Ψημένη Ρακή (Συνταγή)

in Gastronomy by
Το τοπικό σπιτικό λικέρ με γεύση μελιού, κανέλλας και γαρίφαλου, που παρασκευάζεται από τους αρχαίους χρόνους στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 121.464 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 126 χιλιόμετρα. Είναι μακρόστενο νησί που εκτείνεται από ΝΔ προς ΒΑ με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα Αμοργού με κύριο λιμάνι τα Κατάπολα.

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Ένωση Καταπολιανών Αμοργού σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού οργανώνουν τη γιορτή της Ψημένης Ρακής στο γραφικό λιμάνι των Καταπόλων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής του εξαιρετικού αυτού ποτού.
Μετά το ψήσιμο της ρακής η γιορτή συνεχίζεται με το καλωσόρισμα ενός καϊκιού που μεταφέρει νέους χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες. Τους υποδέχονται στην παραλία ντόπιοι οργανοπαίχτες και οι χοροί ξεκινούν με ντόπια εδέσματα, όπως ανεβατές και παστέλι.

 

Υλικά

1 κιλό ρακή
1 ποτήρι μέλι
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 Φλούδες κανέλα,
Γαρύφαλο  ή  1 κουτ. Γλυκού γλυκάνισο

Εκτέλεση

  • Βάζω την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα.
  • Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω ένα ποτήρι νερό,γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλα και τα βράζω για αρκετή ώρα. Σουρώνω τα μυρωδικά και το προσθέτω στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση.
  • Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ.
  • Όταν κρυώσει, τη βάζω σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζω λίγη κανέλα σε φλούδα.

Η κατανάλωση της ρακής είναι παραδοσιακή στην Αμοργό και στη Νάξο. Ασφαλώς έχει να κάνει με την κρητική καταγωγή των ντόπιων. Ειδικά στην ορεινή Νάξο παρασκευάζεται ακόμη ρακή με τον παραδοσιακό τρόπο. Παραδοσιακά η ψημένη ρακή προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.

Featured photo is not the original. Editing Sanchezguru.

Source: go-amorgos.gr                                          Article: Ρακί και Ρακόμελο Αμοργού

Source: aegiali.gr                                                    Article: Ψημένη Ρακή

Source: Wikipedia.org