Κρασί, σοβαρότητα, ήθος και πολιτισμός

in Gastronomy by

Η Jancis Robinson στο βιβλίο της Oxford Wine Companion αναφέρει ότι, ο κόσμος του κρασιού είναι περισσότερο γνωστός για την κοινωνικότητα του παρά για την κερδοφορία του. Επιπλέον, θεωρεί ότι μια από τις καλύτερες αρετές του κόσμου του κρασιού είναι οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν, γεμάτοι πάθος και βαθύ ενδιαφέρον για το αντικείμενο τους. Ακόμα και οι παραγωγοί και οι έμποροι τείνουν να είναι γενναιόδωροι και να απολαμβάνουν το γεγονός ότι η πώληση του κρασιού είναι δύσκολη χωρίς την πρότερη δοκιμή και κατανάλωση του.

Προφανώς, θα μπορούσαν να χυθούν τόνοι ηλεκτρονικής μελάνης για να απαντήσουμε στην αγαπητή Jancis και να της εξηγήσουμε ότι εδώ τα πράγματα είναι κάπως ….. αλλιώτικα. Πως όμως να της εξηγήσεις, ότι στην Ελλάδα δεν διαβάζουμε Jancis Robinson (όχι γιατί δεν την γουστάρουμε), αλλά γιατί κανονικά αυτή θα έπρεπε να διαβάζει Έλληνες η κακομοίρα να ξεστραβωθεί. Εξίσου δύσκολο είναι να της μεταφέρουμε ότι εδώ που παράγουμε – ολόκληρο(!) – το 1,5% του παγκόσμιου κρασιού, δικαιούμαστε να έχουμε ύφος πιο σοβαρό και από τον Trump, όταν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού, γιατί μεταξύ άλλων, Μπάοκ είσαι αφού.

Αυτό που ίσως λείπει από τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, είναι η μακρά παράδοση που διατηρούν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Ίσως αυτή η σύντομη χρονικά επαγγελματική δραστηριοποίηση να προκαλεί την τόσο μεγάλη σοβαροφάνεια και δυσκαμψία (αυτό που είσαι σα να έχεις καταπιεί παλούκι) που συναντιέται στους ανθρώπους του κρασιού. Πάντα σοβαροί, με ύφος βλοσυρό λες και σε περνάει ακτινογραφία, ενώ ακόμα και όταν θέλουν να βρίσουν ή να απαξιώσουν κάποιον άνθρωπο του χώρου, παραμένουν προσεκτικοί. Ίσως πάλι, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και επαγγελματικής κατάρτισης στο χώρο, να συμπυκνώνεται στο φτωχό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για την άσκηση κριτικής.

Πιο συγκεκριμένα, πόσο να προσβάλεις κάποιον από το χώρο σου όταν αυτό που μπορείς να του προσάψεις είναι το παιδικό «άσχετος» ή ότι είναι «αλεξιπτωτιστής στο χώρο» ή έστω «απατεώνας». Πραγματικά τώρα, ποιος θα προσβάλλονταν με αυτά Έλεος! Φτάνει πια η έλλειψη επαγγελματισμού. Προφανώς, ο χώρος του κρασιού δεν χρειάζεται να κλειστεί σε αίθουσες συνεδρίων ή να οργανώσει ανοιχτές εκδηλώσεις συζήτησης, το μόνο που χρειάζεται είναι να δανειστεί τους όρους που έχουν αναπτύξει κλάδοι με μεγαλύτερη εμπειρία και πιο μακρόχρονη δραστηριοποίηση.

 

Γιατροί

 

Από τους πιο καταξιωμένους επαγγελματικούς κλάδου και με αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο συναδελφικής απαξίωσης. Ας πάρουμε μια ιδέα…

 

Χασάπης: για την περίπτωση που κάποιος είναι άγαρμπος στο σερβίρισμα Μπουκάλι με κρασί είναι αυτό που κρατάς και όχι σπαλομίτα, χασάπη.
Σκιντζής: για τον επαγγελματικά ανίδεο (μπορεί να αντικατασταθεί και από το αλμπάνης) Ούτε τη διευθύντρια μου δεν θα έστελνα σε αυτόν τον σκιντζή για να της προτείνει κρασί με το
φαγητό.
Ξυλοσχίστης: για τον αστοιχείωτο ή ανεκπαίδευτο επαγγελματία Ωχ! Ο ξυλοσχίστης θα κάνει μετάγγιση σε καράφα με κερί;;;; Φωνάξτε την πυροσβεστική.
Κομπογιαννίτης: για τον περιπλανώμενο πρακτικό επαγγελματία Καλά ρε αδερφέ αυτόν τον κομπογιαννίτη πήρες για το μαγαζί σου;;; Δεν τα χάριζες καλύτερα στην εφορία
τα λεφτά σου;

 

Δικηγόροι

 

Διαβόητοι για την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και δικαίου (από έναν δικηγόρο, κάλλιο δέκα υδραυλικοί) αλλά και για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν για να στολίσουν τους συναδέλφους τους. Βεβαίως λόγω της σκληρότητας των εκφράσεων το taddefi.gr συνιστά την προσεκτική χρήση τους γιατί πολλές από αυτές επιφέρουν μηνύσεις και στο τέλος, οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι δικηγόροι.

