Το κρασί του Santa Claus

in Gastronomy by
Βρισκόμαστε εν μέσω των εορτών, με τον πρώτο γύρο των προκριματικών τραπεζωμάτων να έχει ήδη πραγματοποιηθεί και οι προετοιμασίες για το δεύτερο γύρο να γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο   και δεν είναι άλλο από την  εκτοξεύση, του αναγραφόμενου από την ζυγαριά αριθμού και των περισσοτέρων μετρήσεων στις αναλύσεις αίματος, στα ύψη του ελληνικού χρέους.

Τέτοια εποχή, είθισται όλοι αυτοί που αγαπούν το συνδυασμό του φαγητού με το κρασί, να ξεθάβουν όλες τις σημειώσεις της χρονιάς και να προτείνουν τους αγαπημένους τους συνδυασμούς σε όλους τους followers τους.

Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα για σένα φίλε καταναλωτή και εξερευνητή των γεύσεων και των απολαύσεων. Προφανώς τα δύσκολα δεν έχουν να κάνουν με την επιλογή του μενού στο εκάστοτε τσιμπούσι, ούτε με τον παραγωγικό χρόνο που θα ήθελες να αφιερώσεις στην επιλογή της σωστής  ετικέτας κρασιού. Από την πρώτη στιγμή αυτό που σε απασχολεί είναι:

1) Μπορεί η τάδε ετικέτα να  σταθεί στο ύψος της, απέναντι στα πιάτα που σου έχει αναγγείλει η θεία σου ότι θα έχει ετοιμάσει για δείπνο;
2) Θα καταφέρεις να εντυπωσιάσεις εκείνο το σνομπ ζευγάρι που κάθε φορά φέρνει πιο ”ψαγμένες’‘ ετικέτες από εσένα όταν μαζεύεστε το παρεάκι από τη σχολή;
3) Θα συγκρατήσεις τα νεύρα σου όταν θα πεταχτεί ο κλασσικός μαλάκας Έλληνας να σου υποδείξει ότι είσαι χαζός που ξόδεψες τόσα λεφτά ( για να πιεί και η αφεντιά του βεβαίως- βεβαίως ) για ένα κρασί, που αυτός έχει ένα ξάδερφο από το χωριό που φτιάχνει ένα καλύτερο …και χωρίς φάρμακα;

Πιθανότατα,  το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν τα Χριστούγεννα  να προσπαθούσες να λύσεις εξισώσεις 3ου βαθμού για το πώς θα καταφέρεις να βρεις κανά φράγκο για κρασί, αφού θα είχες -Θεού θέλοντος – ξεμπερδέψει με όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις. * Προβλέπεται αύριο παραμονή πρωτοχρονιάς να είμαστε όλοι έξω και να χτυπάμε κουδούνια να πούμε τα κάλαντα ακόμα και αν έχουμε φτάσει τα -άντα.*

Το φαινομενικό αδιέξοδο σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις μπορεί να φαντάζει αξεπέραστο, αλλά σε κάτι τέτοιες στιγμές η αλήθεια αποκαλύπτεται μόνο σε εκείνους που κρατούν την πίστη ζωντανή και εμπιστεύονται τους Αγίους.  Προφανώς όλοι όσοι μόλις κάνατε το σταυρό σας ματαιοπονείτε αφού πλέον είναι αργά. Αργά για να βρεις  εκείνη την φιάλη  που η έκθεση της  σε κοινή θέα θα έκλεβε την παράσταση και θα άφηνε τον περίγυρο speechless.

Ας το πάρουμε από την αρχή για να μην μπερδευόμαστε, προφανώς ένα κρασί που θέλει να εντυπωσιάσει οφείλει αρχικά,να προέρχεται από κάποιο ιδιαίτερο μέρος καλλιέργειας των σταφυλιών, δεύτερον πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο παραγωγός, ειδικά εάν είναι εξίσου γνωστός με την Coca Cola!

Τέλος, χρειάζεται και μια ποικιλία που να ταιριάζει με το γιορτινό τραπέζι.

