Bourbon County vs Ardea Insignis…

in Gastronomy by

10/2/17… Μια ξεχωριστή μέρα για τους απανταχού ζυθολάγνους στην Ελλάδα, που -αναντίρρητα- θα χαραχτεί στη μνήμη τους και θα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και αναφοράς. Ο λόγος: χάρη στον Anton Fred και τον Φώτη Αναστασίου, κουμπώθηκε στη Local Pub -για πρώτη φόρα σε ελληνικό έδαφος- μια μυθική «μαύρη» κυρία˙ Goose IslandBourbon County Brand Stout 2016 (14.2%), μια Russian Imperial stout, ωριμασμένη σε βαρέλια Bourbon, που συνιστά, όχι αδίκως, το Ιερό δισκοπότηρο των Imperial stout, παλαιωμένων και μη. Ακολουθεί video για την ιστορία της Bourbon County, καθώς και η «ανατομία» αυτής.

Μαύρο χρώμα με ένα λεπτό μπεζ δαχτυλίδι αφρού. Στη μύτη, το Bourbon «φωνάζει», κι ακολουθείται από βανίλια, νότες καρύδας και σκούρων αποξηραμένων φρούτων (κυρίως δαμάσκηνο), με την αλκοόλη να αχνοφαίνεται. Η γεύση είναι γλυκιά και αρκετά κοντά στο άρωμα, ενώ διακρίνουμε και το ξύλο. Το αλκοόλ είναι παρόν, αλλά δεν καίει, και δένει αρμονικά με τη γλυκύτητα της μπύρας. Το σώμα είναι αρκετά γεμάτο, αν και θα το περιμέναμε (ή θα το θέλαμε…) ακόμη πιο πυκνό. Αλλά, ας μην είμαστε σκληροί, η μπύρα είναι σχετικά νέα, συνεπώς δικαιολογείται.

Ωστόσο, οι συγκινήσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς ο Anton έφερε και μια πλειάδα από άλλους ποιοτικούς ζύθους, τους οποίους και μοιράστηκε μαζί μας εκείνο το βράδυ, σε όμορφο παρεΐστικο κλίμα, και από τους οποίους ξεχωρίσαμε μια άλλη «Αυτοκρατορική μαυρίλα»: την Ardea Insignis (12%) της Central Waters Brewing Co.

Ο Ερωδιός, λοιπόν, αποτέλεσε τη δεύτερη έκπληξη της βραδιάς (!), και, ως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε σε μια back-to-back δοκιμή με την Bourbon County, που έρ(ρ)εε αδιάλειπτα από τη βρύση της Τοπικής.

Κατάμαυρο χρώμα με μπεζ αφρό, που βυθίζεται σύντομα. Βαρύ και έντονο άρωμα Bourbon, που συνοδεύεται από νότες μπισκότου, βανίλιας, καραμέλας βουτύρου και αίσθηση ξύλου, ενώ και το αλκοόλ κάνει αισθητή την παρουσία του. Η γεύση είναι πολύ κοντά στη μύτη, σχεδόν καθαρά γλυκιά, με την προσθήκη της γλυκόριζας, ενώ η αλκοόλη είναι πιο καλά κρυμμένη. Γενικά, το μπέρμπον είναι κυρίαρχο, αλλά όχι ενοχλητικό, και δίνει ένα όμορφα στρογγυλεμένο αποτέλεσμα. Το σώμα είναι εξαιρετικά πλούσιο, κρεμώδες και βελούδινο. Well done! Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι η Ardea Insignis ωρίμασε για πάνω από 3 χρόνια μέσα σε 25 ετών βαρέλια μπέρμπον, γεγονός που συνέτεινε στη συνθετότητα του χαρακτήρα της.

Η ετυμηγορία… Από τις πιο ωραίες Bourbon Barrel Aged stout που έχουμε δοκιμάσει, και (για τον γράφοντα), όντας πιο γεμάτη και περίπλοκη, έκλεψε τρόπον τινά την παράσταση από την «επίτιμη καλεσμένη» της βραδιάς, Bourbon County, την οποία, όμως, δεν πρέπει να αδικήσουμε, καθώς, όπως προαναφέραμε, ήταν φρέσκια.

Ευχαριστούμε, Anton και Φώτη… Πάντα τέτοια!

Tags:

Latest from Gastronomy

Το έξυπνο κρασί

Μια νέα εποχή ξημερώνει στο χώρο του κρασιού, αφού αυτό το καλοκαίρι

Δείπνο στα τυφλά

Έχετε φανταστεί ποτέ πως θα ήτανε να δειπνούσατε χωρίς να βλέπετε τίποτα.
Go to Top