 

Διαδρομιστής: Αυτός που τριγυρνά χωρίς έδρα και περιμένει να του τύχει καμία αρπαχτή από κανέναν άσχετο ή απελπισμένο. Συχνάζουν σε μαζικές οινικές εκδηλώσεις.
Wine Puppet εκ του Law Puppet: για αυτούς που προσκολλώνται σε συμφέροντα και θέλουν να βρίσκονται κοντά σε αυτούς που ασκούν επιρροή.

 

Υδραυλικοί

 

Προφανώς, υπήρχαν πριν τους γιατρούς, τους δικηγόρους και όλους τους παραμορφωμένους επιστήμονες, γιατί αυτοί ήταν μάστορες πριν βγουν τα master στα πανεπιστήμια. Καθότι και παιδιά της
πιάτσας, οι απαξιωτικές τους εκφράσεις αναβλύζουν από την λαϊκή σοφία και έχουν εμποτιστεί με μπόλικη μαγκιά.
Καστανάς ή και Στραγαλάς: Aφορά σε κάποιον που είναι σαφέστατα εκτός επαγγέλματος , όσον και αν
προσπαθεί να μπει σε αυτό.
               Καλά ποιος Καστανάς σου πρότεινε να αγοράσεις αυτό το ξύδι;;
Κομμώτρια: Εδώ το πρόβλημα έγκειται στην έλξη που ασκεί το αγαπητό επάγγελμα των κομμωτριών στους υδραυλικούς -και όχι μόνο- αλλά συνδυασμένο με την ερωτική απόρριψη καθότι δεν θέλουν τους μπερμπάντηδες υδραυλικούς. Οπότε η χρήση της λέξης έχει σαφέστατη υποτιμητική διάθεση και προς το επάγγελμα αλλά και προς τις γυναίκες , αλλά ένεκα το πολύ γαρ της απόρριψης γεννά κακία.
               Καλά τι λίστα είναι αυτή; Τρίβω τα μάτια μου με αυτά που βλέπω, κομμώτρια σας την έκανε;
Ο Χριστιανός που δεν ήξερε: Δεν χρειάζεται παραπέρα εξήγηση θεωρούμε, προφανώς αν είστε στην Ινδία θα χρησιμοποιήσετε την λέξη Ινδουιστής και στο Σιαμ Βουδιστής.
               Καλά δεν ήξερε ο Χριστιανός και σας πρότεινε ρετσίνα με το γαλακτομπούρεκο;;;
Αυτός ξέρει από πύραυλους μέχρι και πετάλωμα γαϊδουριών: Αγαπημένη έκφραση όταν πρέπει να απαξιωθεί ο προηγούμενος συνάδελφος -που του πήραμε τη δουλειά- και να φανούμε εμείς συγκροτημένοι
και ειδικοί.
               Καλά με τον Βρασίδα συνεργαζόσουν για 2 χρόνια;; Καλά ρε αυτός κατέχει από πυραύλους μέχρι και πετάλωμα γαϊδουριών. Και που είσαι ακόμα έξω από τη φυλακή, καλά να λες.
 
Τι έκανε/έβαλε/πρότεινε ο μ@λ@κ@ς;;; : Δεν χρειάζεται επεξήγηση, χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα. Προφανώς η τελευταία λέξη της φράσης μπορεί να αντικατασταθεί από πληθώρα

άλλων στολισμών. Προφέρεται πάντα με μίγμα έκπληξης και αγανάκτησης.

Το tadeefi.gr για άλλη μια φορά, δίνει γροθιά στο καταστημένο της συντήρησης και της σοβαροφάνειας, με πίστη στις αρχές της προόδου. Σε όσους βιαστούν να μας κατηγορήσουν για εξαχρείωση των ηθών και εκμαυλισμό των ηθικών αξιών του κρασιού, έχουμε να απαντήσουμε ότι η κριτική τους δεν μας αγγίζει.
Καλούμε τους ανθρώπους του κρασιού, τους αγνούς οινόφιλους και τους επαγγελματίες του χώρου, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να αποδείξουν ότι το κρασί έχει κατακτήσει επιτέλους το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού. Να ξαμοληθούν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, τα wine bars και τα εστιατόρια, ξεδιπλώνοντας το αυθόρμητο ελληνικό ταμπεραμέντο αφού πρώτο το διανθίσουν με τις ανάλογες εκφράσεις και πλούτο ύβρεων που ανταποκρίνεται στο χώρο μας.

Όσο για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια δράση, να θυμάστε ότι υπάρχουν γιατροί για να δέσουν τραύματα, δικηγόροι για τις μηνύσεις και μαστόρια για τις ζημιές. Όλοι αυτοί επιλεγμένοι και δοκιμασμένοι από το tadeefi.gr και με φιλικές τιμές για τους αναγνώστες μας.

Featured photo is not the original. Editing Saanchezguru.

Tags:

Latest from Gastronomy

Δείπνο στα τυφλά

Έχετε φανταστεί ποτέ πως θα ήτανε να δειπνούσατε χωρίς να βλέπετε τίποτα.

Pancakes με Μπανάνα

Υλικά: 3 μπανάνες 2 αβγά 3 κουταλιές βρώμη 1 κ.γ κανέλα Ξύσμα
Go to Top