Η λύση στο αίνιγμα είναι τα κρασιά του Άη Βασίλη ή πιο συγκεκριμένα κρασί από το Santa Claus.

Μακριά, πέρα από τον Ατλαντικό – στην πολιτεία της Ιντιάνα των Η.Π.Α βρίσκεται το ξακουστό Santa Claus όπου στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται δύο οινοποιεία. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και τα κρασιά τους εγγυώνται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλέψουν την παράσταση σε αυτές τις γιορτές.

Το πρώτο οινοποιείο είναι το Washington Acres το οποίο κυκλοφόρησε το Rudolfs Reserve Merlot, που προφανώς εξαντλήθηκε και ο Ρούντολφ δεν θα μπορέσει να σώσει τα δικά μας Χριστούγεννα, αλλά κυκλοφορεί και το Prancer#39 Primitivo για όσους επιμένουν στους ταράνδους του Άη Βασίλη. Το δεύτερο οινοποιείο ,το  Monkey Hollow Winery, δεν έχει κάποια τόσο γουστόζικη ετικέτα αλλά προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών – πάντα από το Santa Claus – κι ας έχει για σήμα μια μαϊμού.

Για όλους τους άπιστους  που δεν πιστεύουν, τα sites των εν λόγω οινοποιείων είναι διαθέσιμα:

http://www.wacres.com/p/Rudolphs-Reserve
http://www.monkeyhollowwinery.com/index.php/wines

Για όλους εσάς που κρατάτε την πίστη ψηλά και γνωρίζατε το δώρο που θα ζητούσατε από τον Άη Βασίλη, πιθανώς να προβλέψατε και να  βρήκατε  την Κυριακή το πρωί κάτω από το χριστουγεννιάτικο σας δέντρο τη μαγική φιάλη που θα βγάλει μάτια αυτές τις γιορτές. Οι υπόλοιποι θα κάνετε τα κουμάντα σας του χρόνου τέτοια εποχή ώστε να μη μείνετε μπουκάλα.

Επειδή όμως ο δεύτερος γύρος των προκριματικών εορταστικών τραπεζωμάτων είναι εδώ, δεν μένει παρά να ανασκουμπωθείτε και να προμηθευτείτε τις φιάλες που θα συνοδεύσουν τα γιορτινά σας πιάτα. Για όσους δεν αρέσκονται στους πειραματισμούς, υπάρχουν αρκετοί κλασσικοί συνδυασμοί κρασιού-φαγητού στα sites και στα περιοδικά που ασχολούνται με το κρασί. Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν νέες γευστικές εμπειρίες με κάτι απροσδόκητο ή γιατί περιμένανε πολύ καιρό για να ανοίξουν κάποια καλά φυλαγμένη φιάλη δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια καλή παρέα.

Καθώς το 2016 αφήνει πίσω του ερωτευμένους και αγρίμια, ευχόμαστε η νέα χρονιά να μας βρει όλους υγιείς και παρέα με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Για όσους στεναχωρήθηκαν που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν κάποια φιάλη από το μακρινό Santa Claus, να τους θυμίσουμε ότι υπάρχουν πιο σοβαροί λόγοι για να στεναχωριέται κάποιος στις γιορτές και του χρόνου να μεριμνήσουν καταλλήλως. Στις γιορτές άλλα και όλο τον υπόλοιπο χρόνο το άνοιγμα μια φιάλης κρασιού δεν μπορεί παρά  να είναι ένα μέρος μια καλής παρέας ή μιας όμορφης βραδιάς. Και να θυμάστε ότι  είναι ανθρώπινο να πίνεις, επομένως ας πιούμε.

Bibere Humanum est, ergo bibamus

Tags:

Latest from Gastronomy

Vegan Chai Latte (Συνταγή)

Κρεμώδες, ισσοροπημένα πικάντικο και γευστικά ιδιαίτερο. Το τέλειο ζεστό ρόφημα για χειμωνιάτικες
Go to Top