Η επιστροφή του ”CAVE SQUEAKER”

in Ecology by

Πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1962 όμως δεν είχαμε νέα του έκτοτε. Η πραγματική του ονομασία είναι Αrtholeptis troglodytes και αποτελεί έναν εξαιρετικά σπάνιο βάτραχο. Μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στην διεθνή ”κόκκινη λίστα” των υπό εξαφάνιση ζώων.

Ο διεθνής ερευνητής Robert Hopkins, ο οποίος εργάζεται στο μουσείο φυσικής ιστορίας στην πόλη Bulawayo, ανέφερε πως η ομάδα του βρήκε τέσσερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην ανατολική πλευρά της ορεινής περιοχής Chimanimani. Συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου η ομάδα του Hopkins ύστερα από ένα πρωτάκουστο ήχο οδηγήθηκε σε μία σπουδαία εύρεση, ανακάλυψαν 2 αρσενικούς και έναν θηλυκό βάτραχο Αrtholeptis troglodytes. Ο Hopkins εδώ και 8 χρόνια ψάχνει το συγκεκριμένο είδος.

Δεν ήμουν μαζί με την ομάδα μου όταν βρέθηκαν οι βάτραχοι, ήμουν στην βάση. Δεν μπορώ πλέον να σκαρφαλώνω σε βουνά. Είμαι πλέον 75 ετών.” Αναφέρει ο Robert Hopkins σε συνέντευξη του.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να τους αναπαράγουν και στην συνέχεια, όταν ο πληθυσμός τους είναι σε αρκετά μεγάλος να τον ξαναεισάγουν στο περιβάλλον του βουνού, όπου τους ανακάλυψαν. Οι συγκεκριμένοι βάτραχοι είναι πολύ μικροί με χρώμα ανοιχτό καφέ με μικρές μαύρες βούλες.

Οι αρχές αυτήν στιγμή ανησυχούν για την ασφάλεια των βατράχων ειδικά από τον ”επιστημονικό κόσμο”, του οποίου το ενδιαφέρον μπορεί να καταλήξει στην παράνομη εξαγωγή τους.

Περιμένουμε ένα μεγάλο κύμα απο ενδιαφερόμενους επιστήμονες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο είδος. Εμείς όμως θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί ο βάτραχος σε ένα νόμιμο πλαίσιο.” αναφέρει η Caroline Washaya-Moyo, εκπρόσωπος τύπου του Zimbabwe National Park.

This photo is not the original. Editing Sanchezguru

Πηγή: Associated Press

Article: The cave squeaker returns/ Rare frog seen after decades