπορούμε να καλύψουμε την καθημερινή μας ανάγκη αυτής της βιταμίνης. Σύμφωνα με έρευνες το κολλαγόνο εξαρτάται από την βιταμίνη C, το οποίο πέρα από την δράση του ως αντιοξειδωτικό προλάμβανει την βλάβη από το ήλιθο και την ρύπανση, βελτιώνοντας έτσι την γενική υφή του δέρματος.

Επιπρόσθετα, το ακτινίδιο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α και Ε, οι οποίες πέρα από την λιποδιαλυτική τους ικανότητα επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Επίσης περιλαμβάνει συμπλέγματα βιταμινών Β, που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του εγκεφάλου μας.

Πέρα από βιταμίνες το ακτινίδιο εμπεριέχει και σημαντικά ιχνοστοιχεία. Ορισμένα από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο που εμπεριέχεται στο ακτινίδιο είναι σχεδόν το ίδιο σε ποσότητα με εκείνο της μπανάνας. Έρευνες έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών.
Εξαιρετικά για τον οργανισμό μας συστατικά είναι τα λιπαρά ω3 και ω6, τα οποία βρίσκονται μέσα στα μαύρα σποράκια. Πέρα από πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα λιπαρά ω3 και ω6 είναι ευρέως διαδομένα για την πρόληψη αλλά και μείωση καρδιακών παθήσεων, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στον οργανισμό μας ρυθμίζοντας το επίπεδο των φλεγμονών.
Ένα τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, συστατικό που εμπεριέχεται σε αυτό το ευεργετικό φρούτο είναι η λουτεΐνη. Το ακτινίδιο έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτής της χρωστικής ουσίας, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και στην επιδείνωση της όρασης, που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.